Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
9.35

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

Natisni članek

Kosovo Jure Radelj smučarski skoki Sophie Sorschag

Torek, 31. 10. 2023, 9.35

6 mesecev

sophie sorschag

Zelena luč za Sophie Sorschag in Kosovo v svetovnem pokalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05
Sophie Sorschag | Sophie Sorschag je v začetku leta prejela državljanstvo Kosova, zdaj pa še zeleno luč, da državo zastopa v svetovnem pokalu. | Foto Sportida

Sophie Sorschag je v začetku leta prejela državljanstvo Kosova, zdaj pa še zeleno luč, da državo zastopa v svetovnem pokalu.

Foto: Sportida

Nekdanja avstrijska reprezentantka v smučarskih skokih Sophie Sorschag je prejela zeleno luč Mednarodne smučarske zveze (Fis), da v prihodnji sezoni nastopa za Kosovo. 24-letnica, ki trenira pod taktirko slovenskega trenerja Jureta Radlja, je državljanstvo prejela v začetku leta, kmalu pa bo postala prva skakalka, ki bo v svetovnem pokalu zastopala Kosovo.

Ljubno, zadnja tekma silvestrske turneje, smučarski skoki
Sportal Po razdejanju dobra novica z Ljubnega

Avstrijka je lani spomladi za Kronenzeitung dejala, da so jo v avstrijskem taboru izključili iz reprezentance, zaradi česar je začela iskati novo državo, za katero bi v prihodnosti tekmovala. Na drugi strani so pri avstrijski zvezi trdili drugače, in sicer da jo želijo zadržati v reprezentanci, a da je sama zaprosila za izpisnico in odhod v tujino. To je tudi prejela in se podala na lov za novim državljanstvom. Povezovali so jo z različnimi državami, tudi s Slovenijo, na koncu pa so se stvari zasukale v drugo smer, izbrala je Kosovo.

V začetku leta je v Ljubljani prejela novo državljanstvo, zdaj pa še zeleno luč, da svojo novo državo zastopa na najvišji tekmovalni ravni, poroča poljski skijumping.pl.

ženski skoki Ljubno 2020
Sportal Javno se prerekajo, kdaj se bodo skakalke pridružile skakalcem

Po dolgih desetih mesecih dobra novica

"To je bilo dolgih deset mesecev čakanja. Preprosto smo se lahko prilagodili predpisom Fis in predložili vso potrebno dokumentacijo. Na koncu se lahko le zahvalim Mednarodni smučarski zvezi," je dobro novico komentiral trener Korošice Jure Radelj. Poljski medij ob tem dodaja, da naj bi pomembno vlogo pri pridobitvi dovoljenja odigrali vidnejši členi kosovskega olimpijskega komiteja in smučarske zveze.

Trener Korošice je Jure Radelj. | Foto: Ana Kovač Trener Korošice je Jure Radelj. Foto: Ana Kovač

"Naš cilj je takojšnja vrnitev v svetovni pokal, čeprav po tako dolgem premoru najverjetneje ne bo lahko vstopiti v tekmovalni ritem. Sophie naj bi skrbela tudi za popularizacijo smučarskih skokov in spodbujala mlade. Načrtujemo gradnjo skakalnice za mlade športnike. Imamo jasne cilje, ki jih bomo poskušali uresničiti postopoma, da bi ta vznemirljivi šport predstavili tudi v tej regiji," je dodal Radelj.

Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Jernej Damjan: Rezultate, pa naj bodo še tako dobri, se žal pozabi, izobrazbe pa ti ne more vzeti nihče

Avstrijka se je leta 2021 veselila naslova ekipnih svetovnih prvakinj. | Foto: Sportida Avstrijka se je leta 2021 veselila naslova ekipnih svetovnih prvakinj. Foto: Sportida

Začetek decembra na Norveškem

Beljačanka je leta 2021 skupaj s Chiaro KreuzerDanielo Iraschko-Stolz in Marito Kramer postala ekipna svetovna prvakinja. Na individualnih tekmah svetovnega pokala je bila najvišje na sedmem mestu, ekipno pa se je veselila zmage.

Nova sezona svetovnega pokala za smučarske skakalke se bo začela 1. decembra v Lillehammerju.

smučarski skoki, Anže Lanišek
Sportal "Ne le fizična pripravljenost, največ šteje psihološka"
Kosovo, KFOR
Novice Lajčak v Prištini predstavil načrt za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino
Kamil Stoch
Sportal Zahtevno poletje Kamila Stocha
Ne spreglejte