Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
17.07

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,72

13

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Lovro Kos Žiga Jelar Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023

Sreda, 1. 3. 2023, 17.07

1 leto, 2 meseca

SP v Planici, smučarski skoki, trening

Nove informacije o Petru Prevcu: ostal bo na opazovanju, a je imel srečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,72

13

Peter Prevc | Peter Prevc je pri drugem skoku padel. | Foto Reuters

Peter Prevc je pri drugem skoku padel.

Foto: Reuters

Slovenski skakalni šampion Peter Prevc je pri drugem skoku na treningu pred četrtkovimi kvalifikacijami za posamično tekmo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici grdo padel in se ob tem poškodoval. S helikopterjem so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljano, kjer so ugotovili, da ima lažji pretres možganov. Prevc čuti bolečine po vsem telesu, imel pa je kar nekaj sreče, da se ni izteklo še slabše. Timi Zajc in Anže Lanišek sta bila zelo razpoložena na treningu. Pri drugem skoku sta bila najboljša in izpustila tretji skok, pri prvem pa se je prednju zavihtel le Norvežan Halvor Egner Granerud. Pri zadnjem trening skoku je zablestel Domen Prevc, ki je bil s 131 metri najboljši. V četrtkove kvalifikacije gredo Zajc, Lanišek, Domen Prevc in Žiga Jelar.

smučarski skoki, Nika Križnar
Sportal Vse štiri Slovenke na tekmo, kvalifikacije Althausovi, ki napada četrto zlato

Peter Prevc je imel ob padcu srečo, do jutri na opazovanju

"Petra Prevca so po zdravstveni oskrbi v Planici s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljano, kjer so zdravniki opravili dodatne preiskave. Ob padcu je na srečo utrpel le udarce, zaradi katerih čuti bolečine, in lažji pretres možganov. Zaradi navedenega bo ostal na opazovanju. Več informacij sledi jutri," so s Smučarske zveze Slovenije sporočili spodbudne novice o zdravstvenem stanju Petra Prevca.

Slovenska ekipa za individualno tekmo na veliki skakalnici: Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar in Domen Prevc.

Po odličnih skokih Timija Zajca in Anžeta Laniška pri prvem trening skoku, na katerem sta zaostala le za Halvorjem Egnerjem Granerudom, je v slovenskem taboru v drugi seriji zavladala tišina. Najizkušenejši Peter Prevc je takoj po odskoku z mize izgubil nadzor nad smučko, potem ko se mu je desna vez odpela. Z višine je grdo padel in se ob tem poškodoval.

Prevc je izgubil nadzor nad smučko in grdo padel. | Foto: Sportida Prevc je izgubil nadzor nad smučko in grdo padel. Foto: Sportida V izteku skakalnice so ga naložili na sani in nato odpeljali z rešilnim avtomobilom do zdravstvene enote Role 2, premične vojaške bolnišnice. Ob odhodu je bil pri zavesti in govoril, prav tako pa je pomahal ljubiteljem smučarskih skokov, ki so se zbrali v Planici, kar je bilo spodbudno. V nadaljevanju dneva so s Smučarske zveze Slovenije sporočili, da so ga s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljano na dodatne preiskave. Slovenski skakalni šampion je ob padcu utrpel le udarce, zaradi katerih čuti bolečine, in lažji pretres možganov.

In kaj se je dogajalo v nadaljevanju treninga? Zajc in Lanišek sta še naprej blestela. Pri drugem skoku sta zasedla prvo in drugo mesto. Mlajši slovenski skakalec je doskočil pri 134 metrih, Lanišek pri 133 metrih, oba pa sta izpustila tretji trening skok − kot že na srednji napravi. Pred tekmeci sta imela občutno prednost, saj je tretji Stefan Kraft za Zajcem zaostal za 10,2 točke. Četrti je bil Granerud. Od preostalih slovenskih skakalcev je Lovro Kos zadel 12. mesto, medtem ko sta bila Žiga Jelar in Domen Prevc 23. in 25.

Zajc in Lanišek znova odlično

"Super zadovoljen sem, kot že prejšnji teden, skoki so dobri. Ta skakalnica mi je še ljubša, na njej veliko treniramo. Začel sem odlično. Upam, da bo tako zdržalo," je bil zadovoljen Zajc, Lanišek pa dodal: "Zelo dober trening, užival sem v skokih. To je bilo tisto, kar sem hotel. Zdi se mi, da sem lepo prenesel skoke z male skakalnice na veliko. Obe skakalnici mi kar ustrezata."

"Timi in Anže sta trenutno zelo močna. S svojimi skoki sta pokazala, kam spadata. Izkoristili smo domači teren, do sobote ga je treba izkoristiti. Lahko bi že po prvem skoku končala trening, a sta poskusila še nekaj," je o najboljših možeh dejal selektor Robert Hrgota.

Kako je padel Peter Prevc: (foto: Sportida):

Fotogalerija
1 / 7

"Ni lahko, ko nekdo pade" 

"Nisem videl padca Petra Prevca, sem pa slišal. Vsekakor ni lahko, ko nekdo pade, a ničesar ne moreš narediti. Osredotočil sem se na svoj skok. Zelo sem zadovoljen z obema skokoma in se počutim zelo dobro, pripravljen sem na petkovo tekmo," je po koncu svojega delovnega dne dejal 22-letni Zajc. Timi Zajc je bil najboljši pri drugem treningu, pri prvem skoku pa je zaostal le za Granerudom. | Foto: Anže Malovrh/STA Timi Zajc je bil najboljši pri drugem treningu, pri prvem skoku pa je zaostal le za Granerudom. Foto: Anže Malovrh/STA

Prevcu se je odvalil kamen od srca

Domen Prevc si je prislužil vstopnico za kvalifikacijski boj za individualno tekmo na veliki skakalnici. | Foto: Sportida Domen Prevc si je prislužil vstopnico za kvalifikacijski boj za individualno tekmo na veliki skakalnici. Foto: Sportida Pri tretjem skoku je zablestel Domen, ki je doskočil pri 131 metrih in je bil najboljši med vsemi. Jelar je bil 2,5 metra krajši (7. mesto), Kosu pa se zadnji skok ni posrečil in je pristal pri 120,5 metra (33.).

"Zadovoljen sem s tretjim skokom. Nimam še informacije, kaj to pomeni za ekipo, a skoki so bili nekako solidni.  Žal mi je le, da sem prva dva skoka na treningu zaupal dresu, ki je v Kranju deloval, saj je bila tehnika podobna kot pri tretjem, ni pa bilo pravih metrov. Zdaj vidim, kje je bila težava. Odvalil se mi je kamen od srca," je po zadnjem skoku na treningu dejal Domen Prevc, ki je nekaj minut zatem izvedel, da si je prislužil vstopnico za četrtkove kvalifikacije.

Robert Hrgota | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Hrgota: Lovro razume odločitev

"Poleg Timija in Anžeta sta v ekipi še Domen in Žiga. Lovro je v pripravljenosti, da lahko po petkovi tekmi zamenja koga iz zadnje dvojice, če ne bi skakal na visoki ravni. In bi potem kandidiral za sobotno ekipno tekmo. Lovro razume odločitev, ni mu lahko. Ostal bo motiviran, ker ve, da ga čaka ekipna tekma, če se kateri od fantov ne bo izkazal. Ker računamo na medaljo na obeh tekmah, mu motivacije ne manjka," je Hrgota obrazložil, katere štiri fante bo poslal v četrtkove kvalifikacije.

Enzo Smrekar
Sportal Prvi mož SZS o slabšem obisku v Planici in organizaciji, ki dobiva pohvale

Trening skakalcev

Eva Urevc
Sportal Navijači v Planici so jo ponesli
Timi Zajc
Sportal Zajc si nima česa očitati in že komaj čaka na selitev
Ne spreglejte