Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2016,
10.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jure Kocjan doping UCI

Torek, 2. 2. 2016, 10.47

5 let, 6 mesecev

Jure Kocjan je šokiran, direktor njegove ekipe razjarjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jure Kocjan, član kolesarske ekipe Lupus Racing Team, je zaradi pozitivnega vzorca B iz leta 2012 začasno suspendiran. 31-letnik je šokiran, a zaradi interesov preiskave analize vzorca B ne komentira.

Novica ga je dosegla v nedeljo zvečer, ko je ravno pakiral kovčke za pot čez lužo, kjer so ga z novo ekipo – Jure Kocjan je v letošnji sezoni prestopil v vrste ameriške kontinentalne kolesarske ekipe Lupus Racing Team – čakale nove tekme.

"Seveda sem šokiran. Vzorec A, ki so ga odvzeli leta 2012, je bil negativen, zdaj pa je vzorec B pozitiven in kaže na sledi eritropetina. To je to, kaj dosti več ne vem, zato so angažirani drugi, ki se s tem ukvarjajo, in to težko komentiram. Vem, da v zvezi z mojim primerom poteka preiskava, da sem začasno suspendiran in da ostajam doma. Zaradi interesov preiskave drugega ne morem komentirati," je jutro po razkritju novice, ki lahko vodi v nov slovenski dopinški škandal – lani je bila zaradi retroaktivnega testiranja vzorca iz leta 2012 z novimi znanstvenimi metodami, ta je pokazal sledi EPA, suspendirana gorska kolesarka Blaža Klemenčič –, povedal Kocjan.

"Tako je življenje," je resignirano dodal 31-letni kolesar iz Naklega na Gorenjskem, ki ga ob vsej tragičnosti novice veseli samo to, da je po objavi novice prejel številna sporočila v znak podpore z vseh koncev sveta.

V Kocjanovi novi in zdaj že nekdanji ekipi so besni

Kot navaja kolesarski spletni portal cyclingnews.com, so se v ekipi Lupus Racing Team na razkritje Mednarodne kolesarske zveze precej bruno odzvali in s Kocjanom že prekinili sodelovanje. Direktor ekipe je razjarjen. "Besni smo, lahko si samo predstavljate," je dejal Brendan Sullivan.

"Ta dogodek z nami in našim programom (ekipa si želi med drugim opozoriti na avtoimuno bolezen lupus, ki je prizadela skoraj poldrugi milijon Američanov) nima nič. To je za nas ravno tako novo kot za preostale. Zelo smo žalostni, razburjeni. Imamo ničelno tolerance do dopinga, takšne novice pa so žalostne za vse, ki si kolesarski šport želijo spremeniti na bolje. To je vse, kar lahko za zdaj povem," je sklenil direktor ekipe, ki si je od nove pridobitve, Jureta Kocjana, obetala zelo veliko.

Kocjan je v času odvzema vzorca vozil za prokontinentalno ekipo Team Type 1 Sanofi. Vzorec so mu vzeli 8. marca 2012, na predvečer nizozemske dirke Dwars door Drenthe, na kateri je osvojil 35. mesto, avgusta 2012 pa je dosegel dve etapni zmagi na dirki Tour du Limousin. (Tudi ruski kolesar Alexey Shmidt, nekdanji član iste ekipe, je bil pred kratkim suspendiran zaradi sledi EPA, ki jih je pokazala retroaktivna analiza vzorca iz leta 2011.)

Kocjan se je nato preselil v baskovsko ekipo Euskaltel-Euskadi z licenco svetovne serije, letos pa po razpadu ekipe Smartstop, kjer je vozil dve sezoni, kolesarji pa že pol leta niso prejeli izplačila plač in so se po pomoč obrnili na Mednarodno kolesarsko zvezo, prestopil v vrste ameriške kontinentalne ekipe Lupus Racing Team.

Kocjan je lani zmagal na etapi Dirke po Utahu, bil leta 2014 drugi na dirki Philadelphia Cycling Classic in zmagal v generalni razvrstitvi dirke Grand Prix Cycliste Saguenay v Kanadi. Istega leta je bil tudi član slovenske kolesarske reprezentance, ki je nastopila na svetovnem prvenstvu v Španiji. Kocjan je tam odstopil. Lani v Richmondu ga selektor Gorazd Štangelj ni uvrstil v ekipo.

Ne spreglejte