Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 2. 2019,
13.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

2

Natisni članek

svetovni pokal Meta Hrovat Neja Dvornik

Sreda, 20. 2. 2019, 13.11

5 let, 2 meseca

MSP – Val di Fassa

Zlato slovo Mete Hrovat

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

2

Meta Hrovat | Meta Hrovat se z novo zlato kolajno poslavlja od mladinskih svetovnih prvenstev. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Meta Hrovat se z novo zlato kolajno poslavlja od mladinskih svetovnih prvenstev.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki ga te dni gosti italijansko smučarsko središče Val di Fassa, je Meta Hrovat postala svetovna prvakinja v slalomu. Neja Dvornik še drugič četrta.

Potem ko je Meta Hrovat v torek vodila po prvi vožnji veleslaloma mladinskega svetovnega prvenstva, nato pa je odstopila, je dan pozneje z odliko opravila popravni izpit. Tudi v slalomu je namreč vodila po prvi vožnji, a je v drugo zdržala pritisk ter še povečala prednost. Do zlate kolajne je prišla z naskokom 89 stotink sekunde pred Švicarko Aline Danioth, na tretjo stopničko pa se je zavihtela Švedinja Elsa Haakansson Fermbaeck, ki je za pičlih pet stotink sekunde prehitela Nejo Dvornik. Komaj 18-letna Korošica je bila četrta že v veleslalomu, ko jo je od brona ločilo sedem stotink.

Zlato slovo od MSP

Hrovatova, ki bo prihodnji teden dopolnila 21 let in se na tak način v zmagovitem slogu poslavlja od mladinskih prvenstev, ima sicer v svoji kranjskogorski vitrini že štiri kolajne z MSP. Na lanskoletnem mladinskem prvenstvu v Davosu je bila namreč prva v slalomu in druga v kombinaciji. Srebrna je bila v kombinaciji že leta 2017 v Aareju, medtem ko je bila v Sočiju leta 2016 članica zmagovite slovenske ekipe.

Neja Dvornik: dvakrat na nehvaležnem četrtem mestu. | Foto: MaPa Neja Dvornik: dvakrat na nehvaležnem četrtem mestu. Foto: MaPa

Nervozna zaradi zadnjih odstopov

"V zadnjem času sem imela kar nekaj tekem, na katerih se ni izšlo po mojih željah. Po včerajšnjem dnevu sem bila kar malo razočarana, hkrati sem pa si danes še toliko bolj želela pokazati dobro vožnjo in priti do cilja. Pred drugo vožnjo sem bila zaradi zadnjih odstopov malo nervozna, saj je težko, ker veš, da dobro smučaš in tega ne pokažeš z rezultati. Nekako sem se vseeno uspela umiriti in sem tudi v drugi vožnji prikazala dovolj za zmago, zato sem zelo vesela," je svoj nastop ocenila Hrovatova.

Zlata vitrina

Že pred Hrovatovo so mladinski svetovni prvaki postali Andreja Leskovšek, Rok Petrovič, Gregor Grilc, Jure Košir, Urška Hrovat, Mitja Dragšič, Rok Perko, Matic Skube, Ilka Štuhec, Boštjan Kline, Miha Hrobat in Štefan Hadalin, medtem ko je bil legendarni Bojan Križaj leta 1975 prvi na tedanjem mladinskem evropskem prvenstvu. Slovenija je bila ob tem v letih 2012 in 2016 prva tudi na ekipnih preizkušnjah.

Miha Verdnik, Štefan Hadalin in Klemen Bergant
Sportal "Slovenci smo svetovni smučarski fenomen"

Čas za člansko dokazovanje

Hrovatova, ki deluje v reprezentančnih okvirih, a ima stalno ob sebi trenerja Jureta Hafnerja, sicer kot najbolj nadarjena slovenska smučarka zadnjih let že lep čas nastopa v članski konkurenci. To je njena liga. Za njo so že dve veliki tekmovanji (ZOI 2018 in SP 2019) ter 36 nastopov v svetovnem pokalu. Pohvali se lahko tudi z eno uvrstitvijo na stopničke, lani je bila namreč tretja v Lenzerheideju. Precej manj popisan list je Dvornikova, ki je vknjižila devet nastopov. Na prve točke še čaka, vseeno pa ji strokovnjaki ne očitajo velike nadarjenosti. 

Med smukači zlato v Švico

Mladinski svetovni prvak v smuku je postal Švicar Lars Roesti. Na stopničkah sta se mu pridružila še Avstrijca Julian Schütter in Manuel Traninger. Nejc Naraločnik je bil kot najboljši Slovenec 30., Borut Božič 42, Rok Ažnoh pa 52.

Sportal Udarni dvojec slovenskega smučanja
Tina Maze in Ilka Štuhec
Sportal Če se ni končalo s Tino Maze, se ne bi smelo niti z Ilko Štuhec
Neja Dvornik
Sportal Hrovatova po polovici vodila, nato odstopila, Dvornikova tik pod stopničkami
Ne spreglejte