Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2023,
18.15

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Zoran Zupančič Ajda Košnjek Peter Prevc Peter Prevc Nika Prevc Nika Prevc Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar smučarski skoki

Nedelja, 24. 9. 2023, 18.15

7 mesecev, 1 teden

smučarski skoki, grand prix, rašnov

Trojne stopničke in nova zmaga Križnarjeve! Hafnar do uspeha kariere.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Nika Križnar | Nika Križnar je v poletni sezoni še neporažena. | Foto SloSki

Nika Križnar je v poletni sezoni še neporažena.

Foto: SloSki

Zmagovalka druge tekme grand prixa v Rašnovu je Nika Križnar, ki po šestih tekmah poletne velike nagrade ostaja nepremagana. Le 0,3 točke za zmagovalko skupnega seštevka Križnarjevo je zaostala Ema Klinec, na tretje mesto pa je skočila Nika Prevc. Znova se je s petim mestom izkazala 15-letna Ajda Košnjek, Katra Komar je zasedla deseto mesto. Popoldne so s tekmo opravili še skakalci, zmage se je veselil Bolgar Vladimir Zografski, izkazal pa se je tudi Slovenec  Mark Hafnar, ki je s petim mestom prišel do uspeha kariere.

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar ostaja nepremagljiva, tudi Ema Klinec na stopničkah, vrnitev Petra Prevca

Šesta tekma poletnega grand prixa, šesta zmaga Nike Križnar, ki je že v soboto potrdila skupno zmago letošnje poletne velike nagrade. To ji je uspelo tretjič, v skupnem poletnem seštevku je zmagala še leta 2020 in 2021.

"Danes je bil tekma malo težja, tudi skoki niso bili ravno takšni, kot sem si sama želela. Malo je bilo zadržano, tudi malo več napetosti, kar se je videlo tudi na samem preletu. Vesela sem, da sem še vseeno zborbala do konca, ostala mirna in pokazala solidne skoke, ki so bili dovolj za prvo mesto. Vesela sem za celotno ekipo, da smo dokazali iz kakšnega testa smo. Top 3, to je zgodovinska tekma poletne velike nagrade. To nam bo za vedno ostalo v spominu. Zdaj pa fokus naprej, na naslednjo tekmo v oktobru. Komaj čakam na nov izziv, izziv, da poizkusim priti še do zadnje zmage," je za Smučarsko zvezo Slovenije po zmagi povedala Nika Križnar.

Križnarjeva je vodila že po prvi seriji, v kateri je skočila najdlje (95,5 metra), 3,1 točke je zaostajala Ema Klinec (90,5), tretja je bila Alexandria Loutitt (93), četrta Nika Prevc (88,5), peta Ajda Košnjek (90), šesta pa Nozomi Marujama (86,5).

Ema Klinec je prvi tekmi opravila v Rašnovu in obe končala na drugem mestu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ema Klinec je prvi tekmi opravila v Rašnovu in obe končala na drugem mestu. Foto: Grega Valančič/Sportida V finalu so se karte nekoliko premešale, a ne povsem na vrhu. Križnarjeva je pristala pri 89,5 metra in zadržala 0,3 točke prednosti pred Klinčevo, ki ji je s 96 metri uspel najdaljši skok tekme. Na tretje mesto je s četrtega po polovici napredovala Prevčeva (87,5). Japonka Marujama je s četrtim mestom preprečila slovenski kvartet na vrhu, peto Košnjekovo je prehitela za dve točki. 

"Danes je bilo že malo več tistega kar sem kazala v zadnjem času na treningu. Sploh zadnji skok je bil lep, tudi z razmerami se je vse lepo izravnalo. Po to, kar sem prišla v Rašnov, sem dobila. Super, da smo odnesli tudi stopničke. Nika pa je res utečena, v res izjemni formi. Super mi je bilo, da sem si delila stopničke z obema, ne dvomim, da nam to ne bi uspelo tudi pozimi," je povedala Ema Klinec.

“Veseli me, da sem iz včeraj na danes uspela zamenjati ploščo in sem uspela sestaviti dva dobra skoka, da sem lahko delala družbo Niki in Emi na zmagovalnem odru,” pa je bila zadovoljna tudi Nika Prevc.

Med deseterico je končala tudi peta Slovenka na tekmi Katra Komar. Po polovici je bila 12., na koncu deseta.

Križnarjeva v skupnem seštevku grand prixa, v katerem niso skakale vse najboljše iz lanske zime, zanesljivo vodi. Pred zadnjima tekmama v Klingenthalu (7. in 8. oktober) ima 284 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko Loutittovo. Tretja je Sara Takanaši, ki v Rašnovu ni skakala, četrta pa Prevčeva.

Hafnar do uspeha kariere

Popoldne so se v Rašnovu pomerili še skakalci, izkazal pa se je tudi Slovenec Mark Hafnar, ki je s petim mestom dosegel uspeh kariere.

Že po prvi seriji tekme na srednji napravi je bil Hafnar v dober položaju, saj je s 95 metri in 120,5 točke na tretjem mestu zaostajal samo za Bolgarom Vladimirjem Zografskim s 96 metri in 121,5 točke ter Švicarjem Gregorjem Deschwandnom s 95,5 metra in 121,3 točke.

Mark Hafnar je s petim mestom prišel do uspeha kariere. | Foto: SloSki Mark Hafnar je s petim mestom prišel do uspeha kariere. Foto: SloSki

V finalni seriji je 21-letni Slovenec pristal pri 90,5 metra in je z 232,6 točke končal na petem mestu, prehitela sta ga Japonec Ren Nikaido z 233,2 točke in Švicar Remo Imhof z 235,3 točke. Nove zmage se je razveselil Zografski z 252 točkami pred včerajšnjim zmagovalcem Deschwandnom, ki je zbral 251,1 točke. Zografski s 500 točkami tudi vodi v skupnem seštevku.

"Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljen. Prva serija je bila malenkost boljša od druge, a oba skoka sta bila zadovoljiva. Veselim se naslednjih tekmovanj, upam, da nadaljujem v trenutnem slogu," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Hafnar.

Tudi tokrat je do točk skočil Rok Oblak, ki je po 16. oceni finala zasedel 20. mesto, Peter Prevc in Žak Mogel sta ostala brez finalne serije.

Do konca poletne velike nagrade so na sporedu še tri tekme, dve v Hinzenbachu naslednji teden ter finale v Klingenthalu v začetku oktobra.

Rašnov, grand prix

1. Nika Križnar (95,5; 89,5) - 238,9 točke
2. Ema Klinec (90,5; 96) - 238,5
3. Nika Prevc (88,5; 87,5) - 215,6

4. Nozomi Marujama (86,5; 88,5) - 210,2
5. Ajda Košnjek (90; 87,5) - 208 
...
10. Katra Komar (85; 85) - 194,2

...

Skupni vrstni red, grand prix

1. Nika Križnar 600 točk
2. Alexandria Loutitt 316
3. Sara Takanaši 290
4. Nika Prevc 285
5. Abigail Strate 249
...
8. Ema Klinec 160
9. Ajda Košnjek 150
...
12. Katra komar 115

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc pred vsemi, Lovro Kos tik pod odrom

 

Ne spreglejte