Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 2. 2019,
15.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Tina Maze svetovni pokal

Sreda, 20. 2. 2019, 15.30

5 let, 2 meseca

MIKAELA SHIFFRIN

Rekord Tine Maze ostaja nedotaknjen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin bo izpustila naslednje štiri tekme svetovnega pokala. | Foto Getty Images

Mikaela Shiffrin bo izpustila naslednje štiri tekme svetovnega pokala.

Foto: Getty Images

Mikaela Shiffrin še naprej prestavlja mejnike in ruši rekorde. Jasno pa je, da bo vsaj en ostal nedotaknjen – 2.414 točk Tine Maze v eni sezoni.

Potem ko je na svetovnem prvenstvu v Aareju postala prvakinja v superveleslalomu in še četrtič zapored v slalomu ter za nameček osvojila še bron v veleslalomu, je Mikaela Shiffrin v torek nadaljevala svoj zmagoviti pohod v svetovnem pokalu. Na mestni paralelni tekmi v Stockholmu je vknjižila že svojo 57. zmago v karieri. Z njo je potrdila šesti slalomski globus, na dosegu roke pa ima še tretjič zapored tudi velikega za zmago v skupnem seštevku. Pravzaprav gre le še za formalnost. Poleg tega je s 14 (na 21 tekmah) zmago v sezoni izenačila 30 let star rekord Švicarke Vreni Schneider po številu zmag v eni zimi. Pa še kakšen rekord bi se našel.

Tina Maze z 2414 točkami ostaja nedotakljiva. | Foto: Getty Images Tina Maze z 2414 točkami ostaja nedotakljiva. Foto: Getty Images

Zmag še vedno ne šteje

Zveni kot večkrat predvajana zgodba. Zmaga in nizanje statističnih mejnikov, s katerimi pa si Američanka ne beli glave. Pravi, da zmag ne šteje, da ji postavljanje v zgodovinske okvire sicer godi, a ostaja osredotočena na smučanje. "Treba je smučati. Poleg tega je v mladi disciplini treba iskati nove poti. Prvič sem preizkusila tehniko z dvoročnim odrivanjem vrat. Bilo je učinkovito, čeprav zaradi slabšega pogleda tudi zahtevno. Nisem se obremenjevala z zmago. Sem je pa vesela," je v torek pripovedovala 23-letna prva zvezdnica svetovnega pokala.

Mikaela Shiffrin | Foto: Matic Ritonja / Sportida Foto: Matic Ritonja / Sportida Nedosegljivih 2.414 točk

Ob naštevanju ali iskanju rekordov pa je v Stockholmu postalo jasno, da vsaj enega Shiffrinova letos zanesljivo ne bo dosegla. Gre za rekord Tine Maze, ki je v svoji zmagoviti sezoni 2013/14 veliki globus dvignila s kar 2.414 točkami. Američanka jih ima na svojem računu trenutno 1.794, s čimer je že presegla lanski izkupiček. Ob tem pa je že najavila, da bo izpustila tekmovalna konca tedna v Crans Montani (smuk in kombinacija) ter Rosi Khutor (smuk in superveleslalom). Posledično to pomeni, da bo imela na preostalih tekmah, na katerih namerava nastopiti (tehnični preizkušnji v Spindleruvem Mlynu in finale v Soldeu), na voljo premalo dosegljivih točk, da bi skočila pred Mazejevo.

Medtem ko je naznanila, da se ta teden ne bo udeležila tekmovanj v Crans-Montani, pa se je Shiffrinova poklonila tudi žrtvam plazu, ki je v torek pod seboj pokopal večjo skupino smučarjev. "V mislih sem z njimi," je prek Twitterja sporočila vodilna smučarska svetovnega pokala.
 

Lov na globuse

Z izpuščanjem superveleslalomskim tekem pa Shiffrinova tekmecem ponuja priložnost za napad na mali globus v tej disciplini. V tej zimi je nastopila na treh superveleslalomih in vse tri tudi dobila. Tako s 300 točkami vodi, a bodo imele predvsem Tina Weirather (268), Nicole Schmidhofer (253) in Ragnhild Mowinckel (247) zdaj priložnost, da jo prehitijo. Svoje načrte ima kot sedma tudi Ilka Štuhec (153), za katero pa je veliko bolj realno, da se vključi v boj za svoj drugi smukaški globus. Trenutno je v smukaški razvrstitvi tretja (343), toda z majhnim zaostankom za vodilnima Avstrijkama, Schmidhoferjevo (364) in Ramono Siebenhofer (346).

Meta Hrovat
Sportal Zlato slovo Mete Hrovat
Sportal Udarni dvojec slovenskega smučanja
Tina Maze in Ilka Štuhec
Sportal Če se ni končalo s Tino Maze, se ne bi smelo niti z Ilko Štuhec
Ne spreglejte