Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 3. 2023,
18.13

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

12

Natisni članek

Lovro Kos Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023

Sobota, 4. 3. 2023, 18.13

1 leto, 1 mesec

SP v Planici, smučarski skoki, ekipna tekma na veliki skakalnici (m)

Zgodovinsko zlato za Slovenijo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

12

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023 | Slovenija v sestavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je skočila do zlate ekipne medalje. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenija v sestavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je skočila do zlate ekipne medalje.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska četverica Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Planici na Bloudkovi velikanki osvojila zlato kolajno, kar je prva tovrstna na nordijskih svetovnih prvenstvih. Srebrno kolajno je osvojila norveška četverica, bronasto pa avstrijska.

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023
Sportal Slovencem kaj takega še ni uspelo

Prvi od Slovencev je danes skakal Lovro Kos, ki na posamični tekmi na veliki skakalnici ni dobil priložnosti, danes pa je v ekipi nadomestil Domna Prevca. Po njegovi skupini je bila Slovenija četrta, nakar so jo Žiga Jelar, predvsem pa odlična Timi Zajc in Anže Lanišek povzdignili v vodstvo po prvi seriji.

V drugi seriji je slovenska vrsta po sicer dobrem skoku Kosa spet zdrsnila na tretje mesto, nazaj na prvo jo je vrnil že Jelar, prva aduta naše reprezentance Zajc in Lanišek pa sta le še povečala razliko do srebrnih Norvežanov in bronastih Avstrijcev.

Fotogalerija
1 / 15

"Seveda sem ponosen na fante. Pet ekip je bilo v boju za zmago in da na koncu prav tebi uspe … Nimam besed. Svetovni prvaki smo," je bil pred mikrofonom RTV Slovenije čustven glavni trener Robert Hrgota. "Žiga je danes naredil tisti premik, Timi in Anže sta opravila svoje, Lovro pa je postavil temelje," je še povedal trener.

Spomnili so se Petra Prevca

"Ta vikend sem dobil vse, kar se je dalo dobiti. Po medaljah sem tudi ujel Perota (Peter Prevc, op. a.). Zame je bilo popolno, sanjsko. Upam, da je Pero 'fejst' navijal in smo ga malo razveselili. Včeraj sem imel privilegij, da sem to občutil, danes so še preostali fantje," je v prvi izjavi za slovensko nacionalno televizijo povedal Zajc.

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Dobro so nas navijači ponesli, samo zahvalim se lahko vsem, celotni ekipi, družini, vsem navijačem. Jaz sem presrečen. Pred finalom sem si rekel samo, da grem res na polno, šel sem v popoln napad, kar se tudi spodobi za takšne tekme in izšlo se je," pa je dodal Lanišek.

Zgodovinsko ekipno moško zlato

"Timi in Anže sta odskakala vrhunsko, vedel sem, da tudi če pride do napake, smo še vedno vsega sposobni. In tako je bilo, zmagali smo," je bil vesel Kos, Jelar pa se je prav tako spomnil Petra Prevca, ki je grdo padel na treningu pred posamično tekmo na veliki skakalnici: "Na mali skakalnici se mi je zgodila tista smola, kar je botrovalo stopnjevanju psihološke napetosti, ampak zdaj smo svetovni prvaki. Pero, če gledaš, tudi ti si del tega."

Poklon zlatih fantov navijačem v Planici | Foto: Grega Valančič/Sportida Poklon zlatih fantov navijačem v Planici Foto: Grega Valančič/Sportida

Zlata ekipna moška medalja je prva tovrstna v zgodovini Slovenije. Pred tem so naši orli dvakrat skočili do ekipnega odličja. Zasedba Jure Bogataj, Primož Peterka, Rok Benkovič in Jernej Damjan je bila v Oberstdorfu leta 2005 bronasta. Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc so bili prav tako bronasti v Oslu leta 2011, zdaj pa je ekipa Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek postala zlata. In to na domačih tleh.

Smučarski skoki, SP, moški, ekipno:

1. Slovenija          1178,9 točke
(Lovro Kos 135/131, Žiga Jelar 133,5/138, Timi Zajc 132/136, Anže Lanišek 138/135,5)

2. Norveška           1166
(Johann Andre Forfang 137/139,5, Kristoffer Sundal 133,5/133,5, Marius Lindvik 125,5/131,5, Halvor Egner Granerud 136,5/135,5)

3. Avstrija           1139,4
(Daniel Tschofenig 136/135,5, Michael Hayböck 134/136, Jan Hörl 126,5/129, Stefan Kraft 135/127)

4. Poljska            1129,1
5. Nemčija            1127,7
6. Švica              1012,2
7. Japonska           1011
8. ZDA                 975,4

 
Timi Zajc svetovni prvak
Sportal Zlati Zajc: Če ne bi bilo afere in očeta, me ne bi bilo tukaj

Zajc in Lanišek odlična v poskusni seriji

Svetovni prvak z velike skakalnice Timi Zajc se je tudi v poskusni seriji pred današnjo ekipno tekmo izkazal s 135,5 metra in potrdil izjemno formo. Anže Lanišek je na ogrevanju poletel še meter dlje, a za Zajcem zaostal za točko, Lovro Kos je pristal pri 127 in Žiga Jelar pri 125 metrih. Slovenci so napovedali boj za zlato odličje. Zajc in Lanišek sta imela najboljša dosežka poskusne serije, tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (134 m).

Pred tekmo

Na ekipni tekmi na Bloudkovi velikanki imajo visoke apetite tudi v slovenskem taboru. Vendarle imajo v svojih vrstah svetovnega prvaka Timija ZajcaAnže Lanišek je prav tako dobro razpoložen na tej napravi – nekaj smole je imel na petkovi posamični tekmi –svoje pa bosta skušala dodati še Žiga Jelar in Lovro Kos.

Glede na včerajšnje skoke, ki so jih kazali skakalci na posamični tekmi, bi bila Slovenija skupno bronasta, vendar bo tokrat mesto na namesto Domna Prevca dobil Kos. Najboljši dosežek so imeli Poljaki, Nemci drugega, Slovenci tretjega, nato pa so bili blizu še Avstrijci, medtem ko so Norvežani nekoliko več zaostali.

Obeti so torej dobri, zlasti ker se danes v dolini pod Poncami pričakuje veliko število slovenskih navijačev.

Timi Zajc, svetovni prvak
Sportal Junak Zajc začudeno pogledal trenerja Hrgoto

"Lovro Kos bo prvi, drugi Žiga Jelar, tretji Timi Zajc in četrti kapetan Anže Lanišek. Imamo štiri zelo močne fante, morda je imel Anže v petek manjše napake. Te ti vzamejo dva, tri metre, vsi pa vemo, kje bi bil, če bi jih dodal. Tega se zaveda in je miren. Dva kapetana imamo, ki lahko naredita razliko in popeljeta ekipo v boj za medaljo," je optimističen glavni trener Robert Hrgota.

Nič drugače ni pri preostalih slovenskih skakalcih, izpostavlja Jelar: "Gremo še po eno kolajno. Upam, da pokažemo vsi najboljše skoke in uživamo. Povabil bi ljudi, da pridejo še v večjem številu. Ko smo takole skupaj, pozabimo na marsikatero skrb, na to, kar se dogaja okoli nas. Upam, da jih bo čim več, da se bomo gledali. Mi s skakalnice, oni pa ob izteku."

Timi Zajc, Planica 2023
Sportal Mladi slovenski junak prestal težke trenutke na poti do slave
Timi Zajc, Planica 2023
Sportal Z zlatim Timijem so si dali duška
Timi Zajc, Planica 2023
Sportal Timi Zajc je svetovni prvak! "Eden od lepših dni v mojem življenju."
Ne spreglejte