Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2022,
13.41

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

1

Natisni članek

Nika Prevc Nika Prevc Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Maja Vtič Ema Klinec Ema Klinec Titisee-Neustadt

Nedelja, 11. 12. 2022, 13.41

1 leto, 4 mesece

Smučarski skoki, posamična tekma (ž), Titisee-Neustadt

Urša Bogataj poskrbela za prve slovenske stopničke sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

1

Urša Bogataj | Urša Bogataj je skočila na tretje mesto. | Foto Guliverimage

Urša Bogataj je skočila na tretje mesto.

Foto: Guliverimage

Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj je s tretjim mestom na posamični tekmi v Titisee-Neustadtu poskrbela za prve slovenske ženske stopničke v novi sezoni. Zmagala je Nemka Katharina Althaus, ki je nova vodilna v seštevku svetovnega pokala, druga je bila Silje Opseth. Do točk še tri Slovenke. Nika Križnar je bila šesta, Ema Klinec 12., Nika Prevc pa 28.

Anže Lanišek
Sportal Razpoloženi Anže Lanišek premalo za slovenski skok na stopničke

Slovenski ženski skakalni tabor je dočakal prve stopničke nove sezone. Če so se te na uvodni postaji v Wisli za las izmuznile takrat četrti Niki Križnar, pa je tokrat za skok na zmagovalni oder poskrbela Urša Bogataj. Ta na sobotni mešani ekipni tekmi, ki jo je slovenska zasedba končala na četrtem mestu, ni skakala.

"Vesela sem, da sem danes na tekmi naredila dva kar v redu skoka. Morda je katera druga naredila kakšno napako in vesela sem, da sem lahko zraven najboljših," je dejala današnja junakinja slovenskega tabora.

Po polovici tekme je prve štiri skakalke ločevalo le 2,5 točke. V vodstvu je bila Katharina Althaus, 1,4 točke za njo je bila Bogatajeva, 1,9 točke je zaostajala tretja Silje Ospeth, četra pa je bila Eva Pinkelnig, ki je v finalu nazadovala na sedmo mesto in predala rumeno majico Althausovi.

Najboljša trojica. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najboljša trojica. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nemka se je v obeh serijah podpisala pod najdaljša skoka, v prvi je pristala pri 130 metrih, v finalu pa pri 137 metrih, in se na koncu razveselila druge zmage sezone in rumene majice.

Bogatajeva je v finalu 129 metrom iz prvega skoka dodala še štiri metre (133), Opsethova pa še meter več, tako da sta tekmovalki zamenjali mesta. Norvežanka je za zmagovalko zaostala 8,4 točke, Bogatajeva pa 11,2. Katharina Althaus je z drugo zmago sezone skočila do rumene majice vodilne. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Katharina Althaus je z drugo zmago sezone skočila do rumene majice vodilne. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Križnarjeva delno zadovoljna 

Na četrtem mestu je preizkušnjo končala vse boljša Kanadčanka Abigail Strate, na petem Selina Freitag, na šestem pa druga najvišje uvrščena Slovenka Nika Križnar. Ta je v finalu s skokom, dolgim 132 metrov, pridobila tri mesta.

"Z današnjimi skoki sem delno zadovoljna, zato ker je bil drugi skok tak, kot sem si ga želela, prvi skok pa je bil, če rečem po domače, "v rože". To še ni tisto, česar si želim. Malo več težav imam priti iz smučine z nizko smučko in uživati. Predvsem uživati. To mi še manjka in upam, da to do naslednjih tekem izpilim. Moram pa reči, da sem zelo, zelo zadovoljna za Uršo. Nekako smo ekipno prebile, da smo prišle na stopničke, in morda nam bo zdaj za naprej malce bolj steklo," je po šestem mestu dejala Križnarjeva.

Nika Križnar je v finalu pridobila tri mesta in končala kot šesta. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nika Križnar je v finalu pridobila tri mesta in končala kot šesta. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Z drugim skokom je napredovala tudi Ema Klinec, po 121 metrih iz prve serije je v finalu v težkih razmerah dodala še nekaj metrov (125,5) in iz 17. skočila na 12. mesto. Nika Prevc je v finalu zmogla 111,5 metra in nazadovala za dve mesti na 28.

Maja Vtič je bila z 99 metri prekratka za nastop v finalu, zasedla je 32. mesto.

"Končno! Vztrajali smo. Res nismo brez težav, a tudi če nismo povsem popolni, smo dokazali, da se lahko borimo za stopničke, ki smo si jih letos tako dolgo želeli. Tudi preostala dekleta so danes pokazala nekaj več, a to niso še 'naši' pravi skoki. Res pa je, da so današnje stopničke obliž na rano. Upam, da bomo zdaj lahko trenirali bolj v miru in se dobro pripravili na silvestrsko turnejo," je bil po tekmi prve uvrstitve na zmagovalni oder vesel selektor Zoran Zupančič.

Nemka Althaus je po današnji zmagi prevzela tudi vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in oblekla rumeno majico s 340 točkami, druga je Avstrijka Eva Pinkelnig, danes sedma, s 336 točkami. Slovenija ima tri skakalke med prvo deseterico. Križnar (198 točk) je peta, Bogataj (169) sedma, Klinec (133) pa deveta skupno.

Svetovni pokal se bo konec meseca nadaljeval s Silvestrsko turnejo.

Skakalke bodo imele po današnji tekmi skoraj tri tedne tekmovalnega premora, sezona v svetovnem pokalu se bo nadaljevala s Silvestrsko turnejo (27. december-1. januar).

Ta bo letos potekala v Beljaku in na Ljubnem ob Savinji. Avstrijski del se bo začel 27. decembra, slovenski pa 30. decembra.

 Izidi, svetovni pokal, ženske:

 1. Katharina Althaus (Nem)   269,3 točke (130/137 m)
 2. Silje Opseth (Nor)        260,9 (129/134)
 3. Urša Bogataj (Slo)        258,1 (129/133)
...
 6. Nika Križnar (Slo)        245,2 (128/132)
12. Ema Klinec (Slo)          231 (121/125,5)
28. Nika Prevc (Slo)          180,9 (109,5/111,5)

...
- brez finala:
32. Maja Vtič (Slo)


Svetovni pokal, skupno (5/26):

 1. Katharina Althaus (Nem)     340 točk
 2. Eva Pinkelnig (Avt)         336
 3. Silje Opseth (Nor)          327
...
 5. Nika Križnar (Slo)          198
 7. Urša Bogataj (Slo)          169
 9. Ema Klinec (Slo)            133
22. Nika Prevc (Slo)             48


Pokal narodov:

 1. Avstrija                    900
 2. Norveška                    867
 3. Nemčija                     799
 4. Slovenija                   673
...

Althausovi kvalifikacije, Križnarjeva peta

V kvalifikacijah se je od varovank Zorana Zupančiča najbolje s petim mestom odrezala Nika Križnar. Tik za Križnarjevo se je zvrstila Urša Bogataj, Ema Klinec je bila deveta, Nika Prevc 32., Maja Vtič pa 34. Kvalifikacije so pripadle Nemki Katharini Althaus. Za 0,4 točke je ugnala Norvežanko Silje Opseth, tretja Eva Pinkelnig je zaostala 6,4 točke. 

Preberite še:

Ema Klinec
Sportal Dvojna norveška zmaga, Ema Klinec in Nika Križnar pa blizu stopničk
Ne spreglejte