Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Teja Gregorin doping

Četrtek, 26. 10. 2017, 13.07

6 let, 6 mesecev

Izredna novinarska konferenca SZS

Domnevna dopinška grešnica Teja Gregorin: Sprejemam začasen suspenz in se opravičujem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Teja Gregorin | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na Smučarski zvezi Slovenije sta predstavnik za stike z javnostmi Tomi Trbovc in biatlonka Teja Gregorin na izredni novinarski konferenci dala kratki izjavi v zvezi z domnevnim dopinškim prekrškom najboljše slovenske biatlonke. Ta je zaradi pozitivnega vzorca B, odvzetega na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, začasno suspendirana.

Oglejte si posnetek izredne novinarske konference na SZS:

V izredno kratki, zgolj šest minut trajajoči novinarski konferenci je Tomi Trbovc, predstavnik za stike z javnostmi pri SZS, v skopi izjavi na kratko povzel ozadje ponovnega testiranja vzorcev. Te so Teji Gregorin odvzeli februarja 2010 na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru, nato pa naknadno testirali vzorec B, ki kaže na sum zlorabe prepovedanih sredstev (rastni hormon).

Zakaj je bil odvzeti vzorec sporen šele zdaj?

Po novem protidopinškem kodeksu, ki je vstopil v veljavo z letom 2015, se zmrznjeni vzorci športnikov hranijo deset let (prej osem let). Vzorce odmrzujejo in ponovno testirajo, ker odkrivajo nove metode za ugotavljanje prepovedanih snovi. O odmrznitvi in ponovni analizi se predhodno obvesti športnika in se ga povabi na analizo vzorca. Testi za nazaj se ne izvajajo po naključju. Za testiranje starih vzorcev obstajajo določeni razlogi, sumi. Več o tem si lahko preberete v prispevku z naslovom: Zakaj se pri dopinškem testu vzame vzorca A in B.

Mednarodni olimpijski komite je Gregorinovi vzorec odvzel 6. ali 7. februarja 2010 v Whistlerju, naknadna testiranja pa so v vzorcu B (vzorce hranijo deset let) odkrila vsebnost prepovedane substance - rastnega hormona.

Gregorinova je podala kratko izjavo, v kateri je poudarila, da sprejema začasen suspenz SZS in mednarodnih športnih organizacij ter se opravičuje vsem, ki jih je s svojim ravnanjem prizadela. Napovedala je sodelovanje v postopkih, zaradi interesov preiskave pa na novinarska vprašanja ni odgovarjala.

Teja Gregorin | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

SZS ima ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil

Po besedah Trbovca ima Smučarska zveza Slovenije ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil, v postopku pa v celoti sledi navodilom in protidopinškim pravilom vseh institucij. Povedal je, da je Mednarodni olimpijski komite (MOK) na podlagi 5. člena Protidopinških pravil MOK, ki so veljala na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, in na podlagi člena 6.5 Svetovnega protidopinškega kodeksa (Kodeks) izvedel nadaljnja testiranja vzorcev, odvzetih v Vancouvru.

"Vzorci, odvzeti pri športnici Teji Gregorin, so kazali nasprotno analitično ugotovitev, zaradi česar obstaja sum kršitve protidopinških pravil," je povedal Trbovc.

Gregorinova je leta 2014 v Sočiju osvojila bronasto olimpijsko medaljo. | Foto: Sportida Gregorinova je leta 2014 v Sočiju osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Foto: Sportida

Suspendirana od začetka oktobra

Mednarodna biatlonska zveza je zato 4. oktobra uvedla začasno izločitev iz vseh tekmovanj pod okriljem mednarodne zveze do odločitve, ki jo bo sprejela disciplinska komisija MOK. Tudi SZS je na podlagi svojih pravil in pogodbe dan pozneje, 5. oktobra, Gregorinovo začasno suspendirala.

Ta ima na podlagi 8. člena Kodeksa pravico do poštene obravnave v razumnem roku pred nepristranskim obravnavnim senatom, ki ga oblikuje MOK. Zaradi spoštovanja pravil in interesa preiskave domnevnega kršenja protidopinških pravil Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Slovenska antidoping organizacija ne morejo posredovati nikakršnih podrobnejših informacij.

Zaslišanje jo čaka konec novembra

Disciplinska komisija Moka bo zaslišanje o primeru opravila konec novembra, na zaslišanje so povabljeni tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Mednarodne biatlonske zveze. Po zaslišanju bodo znani ukrepi do domnevne kršiteljice po veljavnih protidopinških pravilnikih.

Teja Gregorin | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kaj bo z medaljo iz Sočija?

Jani Dvoršak
, predsednik Slovenske antidoping organizacije, konkretnega primera ni mogel komentirati, povedal je le, da je za takšno kršitev predvidena kazen dveh let prepovedi nastopanja na tekmovanjih pod okriljem IBU.

Vprašali smo ga tudi, ali takšna kršitev pomeni odvzem olimpijske medalje iz Sočija, a ni smel odgovoriti na vprašanje. "O tem bo odločala komisija MOK," je dejal. Gregorinova se na odločitev lahko pritoži.
Ne spreglejte