Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2020,
19.11

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

2

Natisni članek

Žiga Jelar Domen Prevc Cene Prevc Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Lahti

Petek, 28. 2. 2020, 19.11

4 leta, 1 mesec

Smučarski skoki, Lahti, kvalifikacije in tekma

Razpoloženi Lanišek za las ob stopničke, Cene najboljši od bratov Prevc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

2

Anže Lanišek vesel ob zmagi | Anže Lanišek je bil na petkovi tekmi izvrsten četrti. | Foto Sportida

Anže Lanišek je bil na petkovi tekmi izvrsten četrti.

Foto: Sportida

Na petkovi tekmi v Lahtiju so slovenski skakalci zabeležili lep ekipni uspeh. Največ razloga za zadovoljstvo je imel Anže Lanišek. Stopničke je zgrešil za vsega 0,8 točke, a je kot četrti z nasmeškom na obrazu zaključil preizkušnjo. Na sedmem mestu je bil njegov cimer Timi Zajc, naslednji v slovenski vrsti med najboljšo petnajsterico pa je bil Cene Prevc. Do točk so skočili še njegova brata in Žiga Jelar.

Timi Zajc
Sportal Mladi Timi Zajc ima razlog, da bo igral penzionista

Po premieri v romunskem Rašnovu, kjer je slovenska reprezentanca nastopila v okrnjeni in oslabljeni zasedbi, je glavni trener Gorazd Bertoncelj na Finsko odpeljal sedmerico. V Lahtiju so na prvi tekmi dobili priložnost Peter Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Cene Prevc in Anže Semenič - vsi so uspešno prestali kvalifikacije.

Skakalci so imeli sicer naporen dan, saj so najprej opravili dva treninga skoka, nato kvalifikacije, za konec pa so morali notri prinašati še odpadlo tekmo iz Ruke. Že pri prvem trening skoku je postalo jasno, da bi lahko to bil dan Anžeta Laniška, saj je imel najboljši dosežek. Peter Prevc je imel pri drugem tretjega.

V kvalifikacijah je nato zablestel Zajc, ki je moral priznati premoč le Poljaku Dawidu Kubackemu - Peter Prevc je bil osmi, Jelar 12., Lanišek 15., Domen Prevc 18., Cene Prevc 23., in Semenič 32.

Lanišek z odličnim drugim skokom

Zajc je bil najboljši slovenski skakalec tudi po prvi seriji. Zasedal je sedmo mesto, njegov sosed na lestvici pa je bil cimer Lanišek. Oba sta se spogledovala z odlično uvrstitvijo, saj sta bila od odra za zmagovalce oddaljena tri oziroma štiri točke.

Lanišek je odlično skočil v drugo. S 128,5 metra je imel četrti rezultat finala in na koncu osvojil prav četrto mesto. Za vsega 0,8 točke je zgrešil stopničke, na katerih so na koncu stali zmagovalec Stefan Kraft, Karl Geiger in Daniel Andre Tande.

"Lahtija povsem očitno še nisem osvojil, sicer bi zmagal (smeh, op. a.). Danes moram biti zadovoljen, naredil sem zelo sproščene skoke, sploh v finalni seriji sem zelo užival. So še malenkosti, a to bo prišlo na drugih tekmah," se je smejalo Lanišku.

Timi Zajc je petkovo tekmo končal na sedmem mestu. | Foto: Sportida Timi Zajc je petkovo tekmo končal na sedmem mestu. Foto: Sportida

Na odličnem sedmem mestu je bil na koncu Zajc, med najboljših petnajst pa se je uspelo uvrstiti še Cenetu Prevcu, ki nadaljuje uspešno sezono v svetovnem pokalu. Tokrat je bil 13. in prišel do druge najboljše uvrstitve v karieri, potem ko je bil pred dobrimi tremi leti na prvi postojanki novoletne turneje Oberstdorfu osmi. "Prvi dan v Lahtiju je bil kar dolg. Pet skokov je kar veliko, predvsem zato, ker greš v vsakega maksimalno. Sem zelo zadovoljen, je pa rahlo grenak priokus, ker drugi skok ni bil čisto takšen, kot sem ga sposoben skočiti," je bil vesel srednji Prevc.

Peter Prevc je po prikazanem na treningu in v kvalifikacijah zagotovo pričakoval več, zato z 18. mestom ni mogel biti zadovoljen. Kakor tudi ne njegov najmlajši brat Domen, ki je tekmo končal na 27. mestu. Do točk se je uspelo uvrstiti še Jelarju na 20. mestu, medtem ko je bil Semenič za drugo serijo prekratek.

Znana četverica za sobotno ekipno tekmo, v nedeljo še ena posamična

V soboto sledi ekipna tekma (16.00), na kateri bodo nastopili Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc in Anže Lanišek, v nedeljo pa kvalifikacije (14.00) in še ena posamična preizkušnja (15.30).

S Finske se bodo Slovenci nato odpravili neposredno na Norveško in ne v domovino, kot je bilo sprva predvideno. Tam se bo nato čez teden dni začela norveška turneja Raw Air.

Lahri, 2. serija

 

Lahti, 1. serija

 

Lahti, kvalifikacije

 

Preberite še:

Žiga Jelar
Sportal Kraftu zmaga, Jelarju uvrstitev kariere
Prazna tribuna
Sportal Zaradi koronavirusa brez ligaških tekmovanj: svetovali in preklicali
Planica
Sportal Obstaja bojazen, da bi Planica ostala brez svetovnega prvenstva v poletih
Ne spreglejte