Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
4.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Meta Hrovat Štefan Hadalin Ilka Štuhec Ilka Štuhec Aare 2019 Miha Verdnik

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 4.05

5 let, 2 meseca

INTERVJU: MIHA VERDNIK, VODJA SLOVENSKIH SMUČARJEV

"Slovenci smo svetovni smučarski fenomen"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Miha Verdnik, Štefan Hadalin in Klemen Bergant | Miha Verdnik, Štefan Hadalin in Klemen Bergant se iz Aareja vračajo s prvo slovensko moško kolajno na SP po letu 2001. | Foto Vid Ponikvar

Miha Verdnik, Štefan Hadalin in Klemen Bergant se iz Aareja vračajo s prvo slovensko moško kolajno na SP po letu 2001.

Foto: Vid Ponikvar

Ob koncu svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Aareju z vodjo slovenske reprezentance Miho Verdnikom o švedskih dosežkih, uspehih Ilke Štuhec in Štefana Hadalina, konceptu dela in izzivih prihodnosti.

Miha Verdnik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Kot tekmovalec je bil Miha Verdnik sicer nadarjen, a se je umaknil še pred obdobjem pravega smučarskega zorenja. Ob prvi vodstveni priložnosti je pred dobrimi osmimi leti deloval v dokaj kaotičnih razmerah, predvsem pa si je na ramena za svoj tedanji smučarski staž naložil preveč zadolžitev. Tudi v prvih trenerskih izzivih je naletel na preveč previsokih čeri, čeprav je nato nase opozoril kot navdahnjen in z dolgoročnimi potezami prežet trener ekipe evropskega pokala. A zdi se, da je Miha Verdnik ob vendarle stanovitnejšem vodstvu Smučarske zveze Slovenije svoj pravi delovni potencial pokazal v novem mandatu vodje panoge za alpske smučarje. Neformalni direktor "alpincev", ki združuje strokovno smučarsko znanje in spretnost na poslovnem področju, je postavil nove temelje in s sodelavci smučarjem zagotovil najboljše delovne razmere v zadnjih letih. Tudi zato je bil v zadnjih dveh tednih še toliko bolj vesel uspehov na svetovnem prvenstvu v Aareju.  

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

Si upate skočiti v leto 2021 in napovedati, na katere smučarje bo Slovenija stavila na naslednjem svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo?
Spodobi se, da začnem z dekleti, kjer moram na prvo mesto postaviti Ilko Štuhec, za katero verjamem, da bo znova  prvo ime reprezentance. Pri dekletih visoko vidim tudi Meto Hrovat. Ob njej še Nejo Dvornik in Ano Bucik. Iskreno upam, da se bo Tina Robnik vrnila in znova smučala na visoki ravni. Na fantovski strani še vedno verjamem v četverico, ki deluje v ekipi za hitri disciplini. Imajo dobro osnovo, v dveh letih pa lahko storijo velik korak naprej. O Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu pravzaprav ne gre izgubljati besed. Sposobnost in zrelost sta pokazala že v Aareju. Cortina d'Ampezzo bi bila lahko le nadgradnja. Vesel pa bi bil, če bi našteti dodali še vsaj enega ali dva smučarja.

Žan Kranjec je v Aareju ostal brez kolajne, a je vnovič dokazal, da je del elite. | Foto: Reuters Žan Kranjec je v Aareju ostal brez kolajne, a je vnovič dokazal, da je del elite. Foto: Reuters

Ste lahko konkretnejši? Lahko navedete kakšno ime?
Zdaj bi težko komur koli obesil breme favorita za kolajno. Zadovoljen pa bom, če bosta vsaj še dva dodatna smučarja nevarna. To je to. Imena? Če bo Jakob Špik nadaljeval na začrtani poti in se razvijal v postavljeno smer, lahko računamo nanj. Drugega bi iskali med mlajšimi tekmovalci. Tam smo se lotili nove zgodbe. Prvi rezultati so sicer vidni, a je jasno, da nas čaka še veliko dela. Pri tem merim tudi na raven zagotovljenih razmer.

Kakšno šolsko oceno bi namenili slovenskim nastopom na SP 2019?
Prav dobro, štiri. Kljub navdušenju ob dveh kolajnah si moramo vendarle priznati, da povsem na vseh področjih oziroma na vseh tekmah nismo delovali povsem tako, kot bi morali. Res je sicer, da se nam nekajkrat tudi sreča ni povsem nasmehnila, a bodimo kritični in priznajmo, da na nekaterih tekmah nismo videli pravega smučanja. Trdim, da je treba tudi ob uspehih iskati poti do še boljših izkupičkov.

Po kar petih svetovnih prvenstvih, na katerih sta za slovenske kolajne skrbeli izključno smučarki s samostojnima ekipama, je v Aareju za odličje poskrbel tudi klasični "produkt" sistema. Je to za vas prav posebno zadoščenje?
Uspelo nam je tisto, kar smo zastavili pred petimi leti. Iskreno sem verjel, da je takšen rezultat mogoč. Potrditev seveda dobro dene. Obenem je to zgolj zagon za delo v prihodnje. Verjamem, da tudi za Štefana Hadalina.

Miha Verdnik: nekdanji trener, ki se je preselil v pisarno, a vseeno še vedno rad poprime tudi za delo na terenu.  | Foto: Vid Ponikvar Miha Verdnik: nekdanji trener, ki se je preselil v pisarno, a vseeno še vedno rad poprime tudi za delo na terenu. Foto: Vid Ponikvar

Vaša zgodba je tesno povezana s Hadalinom. Pred petimi leti ste ga namreč uvrstili v ekipo evropskega pokala, v skupino neizkušenih fantov, ki so sicer zaostajali za konkurenco, a ste poudarjali njihov potencial. Se vas je zato njegova kolajna dotaknila bolj kot Ilkina?
Ilkin uspeh je nekaj, kar je težko ubesediti. Prvakinja na dveh zaporednih svetovnih prvenstvih? Neverjetno! Tako, kot je noro, da smo v dobrih 24 urah Slovenci v Aareju osvojili dve kolajni. To je tudi nagrada za trud vseh, ki si prizadevamo za kakovost naše panoge. Je pa dejstvo, da sem bil bolj vključen v Štefanovo kot v Ilkino delo. Čustva so bila zato res malce drugačna. Pred leti nam ni bilo lahko. Položaj na zvezi je bil slabši, a trudili smo se zagotoviti dobre razmere. Da je iz tistega nastalo to, kar je danes, je fenomenalno. A to je plod trdega dela in razumevanja med vsemi trenerji na čelu s Petrom Penom in Klemnom Bergantom.

Primer Hadalina in Žana Kranjca, ki je potrdil, da spada v veleslalomsko elito, vse bliže pa je tudi širšemu slalomskemu vrhu, kaže tudi na sodobnejše dojemanje smučarskih trendov. Zveza jima je namreč zagotovila ekipo znotraj ekipe. Bi moral biti to v prihodnje tudi vzorčni model za Meto Hrovat?
Naša sedanja majhnost je velika prednost. V ekipah se lahko na zelo individualni ravni posvečamo tekmovalcem. Hitro se lahko prilagajamo in vlečemo ustrezne poteze. V tekmovalce, v katere verjamemo, bo treba vlagati.

"Tako, kot je za uspeh Hadalina v prvi vrsti zaslužna ekipa, ki je zbrana okrog njega, je za izjemne uspehe Štuhčeve zaslužna predvsem njena ekipa." | Foto: Sportida "Tako, kot je za uspeh Hadalina v prvi vrsti zaslužna ekipa, ki je zbrana okrog njega, je za izjemne uspehe Štuhčeve zaslužna predvsem njena ekipa." Foto: Sportida

Kakšen je vaš odnos s taborom Ilke Štuhec?
Tako, kot je za uspeh Štefana Hadalina v prvi vrsti zaslužna ekipa, ki je zbrana okrog njega, je za izjemne uspehe Štuhčeve zaslužna predvsem njena ekipa. Nihče si torej ne želi lastiti zaslug. Zame je zelo pomembno, da smo vzpostavili kakovosten delovni odnos. Reprezentanca oziroma zveza je v oporo Ilkini ekipi. Na tej ravni lahko naredimo še kar nekaj korakov naprej. Pričakujem, da bodo iz njenega tabora prihajali predlogi za izboljšave. Če bo le mogoče, ji bomo seveda pomagali in ji želeno omogočili.

Ilkina druga samostojna pot pravzaprav sovpada s popolno preusmeritvijo preostale ženske reprezentance v tehnični disciplini. Vidite na obzorju tudi smučarke, ki bi lahko sledile hitrostnemu zgledu Tine Maze in Ilke Štuhec, a v okvirih reprezentance?
V C-reprezentanci razpolagamo z izjemno mladimi smučarkami, ki so večinoma v prvem ali drugem letu FIS-tekmovanj. Z njimi se dela zelo široko, zato je v tem trenutku težko govoriti o usmeritvah in disciplinskih prioritetah. Vsekakor vidim možnosti za kakšno smučarko v hitrih disciplinah. A s temi smučarkami smo začeli povsem načrtno delati lani. V tem obdobju smo zapolnili osnovne ravni. Čaka nas še veliko dela. Položaj je zahteven in večplasten. Na najvišji ravni namreč pospešujemo in lovimo konkurenco, kar je seveda tesno povezano s finančnimi viri, obenem pa se zavedamo, da nikakor ne smemo zanemarjati dela z mladimi. Prav nasprotno, tam moramo nadgrajevati.

Štefan Hadalin
Sportal Štefan Hadalin in njegov užitek na "replay"

A prav to se je v preteklosti dogajalo. Ko se je zategoval proračunski pas, se je "reševalo" člansko vrsto, v zakulisju pa se je marsikaj prepuščalo klubom ali lastni iznajdljivosti.
Res je bilo tako. Žal. Imeli smo tudi nekaj sreče, da smo po vseh težavah preživeli najhujše čase. Še zdaj pa se pozna, da celotno desetletje nismo imeli zapolnjenih vseh ravni. To se nam pozna. Tudi v prihodnje se nam bo. Vseskozi pa poudarjam, da je naš bazen tekmovalcev zelo majhen. Pravzaprav smo svetovni smučarski fenomen, saj smo v tako ozki bazi sposobni na tako visoko raven spraviti kar nekaj tekmovalcev.

Kako na Slovence te dni gledajo opremljevalci in drugi partnerji, s katerimi ste bili v Aareju v stikih?  
Čuti se vse večje zaupanje. Odziv na naše delo je pozitiven. Za mnoge smo posebna ekipa s pozitivno energijo.

Meta Hrovat je tudi v Verdnikovih očeh smučarka, na katero velja staviti. | Foto: Reuters Meta Hrovat je tudi v Verdnikovih očeh smučarka, na katero velja staviti. Foto: Reuters Omenili ste, da z določenimi tekmami niste povsem zadovoljni. Verjetno je podobno, če jih postavite v širši kontekst sezone. Kaj to pomeni za trenerske ekipe? Znano je, da se pogovori v resnih reprezentancah začenjajo že krepko pred koncem zime. Si lahko spomladi obetamo kakšne spremembe?
Že ta teden se bomo s trenerji lotili prvih analiz in pogovorov o prihodnosti. Vse, kar se bo dogajalo v nadaljevanju, bo odvisno od teh pogovorov. V prvi vrsti želim vsa odprta vprašanja razrešiti s trenerji. Jasno, govorili bomo tudi o okrepitvah, spremembah … Cilji za prihodnost so visoki. Dosegali pa jih bomo lahko le s polno motiviranimi ekipami in kakovostnim delom.

Bi za kakšno raven že zdaj upali potrditi, da potrebuje spremembe?
V obstoječo ekipo, ki dela, verjamem. Za njo stojim. Ne bomo zaspali. Neprimerno bi bilo, če bi zdaj govoril o spremembah, o imenih … Ponavljam, čakajo nas analize in pogovori.

Za konec … Začenja se tudi mladinsko svetovno prvenstvo, ki ga gosti Val di Fassa. Kratka napoved?
Z Meto Hrovat in Nejo Dvornik imamo močni nosilki ženske ekipe. Od preostalih pričakujem nabiraje izkušenj. Tudi na fantovski strani v boj pošiljamo mlade, ki bodo še več let nastopali v tej kategoriji. Naj pokažejo, kar znajo, ob tem pa naj si nabirajo prepotrebne izkušnje.

Ob koncu SP 2019 ...

TOP slovenski rezultati na SP 2019

1. mesto: Ilka Štuhec (smuk)

2.mesto: Štefan Hadalin (kombinacija)

5. mesto: Žan Kranjec (veleslalom)

8. mesto: Ilka Štuhec (superveleslalom)

10. mesto: Ilka Štuhec (kombinacija)

13. mesto: Martin Čater (superveleslalom)

Štefan Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida  

Dobitnice kolajn
  1 2 3
Slalom M. Shiffrin (ZDA) A. Swenn Larson (Šve) P. Vlhova (Slv)
Veleslalom P. Vlhova (Slv) V. Rebensburg (Nem) M. Shiffrin (ZDA)
Superveleslalom M. Shiffrin (ZDA) S. Goggia (Ita) C. Suter (Švi)
Smuk  I. Štuhec (Slo) C. Suter (Švi) L. Vonn (ZDA)
Kombinacija W. Holdener (Švi) P. Vlhova (Slv) R. Mowinckel (Nor)
Dobitniki kolajn
  1 2 3
Slalom M. Hirscher (Avt) M. Matt (Avt) M. Schwarz (Avt)
Veleslalom H. Kristoffersen (Nor) M. Hirscher (Avt) A. Pinturault (Fra)
Superveleslalom D. Paris (Ita) J. Clarey (Fra)/V. Kriechmayr (Avt) /
Smuk K. Jansrud (Nor) A. L. Svindal (Nor) V. Kriechmayr (Nor)
Kombinacija A. Pinturault (Fra) Š. Hadalin (Slo) M. Schwarz (Avt)
Ekipna tekma 
1 2 3
Švica Avstrija Italija

Ilka Štuhec | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih

Schladming 1982: srebro - Bojan Križaj (slalom) in bron - Boris Strel (veleslalom)
Crans Montana 1987: srebro -  Mateja Svet (veleslalom), bron - Mateja Svet (slalom) in Mateja Svet (superveleslalom)
Vail 1989: zlato - Mateja Svet (slalom), bron - Tomaž Čižman (superveleslalom) in bron - Mateja Svet (veleslalom)
Saalbach 1991: srebro - Nataša Bokal (slalom)
Sierra Nevada 1996: bron - Urška Hrovat (slalom)
St. Anton 2001: bron - Mitja Kunc (slalom)
Val d'Isere 2009: srebro - Tina Maze (veleslalom)
Garmisch-Partenkirchen 2011: -zlato -  Tina Maze (veleslalom) in srebro - Tina Maze (superkombinacija)
Schladming 2013: zlato - Tina Maze (superveleslalom) in  srebro - Tina Maze (superkombinacija), Tina Maze (veleslalom)
Vail 2015: -zlato - Tina Maze (smuk), Tina Maze (alpska kombinacija) in  srebro - Tina Maze (superveleslalom)
St. Moritz 2017: zlato - Ilka Štuhec (smuk)
Aare 2019: zlato - Ilka Štuhec (smuk), srebro - Štefan Hadalin (kombinacija)

  Zlato srebro bron
Boris Strel / / 1 (1982)
Bojan Križaj / 1 (1982) /
Mateja Svet 1 (1989) 1 (1987) 3 (1987, 1989)
Tomaž Čižman / / 1 (1989)
Nataša Bokal / 1 (1991) /
Urška Hrovat / / 1 (1996)
Mitja Kunc / / 1 (2001)
Tina Maze 4 (2011, 2013, 2015) 5 (2009, 2011, 2013, 2015) /
Ilka Štuhec 2 (2017, 2019) / /
Štefan Hadalin / 1 (2019) /
Sportal Zlati Ilki Štuhec se je odvalil kamen od srca #video
Ne spreglejte