Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
17.41

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Natisni članek

Ola Vigen Hattestad Jošt Mulej Miha Ličef Anita Klemenčič Eva Urevc Neža Žerjav Miha Šimenc Vili Črv Anja Mandeljc Planica 2023

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 17.41

1 leto, 1 mesec

SP Planica

V Planici prost dan, večina počiva, le tekači trenirajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Anja Mandeljc, Planica 2023 | "To je moja paradna tekma. Lažje bo kot skupinski start, saj teka v skupini nisem vajena," pred torkovo klasično tekmo na 10 km pravi Anja Mandeljc. | Foto Grega Valančič/Sportida

"To je moja paradna tekma. Lažje bo kot skupinski start, saj teka v skupini nisem vajena," pred torkovo klasično tekmo na 10 km pravi Anja Mandeljc.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Večina športnikov na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici je ponedeljek izkoristila za regeneracijo in počitek. Izjema so smučarji tekači, ki so opravili treninge pred klasikama na 10 km za ženske in 15 km za moške v prosti tehniki.

Slovenija bo na torkovi ženski tekmi na 10 km zastopana s četverico Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Eva Urevc, Anita Klemenčič.

Favoritinje gre iskati predvsem med Švedinjami. Ebba Andersson in zmagovalka novoletne turneje Frida Karlsson, ki sta v Planici osvojili prvi dve mesti v skiatlonu, sta sicer v obratnem vrstnem redu, osvojili srebro in bron že v Oberstdorfu.

Pred dvema letoma je bila boljša le Norvežanka Therese Johaug, ki pa medtem čaka naraščaj in je v Planici le v vlogi sokomentatorke norveške televizije.

Jonna Sundling in Emma Ribom, Planica 2023
Sportal Švedinji do zlata, Slovenki osmi, v moški konkurenci brez presenečenja

Zadnjo tekmo svetovnega pokala v Franciji je dobila Andersson, takrat pa sta bili na stopničkah še Francozinja Delphine Claudel in Američanka Jessie Diggins. Svoje želje imajo tudi Norvežanke in Finke.

Med velike favoritinje zagotovo sodita Švedinji Ebba Andersson in Frida Karlsson. | Foto: Grega Valančič/Sportida Med velike favoritinje zagotovo sodita Švedinji Ebba Andersson in Frida Karlsson. Foto: Grega Valančič/Sportida

Z optimizmom naprej

"To je moja paradna tekma. Lažje bo kot skupinski start, saj teka v skupini nisem vajena. Proga je zahtevna, zato bom morala dobro razporediti moči in upam, da se bo ta načrt nato izšel," pred tekmo pravi Anja Mandeljc, ki se si pred sabo želi kakšno od tekmic, ki bi jo morda lahko lovila. Optimizem je po osmem mestu na ekipnem sprintu zelo velik.

Tekači bodo nastopili v sredo na 15 km prosto. Drese z državnim grbom bodo nosili Miha Ličef, Vili Črv, Miha Šimenc, Jošt Mulej.

Favoriti za najvišja mesta so Norvežani, ki naj bi ob pričakovanem razpletu v moški konkurenci osvojili prav vse zlate kolajne. Na zadnjem SP v Nemčiji pred dvema letoma so v tej disciplini zasedli prva tri mesta.

Miha Šimenc: Ob močni konkurenci lažje držim visok tempo, kot pa ga imam, če tečem sam. | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Šimenc: Ob močni konkurenci lažje držim visok tempo, kot pa ga imam, če tečem sam. Foto: Grega Valančič/Sportida

Šimenc že lahko normalno jedel in treniral

Najmočnejši v slovenski vrsti je Šimenc, ki pa okreva po virozi. "Vseeno me veseli teči tukaj na tem domačem prvenstvu. Posebej danes, ko je viroza za mano in sem lahko normalno jedel in treniral," je po treningu v Planici danes povedal Šimenc.

Za tekmo pa tekmovalec, po Nejcu Brodarju in 19 letih prvi slovenski dobitnik točk na razdalji, pravi: "Vem, da bo zelo naporno. Ne bi govoril o izidih, dal pa bom vse od sebe."

Eva Urevc
Sportal Pozabil je na bolečine: Vsa čast vsem, ki pridejo

Zaradi težav s pokostnico bi mu bila sicer ljubša tekma v klasiki. "Za samo tekmo pa upam, da bo še kdo zraven. Tukaj smo tekmovalci zelo različni. Nekdo zaradi tega izgubi ritem, sam pa sem med tistimi, da se na ta način bolj motiviram in ob močni konkurenci lažje držim visok tempo, kot pa ga imam, če tečem sam."

Prav tempo bo na koncu odločal o uvrstitvah in s trenerjem Ola Viggnom Hattestadom enakomerni porazdelitvi namenjajo precej pozornosti. "Če pogledamo Klaeba (Johanes Hoesflot Klaebo), so njegovi časi v vsakem krogu zelo enaki. Tudi sam bom poskusil s počasnejšim startom, a obdržati tempo vse tri kroge visok."

Preberite še:

Vesna Fabjan
Sportal Videti je, da je pripravljena narediti vse
Ne spreglejte