Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
11.45

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

Natisni članek

alpsko smučanje Henrik Kristoffersen Marco Odermatt Rok Ažnoh Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec veleslalom Sölden

Nedelja, 29. 10. 2023, 11.45

5 mesecev, 3 tedne

Sölden, veleslalom (moški)

Veter odpihnil veleslalom v Söldnu, Kranjec ni bil zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76
Žan Kranjec | Žan Kranjec je do odpovedi veleslaloma zasedal 16. mesto. | Foto Guliverimage

Žan Kranjec je do odpovedi veleslaloma zasedal 16. mesto.

Foto: Guliverimage

Sezono svetovnega pokala na ledeniku Rettenbach v Avstriji so odprli še alpski smučarji, a je bila tekma po številki 47 za dlje časa zaradi močnega vetra prekinjena, nato pa so jo organizatorji odpovedali. Že tako so smučarji zaradi sunkov vetra tekmovali z nižjega mesta. Po nastopu najboljših je bil v vodstvu Marco Schwarz, za pričakovanji pa je zaostal Žan Kranjec, ki je zasedal 16. mesto (+1,95).

Lara Gut-Behrami
Sportal Gut-Behramijeva izenačila Mazejevo, Ana Bucik do najboljše uvrstitve

Močan veter s sunki, ki so dosegali tudi 90 kilometrov na uro, je preprečil izvedbo moškega veleslaloma na ledeniku Rettenbach. Direktor tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Markus Waldner se je po daljši prekinitvi odločil, da tekmovanja ni mogoče izpeljati. Po progi se je spustilo 47 tekmovalcev, na startu jih je bilo še 26.

Zaradi močnega vetra v zgornjem delu so že pred tekmo skrajšali veleslalom in start prestavili nižje po pobočju. Tekma se je tako lahko začela po urniku in brez zapletov. A se je nato veter znova razbesnel in pokazal svojo moč med samo tekmo. Tekmo so pred nastopom številke 48, Italijana Simona Maurbergerja, zaradi močnega vetra prekinili, saj je bila ogrožena varnost ostalih tekmovalcev.

Veter je med drugim dvignil ciljni napihljivi obroč, ki so ga delavci morali odstraniti. Odstranili so tudi vse reklamne napise in balone, ki jih je premetaval veter ter bi jih lahko odtrgalo in odneslo, vratca z zastavicami na progi pa so se upogibala do podlage. Vodja tekmovanja je po daljšem čakanju sporočil, da tekme ni mogoče izpeljati. Zaradi orkanskega vetra so ustavili tudi gondolo. Za zdaj ni jasno, ali bodo nadomeščali moški veleslalom, ki bi moral biti v Söldnu. Naslednji moški veleslalom na sporedu je v Val d'Iseru 9. decembra. V soboto so na ledeniku Rettenbach brez zapletov izpeljali ženski veleslalom.

Sölden, veleslalom, vrstni red do odpovedi po številki 47:

1. Marco Schwarz (Avt) 51,85
2. Marco Odermatt (Švi) +0,29
3. Alexis Pinturault (Fra) +0,46
4. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,59
5. Gino Caviziel (Švi) +0,95
6. Alexander Steen Olsen (Nor) +1,36
7. River Radamus (ZDA)  +1,41
8. Manuel Feller (Avt) +1,43
9. Rasmus Windingstad (Nor) +1,55
10. Stefan Brennsteiner (Avt) +1,60
...
16. Žan Kranjec (Slo) +1,95
40. Štefan Hadalin (Slo) +3,78
Odstop: Loic Meillard (Švi), Aleksander Aamodt Kilde (Nor) ...

V prvi sprinterski vožnji se je sicer do odpovedi najbolje znašel Avstrijec Marco Schwarz, ki je imel 29 stotink prednosti pred branilcem velikega kristalnega globusa in najboljšim v veleslalomskem seštevku, Švicarjem Marcom Odermattom. Tretji je bil Francoz Alexis Pinturault (+0,46).

Marco Schwarz je najhitreje opravil s prvo vožnjo, a na koncu ostal brez možnosti za napad na prvo zmago. | Foto: Guliverimage Marco Schwarz je najhitreje opravil s prvo vožnjo, a na koncu ostal brez možnosti za napad na prvo zmago. Foto: Guliverimage

S prvo vožnjo pa ni bil zadovoljen glavni slovenski adut Žan Kranjec, ki se v slabši vidljivosti nikakor ni znašel, brez večje napake pa je za Schwarzem zaostal 1,95 in zasedal 16. mesto. To je bila najslabša prva vožnja Kranjca na uvodu v sezono po letu 2015, ko se kot 33. v prvi vožnji ni uvrstil v finale.

Kranjec je bil sicer lani v svoji paradni disciplini trikrat na stopničkah, najboljši – drugi – pa je bil prav na uvodu v sezono v Söldnu. Kranjec je nato v Val d'Iseru in Alta Badii osvojil še dve tretji mesti, s 464 točkami pa je bil tretji najboljši veleslalomist zime.

Drugi slovenski predstavnik in povratnik v svetovni pokal Štefan Hadalin je s številko 30 ob večji napaki zaostal 3,78 in je zaostal za najboljšo trideseterico. S številko 70 pa je na startu brez priložnosti za nastop ostal veliki up slovenskega smučanja, 21-letni Štajerec Rok Ažnoh.

Marco Odermatt Mikaela Shiffrin
Sportal Ostane jima samo še nedosegljivi rekord Tine Maze
Lucas Braathen
Sportal Ne zdrži več: najboljši slalomist pri 23 letih končal kariero
smučanje Matterhorn
Sportal Zelena luč za moška smuka pod Matterhornom
Sölden ledenik Rettenbach
Sportal Fis se bo spopadla z veliko težavo
Soelden
Sportal Tudi smučarske legende proti ledeniškim tekmam
Henrik KRISTOFFERSEN
Sportal Norveški šampion bi rad postal Avstrijec
Ne spreglejte