Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
17.20

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

Natisni članek

smučarski skoki Katra Komar Ema Klinec Ema Klinec Peter Prevc Peter Prevc Nika Prevc Nika Prevc Nika Križnar Nika Križnar grand prix

Sobota, 23. 9. 2023, 17.20

7 mesecev

poletni grand prix, smučarski skoki, rašnov

Nika Križnar ostaja nepremagljiva, tudi Ema Klinec na stopničkah, vrnitev Petra Prevca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74
Nika Križnar | Nika Križnar je zmagala še na peti tekmi poletnega grand prixa in potrdila skupno zmago. | Foto SloSki

Nika Križnar je zmagala še na peti tekmi poletnega grand prixa in potrdila skupno zmago.

Foto: SloSki

Smučarski skakalci in skakalke po mesecu in pol nadaljujejo tekmovalni poletni grand prix. Neporažena Nika Križnar je zmagala še na peti zaporedni tekmi velike nagrade in v okrnjeni konkurenci v Rašnovu potrdila skupno zmago. Na stopničke je skočila tudi Ema Klinec, ki je skakala prvič v novi sezoni, Ajda Košnjek je bila peta, Katra Komar 14., Nika Prevc pa 17. Prvič po grdem padcu na februarskem svetovnem prvenstvu v Planici je danes na uradni mednarodni tekmi nastopil Peter Prevc. Na moški tekmi v Rašnovu je zasedel 35. mesto. 

trening Kranj smučarski skakalci
Sportal Skakalci preizkusili vetrovnik v Stockholmu

Po Courchevelu in Szczyrku smučarski skakalci in skakalke ta konec tedna tekmujejo v Romuniji, natančneje v Rašnovu. Kot prve so s posamično tekmo opravile skakalke.

Mlada Ajda Košnjek je bila peta. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mlada Ajda Košnjek je bila peta. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na vrhu pa nič novega. Peta tekma, peta zmaga Nike Križnar, ki je vodila že po prvi seriji in na koncu najbližji zasledovalki premagala za 27,1 točke. Križnarjevi je z 98 metri uspel najdaljši skok tekme. Za dvojne slovenske stopničke je poskrbela povratnica Ema Klinec. V finalu je zadržala drugo mesto, na katerem se ji je s tretjega po polovici tekme pridružila Japonka Nozomi Marujama

Komaj 15-letna Ajda Košnjek je s četrtim najdaljšim skokom finala (89,5) z osmega mesta skočila na peto. Katra Komar in Nika Prevc sta v finalu zadržali mesto iz prve serije, zasedli sta 14. oziroma 17. mesto.

Tretjič osvojila grand prix

Konkurenca v Romuniji ni popolna, ni najboljših Avstrijk in Nemk, prav tako manjka Sara Takanaši, ki je Križnarjevi delala družbo na zmagovalnem odru na prvih dveh postajah. Slovenka ima po petih tekmah 500 točk, druga Japonka 290, tako da si je 23-letna Gorenjka predčasno zagotovila skupno zmago v seštevku tega tekmovanja v smučarskih skokih. Zmagala je že v letih 2020 in 2021.

"Za mano je super dan. Včeraj sem se malo še lovila, v prvem delu leta sem preveč pritiskala na smuči in enostavno nisem zadihala. Danes sem to spremenila, poskušala sem iti po višji poti, se prepustiti, postavljati smuči in delati telemark. To se je izkazalo za zelo dobro. Upam, da jutri pokažem takšne ali pa celo boljše. Čestitke pa seveda tudi Emi, ki je zraven mene stala na stopničkah. Vesela sem, da poleg mene na stopničkah lahko vidim sotekmovalke, kar mi veliko pomeni," je po zmagi za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Križnarjeva.

Ema Klinec je ob vrnitvi v tekmovalni ritem zaostala le za Križnarjevo. | Foto: Vid Ponikvar Ema Klinec je ob vrnitvi v tekmovalni ritem zaostala le za Križnarjevo. Foto: Vid Ponikvar

"Lep moj uvod v poletno veliko nagrado. Sem sem prišla testirati formo, tudi to, kje sem z opremo. Na treningu je res kazalo še bolje, a vse skupaj je super. Res sem vesela, v Rašnovu še nisem imela posamičnih stopničk. Zdaj pa samo dalje," pa je dodala Klinčeva.

Skakalke v nedeljo čaka še ena individualna preizkušnja, za konec poletne velike nagrade pa bodo 7. in 8. oktobra tekmovale še v Klingenthalu.

Matija Vidic
Sportal Slovenec po padcu ugnal vso konkurenco

Peter Prevc prvič po planiškem padcu

Na popoldanski mopki tekmi v Rašnovu pa je zmagal Švicar Gregor Deschwanden z 243,7 točkami pred Japoncem Renom Nikaidom, ki je zbral 240,5 točk, tretji pa je bil Turek Fatih Arda Ipcioglu z 237,9 točkami, kar seveda odhaja v zgodovino turškega športa, predvsem zimskega.

Med prvo deseterico so se zvrstili skakalci iz kar osmih različnih držav, med temi pa ni bilo predstavnikov Poljske, Nemčije, Norveške in Slovenije. Najboljši med štirimi Slovenci je bil debitant Mark Hafnar, ki je z 219,8 točkami zasedel končno 15. mesto po boljšem skoku v finalni seriji. Na 30. mestu je eno točko ujel še Rok Oblak, medtem, ko sta Peter Prevc na 35. in Žak Mogel na 42. mestu ostala izven finalne serije.

Peter Prevc je po grdem padcu na februarskem svetovnem prvenstvu v Planici predčasno končal sezono, danes bo prvič tekmoval v poletni sezoni grand prixa v Rasnovu. | Foto: Sportida Peter Prevc je po grdem padcu na februarskem svetovnem prvenstvu v Planici predčasno končal sezono, danes bo prvič tekmoval v poletni sezoni grand prixa v Rasnovu. Foto: Sportida

Peter Prevc je na mednarodni tekmi nastopil prvič po grdem padcu na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. 

Jutri bosta na srednji skakalnici v Rašnovu še dve tekmi poletne velike nagrade, skakalke začetek prve serije čaka ob 11. uri, skakalce ob 15.15. 

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar še enkrat izjemna: Ne vem, kaj naj sploh rečem
Nika Križnar
Sportal Nika Križnar do četrte zaporedne poletne zmage
Ne spreglejte