Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 2. 2019,
10.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Crans Montana Aare 2019 Sofia Goggia

Četrtek, 21. 2. 2019, 10.45

5 let, 2 meseca

CRANS MONTANA

Trije naboji za Ilkin napad na tretji globus

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
Ilka Štuhec | Foto MaPa

Foto: MaPa

S prvim uradnim treningom pred sobotnim smukom v Crans Montani, ki ga je dobila Sofia Goggia, se začenja osrednji del boja za mali kristalni globus. Zanj ima dobre karte v rokah tudi Ilka Štuhec, ki je bila na uvodnem treningu trinajsta.

Na nekoliko neobičajnem prvem treningu, na katerem je zajeten del tekmovalk napačno prevozil progo, je zobe pokazala predvsem Italijanka Sofia Goggia. Olimpijska prvakinja je namreč na 2451 metrov dolgi progi za kar osem desetink prehitela Švicarko Corinne Suter, medtem ko pa je še druga domačinka Lara Gut-Behrami zaostala že več kot sekundo (+1,03). Dvakratna svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki se na treningih skorajda kot po pravilu ne podaja v lov za najboljšimi časi, je tokrat z zaostankom kar 2,76 pristala na 13. mestu. Maruša Ferk, ki je nastopila z mislijo na nedeljsko kombinacijo, je z zaostankom 4,91 postavila 44. čas.

Mikaela Shiffrin
Sportal Rekord Tine Maze ostaja nedotaknjen

Boj za globus: tri dejanja

S sobotnim smukom v Crans-Montani, ki je bila v tem tednu v središču pozornosti zaradi strašljivega plazu, se bo dodobra razplamtel boj za mali kristalni globus, prav takšnega, kakršnega je Štuhčeva osvojila v sezoni 2016/17. Do konca sezone so namreč na sporedu le še trije smuki (2. marca se bodo dekleta pomerila na olimpijski progi na Rdeči poljani nad Sočijem, nato pa še v finalu v Soldeu). Pred zadnjimi tremi tekmami so Nicole Schmidhofer (364), Ramona Siebenhofer (346) in Ilka Štuhec (343) združene v pičlih 21 točkah. Avstrijki se v troboj podajata kot poraženki svetovnega prvenstva, Mariborčanka pa je lahko prav na račun slednjega še bolj samozavestna.

Švicarska generalka

O tem, kako zavzeto so se v taboru Ilke Štuhec lotili napada na tretji globus (ob smukaškem ima v svoji vitrini tudi kombinacijskega), pričajo tudi aktivnosti po osvojenem naslovu svetovne prvakinje v Aareju. Mariborčanka je namreč kmalu po zlati švedski predstavi in krajšem domačem oddihu odpotovala v Crans Montano in na uradnih treningih in dveh smukih evropskega pokala spoznala teren. Rezultatsko sicer ni blestela (4. in 10. mesto), a edina tekma, ki bo zanjo pomembna, je sobotna. Začela se bo ob 10.15. Še pred njo čaka Štuhčevo in tekmice petkov uradni trening.

Osredotočena do konca zime. | Foto: Getty Images Osredotočena do konca zime. Foto: Getty Images

Crans Montana - prve točke, prvi globus

Prav v Crans Montani je Štuhčeva zdaj že kar daljnega leta 2008, le pet mesecev pred prvo hudo poškodbo, prišla do svojih prvih točk svetovnega pokala. S komaj 17 leti je bila 12. v kombinaciji in 22. v smuku. Devet let pozneje si je v švicarskem smučarskem središču, v katerem je na svetovnem prvenstvu leta 1987 s tremi kolajnami blestela tudi Mateja Svet, zagotovila kombinacijski globus za sezono 2016/17. Te dni, leto in pol po novi poškodbi ter nedavni zlati kolajni, vstopa v boj za novi kristal.

SLOVENSKI SMUČARJI Z GLOBUSI 
  SKUPNO smuk super-g veleslalom slalom kombinacija
Tina Maze 2012/13   2012/13 2012/13    
Ilka Štuhec   2016/17       2016/17
Špela Pretnar         1999/2000  
Mateja Svet       1987/88    
Bojan Križaj          1986/87  
Rok Petrovič         1985/86  
Sportal Udarni dvojec slovenskega smučanja
Sportal Zlati Ilki Štuhec se je odvalil kamen od srca #video
Miha Verdnik, Štefan Hadalin in Klemen Bergant
Sportal "Slovenci smo svetovni smučarski fenomen"
Ne spreglejte