Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
15.45

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Anton Vidmar Lovro Planko Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak štafeta Ruhpolding biatlon

Četrtek, 11. 1. 2024, 15.45

3 mesece, 2 tedna

Biatlon, Ruhpolding, štafete (m)

Tudi slovenska moška štafeta izvrstna v Ruhpoldingu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Ruhpolding, norveška moška štafeta | Norvežani so bili danes najboljši. | Foto Guliverimage

Norvežani so bili danes najboljši.

Foto: Guliverimage

Slovenska moška štafeta v postavi Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak in Toni Vidmar je na tekmi svetovnega biatlonskega pokala v Ruhpoldingu na Bavarskem zasedla odlično šesto mesto. Slovenski kvartet je streljal izvrstno, le Dovžan in Planko sta popravljala po enkrat, za zmagovito norveško štafeto so Slovenci zaostali 1:23,8. Na stopničkah sta končali še štafeti Nemčije in Italije. 

Biatlon, francoska ženska štafeta, Ruhpolding
Sportal Slovenke močno popravile vtis iz Oberhofa

Miha Dovžan je odlično opravil s prvo predajo v slovenski štafeti, enkrat zgrešil le na prvem strelskem postanku (leže), bil na drugem brezhiben in hiter. Lovru Planku je predal deveto mesto in le 25,3 sekunde zaostanka za takrat vodilno štafeto Nemčije. Najmlajši član slovenske izbrane vrste je v smučini izgubil eno mesto, prvič streljal brezhibno, na drugem postanku pa enkrat popravljal in se v zadnji krog podal z 11. mesta.

"Danes sem dobro tekmoval. Že na začetku se mi je dobro uspelo prebiti v ospredje. Čeprav sem imel zato manj zavetrja, je vseeno bolje, kot biti na elastiki v ozadju, ko se vedno pred klancem ustaviš in nato sprintaš. Proga je res izjemno hitra in vsi gredo na vso moč ves čas, kar je zelo naporno. Poskušal sem pridelati čim manj zaostanka in to mi je dobro uspelo," je za Smučarsko zvezo Slovenije o svojem nastopu povedal Dovžan.

Miha Dovžan (s startno številko 10) je šel danes prvi v boj. | Foto: Guliverimage Miha Dovžan (s startno številko 10) je šel danes prvi v boj. Foto: Guliverimage

Do predaje je Planko spet pridobil en položaj in Jakovu Faku predal deseto mesto. Za vodilno Nemčijo (Justus Strelow) je imela slovenska vrsta tedaj 50,6 sekunde zaostanka. V boju za zmago so bili poleg Nemcev še Francozi, Norvežani in Američani z manj kot desetimi sekundami zaostanka.

"Odločitev, da nastopim kot drugi, je bila povsem odločitev trenerja. Rekel sem mu le, da bom storil to, kar on želi. In mislim, da sem to naredil. Ena poprava stoje je bila posledica močnega teka in sem plačal malce davka. Žal danes smuči niso bile nič posebnega, sicer ne slabe, bile so povprečne in je zato težko loviti na progi. A se nam znova obeta zelo dober rezultat," je iz Nemčije sporočil Planko.

Prava drama na šestem streljanju

Fak je bil na prvem strelskem postanku natančen, zadržal je deseto mesto, le nekaj sekund pred seboj je imel Belgijca Mackelsa, za ovratnik mu je dihal Italijan Lukas Hofer. Benedikt Doll je zadržal Nemčijo pred Francijo in Norveško, Američani so zaradi kar dveh kazenskih krogov izpadli iz boja za najvišja mesta.    

Na šestem strelskem postanku tekme se je dogajala prava drama. V ospredju sta Nemec Doll in Francoz Fabien Claude klonila pod pritiskom, prvi je moral dvakrat v kazenski krog, drugi enkrat, vodstvo pa je prevzel brezhibni Norvežan Tarjei Boe. Fak se je že na progi oddaljil od Italijana in prehitel Belgijca, na strelišče je prišel na osmem mestu, z njega odšel še po eni ničli ter končal na izvrstnem četrtem mestu in z 52,3 sekunde zaostanka za vodilnim Norvežanom.

Jakov Fak je bil na strelišču brezhiben in se prebil celo na četrto mesto. | Foto: Guliverimage Jakov Fak je bil na strelišču brezhiben in se prebil celo na četrto mesto. Foto: Guliverimage

"Zelo dober nastop zame. Sicer je težko ocenjevati sebe, preden pogledaš podatke. Na progi nimaš vedno pravega občutka, razen o svojem položaju. Strelsko je bilo vse narejeno tako, kot mora biti. Tekaški del zelo dober z izjemo zadnje runde, ki sem jo izvedel skoraj odlično. Odlično sem razporedil moči, a dejstvo je, da bi si vedno želel biti še hitrejši. Danes je bilo vse dobro narejeno in sem v zadnjem krogu tekel najhitreje," je bil zadovoljen Fak.

Vidmar v neposrednem spopadu z Avstrijcem

Do predaje je slovenski kapetan pridobil še eno mesto in Tonija Vidmarja v boj poslal s četrtega položaja. Pred slovensko štafeto so bili tedaj le vodilni Norvežani, Francozi in Švicarji. Fak je za vodilnim Boejem zaostajal le 56,6 sekunde. Mladi Vidmar se je v prvi krog podal v elitni družbi Nemca Philippa Nawratha, Italijana Tomasa Giacomela in Avstrijca Komatza ter jim prepustil diktiranje tempa, sam pa le sledil in varčeval z močmi. Na strelišču je bil brezhiben in zasedel šesto mesto (+ 54,4).

Vodilni Norvežan Christiansen si je lahko privoščil dve popravi, Francoz Quentin Fillon Maillet je bil z eno drugi, Nemčija pa se je z Nawrathom prebila nazaj na stopničke. Nawrath je z eno popravo na zadnjem streljanju napredoval na drugo mesto, Christiansen je kljub popravi zadržal udobno vodstvo, odlično je streljal tudi Toni Vidmar in se v zadnji krog podal s šestega mesta. Imel je dobri dve sekundi zaostanka za Švicarjem Finellom in dobre štiri prednosti pred Avstrijcem Danielom Komatzem.

Avstrijec je bil v zaključnem sprintu nekoliko močnejši od Slovenca in Vidmar je tekmo končal na še vedno izvrstnem šestem mestu. Zmagali so Norvežani (Sturla Holm Laegreid, Johannes Dale.Skjevdal, Tarjei Boe in Vetle Sjaastad Christiansen) pred Nemci, na tretje mesto so se prebili Italijani.  

"Današnji nastop je bil zelo dober. Vsi smo opravili tako, kot znamo. Dobro smo streljali in na progi dali vse od sebe. Razmere so prave zimske in v takih razmerah resnično lahko uživamo, tukaj je tudi rezultat. Sprva sem bil živčen, ker mi je Jakov predal na tako dobrem položaju. Nato sem se prepustil in se osredotočil samo nase. Vedel sem, da bom proti najboljšim tekačem nekaj izgubil, a zadel vsem vse strele ter zasedel končno zelo dobro šesto mesto," je dan povzel Vidmar.

Izidi:

1. Norveška                1:09,49,6 (0+8)
(Sturla Hilm Laegreid, Johannes Dale, Tarjei Boe, Vetle Christiansen)
2. Nemčija                  +   45,0 (2+7)
3. Italija                      58,7 (0+10)
4. Francija                   1:11,0 (1+11)
5. Avstrija                   1:22,8 (0+2)
6. Slovenija                  1:23,8 (0+2)
(Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak, Anton Vidmar)

7. Švica                      1:25,8 (0+8)
8. Švedska                    2:08,4 (2+11)
9. Češka                      2:18,2 (1+7)
10. ZDA                        2:56,7 (2+7)

Ruhpolding po meri Slovencev

Bavarsko biatlonsko središče Ruhpolding, tudi dom glavnega trenerja slovenske reprezentance Ricca Grossa, našim tekmovalcem očitno izjemno ustreza. Jakov Fak je tam leta 2012 postal svetovni prvak na 20-kilometrski posamični tekmi in z mešano štafeto (Bauer, Gregorin, Mali) osvojil še srebrno odličje. Lani se je prav tam po skoraj dveletni suši spet vrnil na stopničke s tretjim mestom na najdaljši tekmi.

"Danes sem vesel trener. Izjemno zanimiva tekma za vse, še posebej gledalce. S šestim mestom smo lahko zelo zadovoljni. Vsa ekipa je potrebovala zgolj dve popravi, kar je odlično streljanje. Na progi so se borili fantje iz predaje v predajo, najbolj se je izkazal Jakov, ki je pridobil veliko mest. Nimam komentarjev danes, bil je uspešen dan za nas," je bil zadovoljen tudi slovenski trener Gross.

Jutri bo v Ruhpoldingu ženski sprint, v soboto še moški, v nedeljo pa zasledovalni tekmi.

Preberite še:

Anders Besseberg
Sportal Nekdanjemu biatlonskemu šefu na Norveškem sodijo zaradi korupcije
Gilonne Guigonnat, Lou Jeanmonnot, Justine Braisaz-Bouchet, Julia Simon
Sportal Slovenke brez uvrstitve, Francozinje so jih prehitele že pred polovico tekme
Norveška štafeta biatlon
Sportal Norvežani še naprej nepremagljivi, kaj pa Slovenci?
Ne spreglejte