Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
12.23

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Natisni članek

Teja Gregorin Pregled leta 2016 doping Rusija prepoved Marija Šarapova meldonij olimpijske igre

Četrtek, 26. 10. 2017, 12.23

6 let, 5 mesecev

Sumi, obtožbe in obsodbe (o) dopinških prekrškarjih v letu 2016 #IzArhiva

Kdo si je roke umazal z dopingom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

kolaž doping

Po šokantni objavi Mednarodne biatlonske zveze (IBU), ki je zaradi domnevne zlorabe dopinga suspendirala najboljšo slovensko biatlonko Tejo Gregorin in dobitnico bronaste olimpijske kolajne (leta 2014 v Sočiju), smo se spomnili vseh dopinških primerov v letu 2016. Kaj se je lani dogajalo na področju, ki meče slabo luč na šport?

 

Leto 2016 so onečedili številni dopinški madeži. V ospredju so bili ruski športniki, ki so zaradi obtožb o sistemskem dopingu morali izpustiti evropsko prvenstvo v atletiki ter olimpijske in paraolimpijske igre. Šokirala je tudi množična uporaba meldonija, ki je v javnost pricurljala po dopinški farsi Marije Šarapove in McLarnovo poročilo, ki zlorabe dopinga obtožuje več kot tisoč ruskih športnikov.

Ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova je zaradi uporabe meldonija ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Braziliji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova je zaradi uporabe meldonija ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Braziliji. Foto: Guliverimage/Getty Images

V njem je kanadski profesor prava Richard McLaren zbral podatke o ruskih športnikih, ki naj bi si pri svojih športnih predstavah pomagali z dopingom. V poročilo je vključenih več kot 30 športnih panog, med njimi tudi nogomet, omenja pa se več kot tisoč ruskih športnih grešnikov, ki naj bi jim pri kršenju pravil pomagala celo država.

McLaren je dokaze predal protidopinškim in športnim organizacijam ter jih prosil za nadaljnje sodelovanje. Eden od naslednjih korakov bo zaslišanje vpletenih, pozneje pa tudi razkritje imen tistih športnikov, ki so si pri doseganju rezultatov pomagali s prepovedanimi sredstvi.

Richard McLaren je okoriščanja s sistemskim dopingom obtožil več kot tisoč ruskih športnikov. | Foto: Reuters Richard McLaren je okoriščanja s sistemskim dopingom obtožil več kot tisoč ruskih športnikov. Foto: Reuters

Šarapova in Pandorina skrinjica meldonija

Drugi dopinški škandal večjih razsežnosti je pripadel meldoniju, zdravilu, ki se je 1. januarja letos znašel na seznamu nedovoljenih snovi oziroma poživil.

Prva večja športna riba, ki se je ujela na meldonijev trnek, je bila ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova. Zdravilo sicer predpisujejo bolnikom s težavami s srcem, izkazalo pa se je, da pomaga tudi pri hitrejši regeneraciji športnikov. To pomeni, da bi učinkovine v tem zdravilu zaradi stimulativnega učinka na krvni obtok lahko pomagale pri povečanju vzdržljivosti športnikov v vzdržljivostnih športih in s tem hitrejše prekrvavitve telesa.

Svetovna protidopinška agencija Wada je odkrila že več sto primerov uporabe meldonija med vrhunskimi športniki, Šarapovi pa naložila dveletno prepoved nastopanja.

Dopinški prekršek Kristjana Fajta je močno presenetil ljubitelje kolesarstva. | Foto: Dopinški prekršek Kristjana Fajta je močno presenetil ljubitelje kolesarstva.

Doping tudi skozi vrata slovenskega kolesarstva

Doping se je leta 2016 močno dotaknil tudi slovenskih kolesarskih krogov. Tako je ljubitelje tega športa močno vznemirila novica, da je na dopinškem testu padel kolesar Kristjan Fajt, eden od stebrov novomeške kolesarske ekipe Adria Mobil. Adria Mobil je s 33-letnim Primorcem na začasnem delu na Dolenjskem, ki je užival eritropoetin, takoj prekinila sodelovanje, Fajt pa se je povsem odmaknil iz javnosti.

Zaradi uživanja EPA je bil suspendiran tudi profesionalni kolesar Jure Kocjan.

Večkratni svetovni prvak med amaterskimi kolesarji Igor Kopše je zavrnil dopinški test, ker je, kot je priznal, vedel, da bo pozitiven. Tudi njegova kolesarska kariera je končana.  | Foto: Vid Ponikvar Večkratni svetovni prvak med amaterskimi kolesarji Igor Kopše je zavrnil dopinški test, ker je, kot je priznal, vedel, da bo pozitiven. Tudi njegova kolesarska kariera je končana. Foto: Vid Ponikvar

Med ljubitelji kolesarstva je močno odjeknila tudi vest o amaterskem kolesarju Igorju Kopšetu, večkratnem svetovnem prvaku med amaterskimi kolesarji, novemu slovenskemu rekorderju vožnje na eno uro na velodromu in zmagovalcu na maratonu Franja, ki je na dirki v Avstriji zavrnil dopinški test.

Zavrnitev velja enako kot pozitivni vzorec, kar pomeni, da so Kopšeta, ki je veljal za razgledanega in študioznega človeka, med drugim je predaval tudi na dogodkih TEDx, izključili iz kolesarstva oziroma se je umaknil sam. Kot je zapisal na družbenih omrežjih, je razlog za zavrnitev testa zavedanje, da bi bil ta pozitiven. Kriveca je zdravilo, s katerim naj bi si lajšal simptome prehlada in naj bi vsebovalo snov, ki je na seznamu nedovoljenih (psevdoefedrin). Njegovi sledilci na družbenih omrežjih za njegovo opravičilo niso imeli razumevanja, kaj šele prijaznih besed.

Maja letos je epilog dočakala tudi tudi dopinška epizoda slovenske gorske kolesarke Blaže Klemenčič, ki jo je Mednarodna kolesarska zveza zaradi uporabe eritropoetina (vzorec so ji odvzeli marca 2012) kaznovala z dvema letoma prepovedi nastopanja.

Nečedni posli slovenskega rekorderja?

Sredi novembra je odjeknila še ena novica, povezana z dopingom v kolesarstvu. Glavno vlogo grešnika v njej je igral nekdanji slovenski atlet Boštjan Buč.

Nekdanji nizozemski kolesar je v avtobiografiji dejal, da mu je prepovedana sredstva priskrbel nekdanji slovenski atlet Boštjan Buč. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji nizozemski kolesar je v avtobiografiji dejal, da mu je prepovedana sredstva priskrbel nekdanji slovenski atlet Boštjan Buč. Foto: Vid Ponikvar
Nekdanji nizozemski kolesar Thomas Dekker je v avtobiografiji Meij gevecht (Moj boj) dejal, da naj bi mu 36-letni Slovenec leta 2007 med dirko po Franciji dobavljal dinepo, obliko eritropoetina. Med dirko sta si ga s kolegom iz ekipe Rabobank Michaelom Boogerdom vbrizgala osemkrat, hkrati pa naj bi si vbrizgavala še kortizon. Slovenski rekorder se za pojasnila na naše klice takrat ni odzval.

Buča so z dopingom povezovali že leta 2012, ko je zaradi izogibanja dopinškemu testu prejel enoletno prepoved nastopanja. Dvakrat ga ni bilo na navedeni lokaciji, tretjič pa svoje lokacije sploh naj ne bi navedel. Slovenski rekorder je takrat tudi končal aktivno športno pot.

Goljufije v svetovni atletiki

Kraljica športa je zadnje čase tudi "kraljica" med dopinškimi prekrškarji. Tudi letos ni manjkalo afer, ki so očrnile dogajanje v atletskih dvoranah. Naštevanje imen atletov, kaznovanih s prepovedjo nastopanja, in tistih, ki so morali celo vrniti kolajne z velikih tekmovanj, bi bilo preobsežno.

Olimpijska podprvakinja v suvanju krogle iz Londona Jevgenija Kolodkova je le ena od mnogo prekrškarjev, ki bodo morali vrniti odličje. | Foto: Getty Images Olimpijska podprvakinja v suvanju krogle iz Londona Jevgenija Kolodkova je le ena od mnogo prekrškarjev, ki bodo morali vrniti odličje. Foto: Getty Images
Največ atletskih goljufov je bilo Rusov, ki so jim prvim prepovedali sodelovanje na olimpijskih igrah, številni škandali pa so pretresali tudi kenijsko atletiko.

Mesec dni pred tekmovanjem petih krogov v Riu de Janeiru je nemška televizijska hiša ARD razkrila, da se v kenijskih centrih za trening dogajajo nepravilnosti. To so sprva potrdili tudi zdravniki, ki delajo s kenijskimi atleti, nato pa svoje besede zanikali. "Delali bomo skupaj s policijo in ulovili vse, ki so vpleteni. Odgovarjali bodo za svoja dejanja. V Rio želimo iti s čisto ekipo," so takrat dejali vodilni na kenijski protidopinški agenciji. V Rio so nato lahko odpotovali, je pa moral vodja njihove ekipe kaj hitro zapustiti tekmovanje, saj se je ujel v zanko novinarja pod krinko.

Veliko pozornosti je požela tudi aretacija somalijskega atletskega trenerja Jame Adena, ki je sodeloval s številnimi zvezdami svetovne atletike.

Omadeževan skok v (slovenski) bazen

Plavalka Tanja Šmid si je prislužila štiriletno prepoved nastopanja in končala plavalno kariero. | Foto: Vid Ponikvar Plavalka Tanja Šmid si je prislužila štiriletno prepoved nastopanja in končala plavalno kariero. Foto: Vid Ponikvar

Ne le zeleno obarvana voda v bazenu za skoke v vodo na olimpijskih igrah, umazana je bila voda v mnogo plavalnih bazenih. Tudi v slovenskem. Z dopingom. Marca se je ugibalo, kdo je slovenska plavalna kršiteljica. Nekaj dni  za tem, ko je v javnost prišla informacija, da je ena od slovenskih plavalk padla na preizkusu dopinga, se je oglasila Tanja Šmid in priznala, da je pravila na odprtem prvenstvu v Beogradu konec februarja  kršila ona.

"Pozitiven test je bil posledica malomarnosti. Naredila sem veliko neumnost in pri kapljicah za izgubo telesne teže, ki je v plavanju še kako pomembna, nisem preverila, kaj točno jemljem. Ne skrivam se in ne bežim pred odgovornostjo. Kar se je zgodilo, se je zgodilo nenamerno in najbolj boli mene," je dejala 26-letnica, ki so jo aprila kaznovali s štiriletno prepovedjo nastopanja. Šmidova je medtem že potrdila, da je končala športno kariero.

Konec oktobra smo v Sloveniji dobili še eno dopinško grešnico v plavanju. Špela Bohinc se je na tekmovanju v Kranju izognila dopinškemu testu. "To je samo po sebi kršitev," je opozoril podpredsednik Plavalne zveze Miran Kos, nekdanji selektor Miha Potočnik pa dodal: "Tistemu, ki je čist, ni treba nikamor bežati." Bohinčeva je bila do nadaljnjega suspendirana.

Zima, zima črna

Tik pred začetkom nove sezone belega cirkusa je karavano smučarskega teka pretresla novica, da je kraljica tega športa zadnjega leta Therese Johaug dopingirana. Olimpijska prvakinja iz Vancouvra 2010 in sedemkratna svetovna prvakinja je bila kaznovana zaradi domnevne uporabe kreme za opečene ustnice. Ta je vsebovala anabolen steroid clostebol, ki je na Wadinem seznamu prepovedanih snovi.

Therese Johaug te dni zaradi mazila za ustnice močno boli glava. | Foto: Reuters Therese Johaug te dni zaradi mazila za ustnice močno boli glava. Foto: Reuters

"Sem uničena in povsem sesuta, da sem se znašla v tem, zame povsem nerealnem položaju. To se mi zdi nepošteno in predvsem nezasluženo," je v solzah povedala 28-letnica, ki so ji pred dnevi suspenz podaljšali do 19. februarja. Konec januarja pa naj bi bila znana končna odločitev o višini njene kazni.

Johaugova pa ni edina kaznovana smučarka tekačica. Njen rojak, serijski zmagovalec preteklih sezon Martin Johnsrud Sundby, si je do zmag v preteklosti pomagal z dopingom. Norvežana je julija za krivega spoznalo Mednarodno športno razsodišče in mu odvzelo zmago na Tour de Ski 2015 in zmago v skupnem seštevku sezone 2014/15 ter nekaj posamičnih zmag. Dva meseca ni smel tekmovati, zdaj pa se je že vrnil na tekaške proge.

Kot zadnji so si prepovedi nastopanja prislužili ruski smučarski tekači Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin, Jevgenij Belov in Aleksej Petuhov, Julija Ivanova in Jevgenija Šapalova, saj jih sumijo uporabe nedovoljenih sredstev.

Aleksander Legkov je eden šestih ruskih tekačev na smučeh, ki so si prislužili suspenz. | Foto: Reuters Aleksander Legkov je eden šestih ruskih tekačev na smučeh, ki so si prislužili suspenz. Foto: Reuters

Burno je tudi v svetu biatlona, v katerem so dopinške obtožbe vrhunec doživele sredi decembra, ko je v javnost prišla informacija o sistematičnem dopingu v ruskem biatlonu.

Kar 31 ruskih biatloncev naj bi si pomagalo s prepovedanimi substancami. Najglasnejši v boju proti nepravilnostim je bil vodilni v letošnji zimi Francoz Martin Fourcad, Čehi so pred tednom dni napovedali, da bodo bojkotirali tekme v Tjumnu v Rusiji, a jim tega ne bo treba narediti, saj je Mednarodna biatlonska zveza Rusom že vzela tekme.

Vrnite kolajne

Odličja z velikih tekmovanj so vračali tudi prekrškarji, ki tekmujejo v športih, ki niso toliko na očeh javnosti.  Brez priznanj okoli vratu je ostalo mnogo dvigovalcev uteži, kolesarjev na stezi, hitrostnih drsalcev, rokoborcev … Doping pa je pljusknil celo med športnike, ki še niso prestopili praga polnoletnosti. Skoraj polovica ruske hokejske reprezentance do 18 let naj bi jemala meldonij. Na SP so tako odpotovali nekateri mladi hokejisti do 16 let.

Ruski hekerji so vdrli v sistem Wade, kjer so vpisani tudi podatki o športnikih, ki jim je zaradi zdravljenja dovoljena uporaba prepovedanih snovi. Med t. i. terapevtske izjeme spada tudi ameriška telovadka Simone Biles.  | Foto: Getty Images Ruski hekerji so vdrli v sistem Wade, kjer so vpisani tudi podatki o športnikih, ki jim je zaradi zdravljenja dovoljena uporaba prepovedanih snovi. Med t. i. terapevtske izjeme spada tudi ameriška telovadka Simone Biles. Foto: Getty Images

Nekateri lahko …

V javnosti so močno odmevali tudi primeri vrhunskih športnikov, ki imajo za uporabo spornih snovi posebno dovoljenje, tako imenovane terapevtske izjeme. Imena športnikov so v javnost pricurljala po hekerskem vdoru ruske skupine Fancy Bear v program Svetovne protidopinške agencije, s katerim so želeli opozoriti na dejstvo, da si z dopingom ne pomagajo samo ruski športniki, ampak to velja tudi širše.

Izkazalo se je, da imajo dovoljenja za terapevtsko izjemo tudi britanski kolesar Chris Froome, ameriška telovadna superzvezdnica Simone Biles, teniški sestri Venus in Serena Williams, ameriški plavalec Ryan Lochte in drugi. Kot nam je pojasnil prvi mož slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak, je pri teh izjemah raven učinkovin tako nizka, da športniku ne more pomagati do boljših rezultatov in tako ni sporna.

Slovenski športniki, kaznovani zaradi dopinga

1996  Boris Premužič    kolesarstvo 
1997  Sandi Papež        kolesarstvo
1997 Aleš Pagon        kolesarstvo
1998 Aljaž Pegan     gimnastika
1998 Barbara Berden     atletika
1998 Jana Pugelj     atletika
1999 Igor Majcen     plavanje
2000 Gorazd Štangelj    kolesarstvo
2003 Rusmin Dedić    nogomet
2003 Saša Prokofjev    atletika
2003 Matjaž Brumen    rokomet 
2003 Primož Skerbinek    alpsko smučanje
2003 Davor Durakovič    hokej na ledu
2004 Saša Farič alpsko smučanje
2005  Sandi Dečman  atletika
2006 Tomaž Nose  kolesarstvo 
2006 Jure Logar        kolesarstvo
2006 Boštjan Šimunič    atletika
2007 Borja Jelič        kolesarstvo
2007 Miha Virčič        kolesarstvo
2007 Jolanda Čeplak    atletika
2008  Marko Kmetec    nogomet
2008 Helena Javornik    atletika
2009 Ivan Držič        košarka 
2010 Tadej Valjavec    kolesarstvo
2012  Blaž Furdi        kolesarstvo
2012 Boštjan Buč        atletika
2013 Robert Vrečer    kolesarstvo
2014 Kristjan Kumar    kolesarstvo
2014 Danimir Azirović    cheerleading
2016 Tanja Šmid        plavanje
2016 Blaža Klemenčič    kolesarstvo
2016 Igor Kopše        kolesarstvo
2016 Kristjan Fajt    kolesarstvo
2017 Špela Bohinc    plavanje
2017 Jure Kocjan        kolesarstvo
viri: Wikipedia, Slovenska protidopinška agencija in slovenski mediji
 

Ne spreglejte