Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
19.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Teja Gregorin biatlon svetovni pokal olimpijske igre Soči 2104 Peking 2022 Peking 2022 Pjongčang 2018

Sreda, 11. 10. 2017, 19.45

6 let, 6 mesecev

Teja Gregorin, se vidimo v Pekingu leta 2022? "Ne, to pa ne! Zagotovo ne!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Teja Gregorin | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zadnjih nekaj let mora najboljša slovenska biatlonka Teja Gregorin nenehno odgovarjati na vprašanja o tekmovalni upokojitvi, a tudi pri 37 letih v svojo 15. sezono v svetovnem pokalu odhaja motivirana kot vselej.

Z vprašanji o upokojitvi novinarji Tejo Gregorin gnjavimo že kar nekaj let, zato smo s to temo na predstavitvi reprezentanc Smučarske zveze Slovenije na Pokljuki opravili kar takoj. Kdaj če sploh misli tekmovalno opremo pospraviti v omaro?

Samo še sezona ali dve

"Razmišljam o tej sezoni in še eni po njej …" … se pravi, da na Gregorinovo torej lahko računamo tudi na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022? "Ne, to pa ne! Zdajle lahko z gotovostjo trdim, da me tam ne boste videli. Pa čeprav se to trdila že za Soči," nam je v smehu a odločno odgovorila Tesa in dodala: "Mislim, da je čas, da v življenju pridejo na vrsto še kakšne druge stvari."

V Sočiju razveselila z bronom

V svetovnem pokalu je bila zadnja leta daleč od svojih najboljših uvrstitev iz sezon 2010, 2011, 2012, ki jih je v skupnem seštevku končala v ali tik za najboljšo deseterico. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V svetovnem pokalu je bila zadnja leta daleč od svojih najboljših uvrstitev iz sezon 2010, 2011, 2012, ki jih je v skupnem seštevku končala v ali tik za najboljšo deseterico. Foto: Urban Urbanc/Sportida Prav na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 je Gregorinova doživela vrhunec kariere, ko je v zasledovalni tekmi osvojila bronasto kolajno. Ob tej se ponaša še s kolajno s svetovnega prvenstva leta 2012 v Ruhpoldingu, ko je bila del srebrne mešane štafete, pa srebrom s svetovnega prvenstva leta 2009 v južnokorejskem Pjongčangu, kar je bila sploh prva članska kolajna z velikih tekmovanj za slovenski biatlon.

Vrača se v Pjongčang

In prav Pjongčang je gostitelj največjega tekmovanja prihajajoče zime, iger 23. olimpijade. Za Gregorinovo bodo prav februarske olimpijske preizkušnje osrednji fokus sezone. "Seveda, moj edini cilj v tej zimi so olimpijske igre," pravi, tekme svetovnega pokala pa ji bodo služile bolj kot priprava na Pjongčang, boj za visoko uvrstitev v skupnem seštevku bo na stranskem tiru: "Vseeno se malo pozna, če na 30 tekmah štartaš pri 37 ali pri 27 letih."

Kaj pomenijo izkušnje?

Ob omembi njenega imena skoraj ne gre brez pridevnika izkušena. Kaj konkretno pa te izkušnje pomenijo, kako vplivajo na priprave, kako se poznajo na tekmah? "Vsaka izkušnja pride prav, sama pri sebi denimo opažam, da na tekmah nisem tako živčna, ko sem bila nekoč. Ne čutim več tega velikega pritiska, mogoče se zgodi še na kakšni tekmi, predvsem doma na Pokljuki (svetovnega pokala na Rudnem polju letos ne bo op. p.), na splošno pa niti ne."

"Tudi velike tekme, na olimpijskih igrah ali svetovnih prvenstvih, vzamem kot vsako drugo, kar nenazadnje tudi so. Ali gre za zmago v svetovnem pokalu ali naslov svetovnega prvaka je vseeno, tekma je tekma."

Še vedno verjame vase in se je sposobna bojevati z najboljšimi, zato tudi na OI v Južni Koreji ob sproščenem nastopu in nekaj strelske sreče lahko cilja tudi na odličje. V Sočiju leta 2014 je osvojila bronasto. | Foto: Sportida Še vedno verjame vase in se je sposobna bojevati z najboljšimi, zato tudi na OI v Južni Koreji ob sproščenem nastopu in nekaj strelske sreče lahko cilja tudi na odličje. V Sočiju leta 2014 je osvojila bronasto. Foto: Sportida

"Še vedno verjamem vase"

Poleg teh bogatih izkušenj, med katere gre šteti tudi poznavanje raznoraznih razmer, prizorišč tekem, tekmic, situacij, ki se pojavljajo na tekmah, sposobnost reševanja raznoraznih zagat in poznavanja svojega telesa in sposobnosti, določeno prednost "izkušeni Gregorinovi" zagotovo prinaša tudi sproščenost. Dokazovati ji konec koncev ni treba več ničesar, če bi se upokojila včeraj, bi se upokojila kot legenda slovenskega biatlona.

"Zagotovo sem bolj sproščena. Še vedno pa verjamem vase. Kljub temu, da imam že toliko let, verjamem, da lahko še vedno tekmujem na najvišji ravni. Mislim, da je pomembna predvsem glava." Za zdaj jo žene ljubezen do športa, tekmovanja in tudi naporni treningi je od biatlona ne odvračajo. V njih uživa, pravi.

Za zdaj niti ni razloga, da bi se upokojila

Tukaj pa je še nekakšna trma in kljubovalnost, pomanjkanje pravega razloga za konec kariere, saj nenazadnje tudi številke kažejo, da še vedno spada v vrh. V teku je bila v prejšnji sezoni še vedno med najhitrejšimi tekmovalkami v svetovnem pokalu. "Sploh lanska sezona je bila kar se tega tiče odlična, bil pa je žal primanjkljaj v streljanju. Zdaj si želim predvsem samo ta dva elementa sestaviti. Verjamem, da lahko uspem."

Teče kot blisk, strelja pa ...

Lani se je ponašala z dobro tekaško formo, a slabšo strelsko. Njena najboljša rezultata sta bila četrto mesto na zasledovanju v Oslu in peto na skupinskem štartu na SP v Hochfilznu.   | Foto: Žiga Zupan/Sportida Lani se je ponašala z dobro tekaško formo, a slabšo strelsko. Njena najboljša rezultata sta bila četrto mesto na zasledovanju v Oslu in peto na skupinskem štartu na SP v Hochfilznu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Poudarek na strelskem delu je bil tudi rdeča nit priprav na njeno 15. sezono med svetovno biatlonsko elito, medtem ko pri treningu teka ni spreminjala veliko. "S puško se letos ukvarjam več. Mislim, da je napredek viden, sploh hitrejši treningi, ki smo jih začeli delati zdaj, so pokazali, da sem na dobri poti. Zadetih strelov je več, kot v prejšnji sezoni in to je zdaj treba le š prenesti na tekme."

Prvi čisto pravi test pripravljenosti za biatlonke in biatlonce prihaja 26. novembra, ko bosta na prvi postaji svetovnega pokala, v Östersundu na Švedskem na sporedu tekmi mešanih štafet. Pričakujemo lahko, da bo Gregorinova ob Anji Eržen zapolnila ženski del slovenske štafete. Omenjeni tekmovalki pa bosta tudi edini slovenski A-reprezentantki v prihajajoči sezoni.

Ne spreglejte