Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

6

Natisni članek

Teja Gregorin doping Smučarska zveza Slovenije

Četrtek, 26. 10. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Šok: bronasta junakinja iz Sočija Teja Gregorin pozitivna na dopinškem testu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

6

Teja Gregorin | Foto Sportida

Foto: Sportida

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je v izjavi za javnost sporočila, da je slovenska biatlonka Teja Gregorin, ki je leta 2014 v Sočiju osvojila bronasto olimpijsko medaljo, padla na dopinškem testu in je začasno suspendirana. Sporen je vzorec, ki so ga odvzeli na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010. 

37-letna biatlonka je največji uspeh kariere dosegla leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je na zasledovalni tekmi osvojila bronasto odličje.  | Foto: Sportida 37-letna biatlonka je največji uspeh kariere dosegla leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je na zasledovalni tekmi osvojila bronasto odličje. Foto: Sportida

37-letna Gregorinova je leta 2014 v Sočiju osvojila bronasto olimpijsko kolajno na zasledovalni tekmi na desetkilometrski preizkušnji, v Vancouvru pa je bila štiri leta prej peta na tekmi s skupinskim štartom, deveta v šprintu in zasledovanju, osma v štafeti in 36. na individualni preizkušnji.

Med njene največje uspehe spadata še naslov svetovne podprvakinje leta 2009 v individualni preizkušnji prav na prizorišču prihodnjih olimpijskih iger, v Pjongčangu, ter drugo mesto na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu leta 2012 v mešanih štafetah. 

Kot so zapisali pri IBU, so Gregorinovi vzorce odvzeli 6. in 7. februarja 2010 v Whistlerju, analiza vzorca B pa je potrdila prisotnost prepovedane snovi GHRP – 2 metabolin, vrsto rastnega hormona.

Mednarodna biatlonska zveza je slovensko biatlonko suspendirala, kar pomeni, da ne sme nastopiti na nobeni tekmi.

Zakaj je bil odvzeti vzorec sporen šele zdaj?

Po novem protidopinškem kodeksu, ki je vstopil v veljavo z letom 2015, se zmrznjeni vzorci športnikov hranijo deset let (prej osem let). Vzorce odmrzujejo in ponovno testirajo, ker odkrivajo nove metode za ugotavljanje prepovedanih snovi. O odmrznitvi in ponovni analizi se predhodno obvesti športnika in se ga povabi na analizo vzorca. Testi za nazaj se ne izvajajo po naključju. Za testiranje starih vzorcev obstajajo določeni razlogi, sumi.

Več o tem si lahko preberete v prispevku z naslovom: Zakaj se pri dopinškem testu vzame vzorca A in B. Mednarodni olimpijski komite je Gregorinovi vzorec odvzel 6. ali 7. februarja 2010 v Whistlerju, naknadna testiranja pa so v vzorcu B (vzorce hranijo deset let) odkrila vsebnost prepovedane substance - rastnega hormona.

Sezona svetovnega pokala 2017/18 v biatlonu se bo začela 27. novembra v Östersundu na Švedskem. Gregorinove tam ne bomo videli.  | Foto: Sportida Sezona svetovnega pokala 2017/18 v biatlonu se bo začela 27. novembra v Östersundu na Švedskem. Gregorinove tam ne bomo videli. Foto: Sportida

Sporočilo za javnost Mednarodne biatlonske zveze:

pr | Foto:

Ne spreglejte