Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
22.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

doping Mo Farah Genzebe Dibaba

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 22.39

6 let, 7 mesecev

EPO in steroide našli v šestih hotelskih sobah, testirali 28 prisotnih atletov

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Aretacija somalijskega trenerja Jame Adena je očitno šele začetek velikega dopinškega škandala. Prepovedni eritropoetin (EPO) so namreč našli v šestih hotelskih sobah, predstavniki Mednarodne atletske zveze (IAAF) pa so testirali 28 od 30 prisotnih atletov.

Mnogim se je sumljiv zdel že lanski svetovni rekord Genzebe Dibabe v teku na 1500 metrov. | Foto: Reuters Mnogim se je sumljiv zdel že lanski svetovni rekord Genzebe Dibabe v teku na 1500 metrov. Foto: Reuters

Aretiran trener svetovne rekorderke Dibabe, v hotelski sobi našli EPO

Priprave za skupino večinoma afriških atletov in atletinj, ki trenirajo pod taktirko danes aretiranega strokovnjaka Jame Adena, se niso končale, kot so si zamislili. V hotelu so jih namreč presenetili predstavniki katalonske policije in šest zdravnikov IAAF.

Kar v šestih sobah so našli prepovedane substance, med drugim tudi EPO in steroide. Zdravniki in predstavniki španske protidopinške agencije so testirali 28 atletov in atletinj, katerih identiteta ni prišla v javnost, a naj bi bilo med njimi tudi nekaj vrhunskih tekačev in tekačic. Nekateri mediji omenjajo svetovno rekorderko v teku na 5000 metrov Tirunesh Dibabo, prvo ime trenerjeve skupine pa je že nekaj časa njena mlajša sestra Genzebe, ki naj bi bila tudi v hotelu.

Trije rekordi v enem večeru
V poštenost skupine Adenovih atletov je marsikdo posumil po letošnjem dvoranskem mitingu v Stockholmu, kjer so kar trije njegovi atleti postavili najboljše znamke na svetu. Dibaba je postavila svetovni rekord v teku na miljo (4:13,31), Ayanleh Souleiman v teku na 1000 metrov (2:14,20), komaj 19-letni katarski šprinter Abdalelah Haroun pa v teku na 500 metrov (59,83).

Farah letos ni sodeloval s somalijskim trenerjem

Mo Farah letos naj ne bi sodeloval z aretiranim trenerjem. | Foto: Reuters Mo Farah letos naj ne bi sodeloval z aretiranim trenerjem. Foto: Reuters

Britanska atletska zveza se je ob namigovanjih, da je z aretiranim trenerjem povezan tudi njihov najboljši atlet Mo Farah, že oglasila in sporočila, da Britanec, ki je prav tako kot omenjeni trener somalijskega rodu, z njim letos ni sodeloval. Res pa je, da sta veliko sodelovala leta 2015, ko se je aktualni olimpijski prvak v teku na 5000 in 10.000 metrov odpravil na priprave v Etiopijo.

Farah se je dvakrat v neprijetnem položaju znašel že lani. Prvič, ko se je fotografiral skupaj z nekdanjim mladinskim svetovnim prvakom Hamzo Driuchem, ki je bil v tistem času kaznovan zaradi dopinga, in drugič, ko je bil z dopingom povezan njegov trener Alberto Salazar. Prav Driuch je prvi opozoril na nečednosti Adena, saj je bil ta njegov trener, ko prejel kazen, za katero je obtožil prav njega. Pozneje je svojo izjavo zanikal.

Kdo je bil testiran in kakšni bodo rezultati?

Zdaj se poraja predvsem vprašanje, kdo je bival v sobah, kjer so našli prepovedana poživila, kdo je bil testiran in kakšni bodo rezultati testov. Na odgovore bo treba počakati vsaj nekaj dni …

Ne spreglejte