Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
6. 1. 2019,
20.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

1

Natisni članek

novoletna turneja Rjoju Kobajaši

Nedelja, 6. 1. 2019, 20.38

5 let, 3 mesece

Rjoju Kobajaši, junak novoletne turneje in te sezone

Umetnik iz Japonske, ki je porscheja z razlogom postavil na stranski tir

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

1

Rjoju Kobajaši | Rjoju Kobajaši tekmuje v svoji ligi. | Foto Sportida

Rjoju Kobajaši tekmuje v svoji ligi.

Foto: Sportida

Rjoju Kobajaši je junak te zime, junak novoletne turneje in morda tudi junak nadaljevanja sezone oziroma osrednjih vrhuncev. Japonski skakalec se nima za tradicionalnega Japonca. Pravi, da je novodobni Japonec. Umetnik je, pravi njegov finski trener Janne Väätäinen, ki je ob prvem stiku z njim vedel, da v sebi nosi ogromno talenta, medtem ko delovnih navad še ni imel.

Bischofshofen | Foto:

Tako kot smo pred leti občudovali Gregorja Schlierenzauerja, pred tremi leti Petra Prevca in pred kratkim Kamila Stocha, so zdaj vse oči uprte v 22-letnega Japonca Rjojuja Kobajašija.

Na enajstih tekmah je kar osemkrat zmagal, prepričljivo osvojil prestižno novoletno turnejo, hkrati pa prav v Bischofshofnu postavil nov mejnik. Kot tretji v zgodovini se je podpisal pod poker zmag na turneji štirih skakalnic, a mu je ta podvig uspel kot najmlajšemu do zdaj. "Izredno sem vesel tega dosežka. Ne morem verjeti," je bil v svojem slogu redkobeseden junak te sezone.

Rjoju Kobajaši
Sportal Tako besnega Zajca še nismo videli, junak Kobajaši s pokrom do zlatega orla

Rjoju ima dva brata in sestro. Najstarejši Junširo je nase opozoril v prejšnji sezoni, v tej pa je vse v znamenju Rjojuja, ki je drugi najstarejši. Po značaju sta si povsem različna. Če je Junširo umirjen, je Rjoju poln adrenalina in živahen. Zase pravi, da je novodobni Japonec: "Sem nor Japonec."

Nor je tudi na hitrost in s porschejem caymanom je velikokrat preizkušal meje. Pred časom ga je prav vožnja z avtom tako navdušila, da z glavo ni bil povsem pri skokih. Vsaj tako pravi njegov trener na Japonskem, in sicer 43-letni Finec Janne Väätäinen, ki dela v klubu, katerega član je tudi legendarni Noriaki Kasai.

Dosežki Rjojuja Kobajašija po sezonah

2015/16 (skupno v svetovnem pokalu: 42.)

- trikrat uvrstitev med dobitnike točk
- najvišja uvrstitev 7. mesto v Zakopanah

2016/17 (skupno v svetovnem pokalu: /)

- brez točk

2017/18 (skupno v svetovnem pokalu: 24.)

- trinajstkrat med dobitniki točk
- najvišja uvrstitev 6. mesto v Lahtiju

2018/19 (skupno v svetovnem pokalu: trenutno 1.)

- osem zmag, dvakrat tretje mesto in enkrat sedmo

Postavili so mu pravila

Nenehno so mu dopovedovali, da mora več delati, kar mu ni najbolj dišalo. | Foto: Sportida Nenehno so mu dopovedovali, da mora več delati, kar mu ni najbolj dišalo. Foto: Sportida "Nenehno sem mu dopovedoval, da mora več delati, kar mu ni najbolj dišalo," se spominja Finec. Rjojuja je opazil že leta 2012, ko je bil ta star še 14 let, in v hipu videl, da pred njim stoji naravni talent.

Pred tem je finski strokovnjak delal z legendarnim Jannejem Ahonenom, od leta 2010 pa je na Daljnem vzhodu, kjer se je tudi poročil z Japonko.

Če zna kdo delati s športniki z nekoliko drugačnim značajem, kar velja za Rjojuja, je to gotovo Väätäinen. Ko je bil na Finskem, je imel pod svojim okriljem tudi razvpitega Harrija Ollija, ki je rad popival. "Rjojuju smo postavili pravila. Natančno ve, kaj lahko počne in česa ne sme," poudarja Finec.

Rjoju Kobajaši
Sportal Samozavestni Japonec: Prevc? Zakaj pa ne bi bil tega zmožen?

Mislil je, da je talent dovolj

Hitro je na svoji koži okusil, da le talent ne prinaša končnega zadovoljstva. | Foto: Sportida Hitro je na svoji koži okusil, da le talent ne prinaša končnega zadovoljstva. Foto: Sportida Za Kobajašija so govorili, da je velik talent, a je hitro na svoji koži okusil, da le talent ne prinaša končnega zadovoljstva. Na krstu v svetovnem pokalu je bila leta 2016 v Zakopanah odličen sedmi.

Vsi so pričakovali, da bo šla njegova pot le navzgor, a se je hitro ustavila. Prav zaradi značaja jih je hitro dobil po grbi. V sezoni 2016/17 ni osvojil niti točke svetovnega pokala. Za tem je začel z njim delati prav finski strokovnjak. "Priznam, včasih sem bil bolj len," pravi Rjoju, ki nosi tri zapestnice okoli desnega zapestja.

V tej zimi je postavil nove smernice. Medtem ko je sam pred tem na videoposnetkih preučeval konkurenco in se od nje učil, je zdaj zgodba obratna. Vsi gledajo Japonca, ki je zelo hitro po odskoku z mize že v fazi za letenje.

Domen Prevc Peter Prevc smučarski skoki
Sportal Pri Petru Prevcu nova težava, brat Domen skakal brez nog

Izbral je alternativo trenutnemu trendu

Posebnež in umetnik, ki uživa v skokih. | Foto: Sportida Posebnež in umetnik, ki uživa v skokih. Foto: Sportida Da je nekaj posebnega, se strinjajo vsi. Nemški skakalec Andreas Wellinger, ki je v očitni krizi, je nazorno opisal japonskega skakalca: "Naš majhni Japonec leti po zraku kot kos papirja."

Legendarni avstrijski skakalec Toni Innauer je izpostavil, da si Kobajaši novo pravilo – masa športnika se meri brez skakalnih čevljev – interpretira drugače kot večina skakalcev. Visok je 1,74 metra in celotne teže, ki je izmerjena brez čevljev, ne kompenzira s krajšimi smučmi, ampak z več telesne mase. Z 245 centimetri so njegove smuči daljše od smuči preostalih. "To je alternativa trenutnemu trendu in očitno deluje," poudarja Avstrijec.

Njegov trener izpostavlja, da je Kobajaši poseben. Opisuje ga kot umetnika, ki rad nastopa in se igra DJ-ja. In trenutno res vsi plešejo po njegovih ritmih. V Bischofshofnu se je razveselil prve velike lovorike v karieri. Visoko v zrak je dvignil zlatega orla, ki ga prejme najboljši na novoletni turneji. In to na poseben način - s pokrom zmag. Po Kazujošiju Funakiju je postal drugi Japonec s tovrstnim podvigom. 21 let so torej Japonci čakali na novega junaka, ki pa ima poseben cilj.

Peter Prevc
Sportal Pri Prevcu občudovali študioznost, zdaj ga ta zavira

Kaj o njem še pravijo strokovnjaki

Avstrijski trener Andreas Felder ga je označil za supertalenta, prvi mož poljske reprezentance Stefan Horngacher je izpostavil, da nihče v karavani ne pride tako hitro v optimalno fazo leta po odskoku z mize. Selektorja Nemčija in Norveške Werner Schuster in Alexander Stöckl sta ga že na poletnem grand prixu označila za kandidata za vrhunske dosežke v zimi.

Gleda proti Schlierenzaurjevemu rekordu

Bo po številu zmag ujel velikega Gregorja Schlierenzauerja? | Foto: Sportida Bo po številu zmag ujel velikega Gregorja Schlierenzauerja? Foto: Sportida Pred dnevi so mu zastavili vprašanje, ali misli, da je zmožen preskočiti Petra Prevca po številu zmag v eni sezoni. Letvica je postavljena pri številki 15. Japonec se je zasmejal in odgovoril: "Zakaj pa ne bi bil tega zmožen?" Po uspehu v Bischofsohnu je oddaljen še sedem zmag, do konca sezone pa je še sedemnajst tekem.

Vidi se, da ima veliko željo po zmagovanju, in to takšno, da ga zanima rekord velikega Schlierenzauerja, ki je v karieri na najvišji stopnički odra za zmagovalce stal na 53 tekmah svetovnega pokala. Rjoju je po Bischofshofnu pri številki osem. "Še vedno ima prostor za napredek. Če bo rasel v pravi smeri, je lahko v prihodnjih letih eden najboljših skakalcev na svetu," je o svojem varovancu še dejal Väätäinen.

Rjoju Kobajaši
Sportal "Mislim, da se Japonci tudi malce pretvarjajo, da ne znajo"
Ne spreglejte