Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2023,
17.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

Zoran Zupančič Katra Komar Jerneja Repinc Zupančič Maja Vtič Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar smučarski skoki

Sobota, 28. 1. 2023, 17.39

1 leto, 2 meseca

smučarski skoki, kvalifikacije in posamična tekma (ž), Hinterzarten

Ema Klinec z odličnim finalnim skokom do novih stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47
Ema Klinec, Hinterzarten | Ema Klinec se je še devetnajstič v karieri prebila na oder za zmagovalke, devetič je bila druga na tekmah svetovnega pokala. | Foto Guliverimage

Ema Klinec se je še devetnajstič v karieri prebila na oder za zmagovalke, devetič je bila druga na tekmah svetovnega pokala.

Foto: Guliverimage

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi svetovnega pokala v Hinterzartnu v Nemčiji osvojila drugo mesto, zaostala je le za danes nepremagljivo Nemko Katharino Althaus. 

Katharina Althaus
Sportal Zaradi napake na merilniku vetra kvalifikacije prestavljene

Ema Klinec se je še devetnajstič v karieri povzpela na oder za zmagovalke, danes je premoč priznala le izvrstni nemški šampionki Katharini Althaus, tretje mesto pa je zasedla Kanadčanka Abigail Strait. Japonka Sara Takanaši, druga po polovici tekme, je bila na koncu četrta. Ema Klinec, danes tudi zmagovalka kvalifikacij, je bila v prvi seriji s 102 metra dolgim skokom "šele" šesta, v finalu pa ji je uspelo izjemno skočiti, s 105,5 metra je napredovala na drugo mesto. Do morebitne zmage ji je zmanjkalo nekaj metrov, ki jih je izgubila v prvem skoku, a je ostala zbrana in v zahtevnih razmerah v drugi seriji skočila do druge daljave finala, meter daljša je bila le Kanadčanka. 

"Želim nadaljevati take skoke"

Ema Klinec: V finalu sem vedela, kaj narediti. | Foto: SloSki Ema Klinec: V finalu sem vedela, kaj narediti. Foto: SloSki "Že dolgo nismo bili tu. Skakalnica je prenovljena. Danes sem mogoče presenetila tudi sebe, res sem dobro odskakala. Že kvalifikacijski skok je bil odličen. V prvem skoku sem naredila staro napako, napadla sem v počepu, v finalu pa sem vedela, kaj narediti. Drugo mesto, vesela sem. Želim nadaljevati take skoke, uživati in biti mirna pri tem, kar delam," je iz Nemčije sporočila 24-letnica iz Poljan, slovenska junakinja dneva.

Nika Križnar je tekmo končala na enajstem mestu, Maja Vtič je bila 17., brez finala pa sta danes ostali Katra Komar (82,5 m) in Nejka Repinc Zupančič (79 m), tekmo sta končali na 33. in 37. mestu.

Nika Križnar je v finalu nekoliko pokvarila svojo uvrstitev, a to zaradi smole s pogoji. "Lahko ocenim, da sem s skoki lahko delno zadovoljna, niso bili tako napačni. Na žalost je bila danes loterija z vetrom. Moral si imeti res precejšnjo srečo, da si dobil dober veter. Na žalost se ni obrnilo v moj prid. A pridejo tudi take tekme, tako da je treba dati glavo pokonci in iti naprej. Jutri je nova tekma. Upam, da tole prespim in jutri naredim boljše skoke," je povedala.

Zoran Zupančič: Res smo zadovoljni z izplenom.  | Foto: Vid Ponikvar Zoran Zupančič: Res smo zadovoljni z izplenom. Foto: Vid Ponikvar Tudi glavni trener reprezentance Zoran Zupančič je izpostavil zahtevne razmere na skakalnici v Hinterzartnu: "Današnja tekma je potekala v zelo, zelo težkih vetrovnih razmerah. Res smo zadovoljni z izkupičkom. Ema Klinec je v kvalifikacijah in finalu super skočila za drugo mesto, kar je odličen rezultat. Nika Križnar se tu do zdaj še ni znašla, upam, da bo jutri boljše. Po dolgem času se je ponovno med prvih 20 uvrstila Maja Vtič, kar je res spodbudno zanjo pred svetovnim prvenstvom. S tem smo lahko zadovoljni. Jutri pa pričakujemo oz. si želimo še več od Katre Komar, ki se ji danes ni uspelo uvrstiti v finalno serijo – podobno kot Nejki Repinc Zupančič."

Vrnitev Norvežanke, polom avstrijske šampionke

Tekmo je zaznamovala tudi vrnitev Norvežanke Maren Lundby v karavano. Nazadnje je nastopila decembra lani doma v Lillehammerju, danes pa je bila 12., tik za drugo najboljšo Slovenko, poroča STA.

Spodrsljaj si je privoščila vodilna v seštevku sezone, Avstrijka Eva Pinkelnig. Po osmih zaporednih uvrstitvah na stopničke je bila danes le 13., potem ko je zelo slabo opravila prvi skok, v drugem pa napredovala le za eno mesto. A kljub temu njen status vodilne ni bil ogrožen, saj ima še vedno ogromno prednost pred tekmicami. Zdaj je pri 1.036 točkah, današnja zmagovalka Althausova zaostaja 183 točk, Norvežanka Anna Odine Stroem, danes sicer le deseta, pa kot tretja zaostaja že 363 točk.

Najboljša Slovenka v seštevku je Križnarjeva, ki ima na petem mestu 589 točk oziroma 447 manj kot prva, mesto za njo pa je Ema Klinec s 555 točkami.

V nedeljo bo v Hinterzartnu še ena posamična tekma skakalk.

Izidi:

1. Katharina Althaus (Nem)         258,8 (107/102 m)
2. Ema Klinec (Slo)                237,6 (102/105,5 m)
3. Abigail Strate (Kan)            236,3 (103/106,5 m)
4. Sara Takanaši (Jap)            233,7 (103,5/101 m)
5. Selina Freitag (Nem)            227,9 (97/99 m)
6. Chiara Kreuzer (Avt)            223,3 (93,5/94 m)
...
11. Nika Križnar (Slo)              210,3 (101/91,5 m)
17. Maja Vtič (Slo)                 197,3 (90,5 m/91,5 m)

Svetovni pokal, skupno (14):

1. Eva Pinkelnig (Avt)             1036 točk
2. Katharina Althaus (Nem)          853
3. Anna Odine Stroem (Nor)          673
...
5. Nika Križnar (Slo)               589
7. Ema Klinec (Slo)                 555
15. Urša Bogataj (Slo)               249
22. Nika Prevc (Slo)                 143
38. Katra Komar (Slo)                 27
39. Maja Vtič (Slo)                   20
53. Nika Vetrih (Slo)                  1

Izjemna že v kvalifikacijah

Pred tekmo so skakalke opravile še kvalifikacije, ki jih v petek zaradi tehničnih težav niso mogli izvesti.

Nastop na popoldanski tekmi si je zagotovilo vseh pet Slovenk. Ema Klinec (108 metrov) je bila zmagovalka kvalifikacij, za 5,2 točke je prehitela Chiaro Kreuzer in za 9,2 tretjo Evo Pinkelnig. Četrta je bila Sara Takanaši, peta pa povratnica po mesecu in pol Maren Lundby.

Uspešne so bile tudi preostale Slovenke, Nika Križnar (102,5) je bila 7., Maja Vtič (92 metrov) 22., Nejka Repinc Zupančič (90) 32., Katra Komar (77) pa 36. Brez tekme so ostale le tri skakalke.

Preberite še:

Žiga Jelar Engelberg 2022
Sportal Jelar najprej podrsal ob rekordu letalnice in bil nato najboljši Slovenec tudi v kvalifikacijah
Janez Polda
Trendi Pozabljeni Slovenec bo dobil pozornost, kakršno si zasluži
Ne spreglejte