Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 5. 2019,
12.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

Ana Drev Žan Grošelj Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal SZS Miha Verdnik Peter Pen Klemen Bergant Janez Slivnik

Torek, 7. 5. 2019, 12.00

4 leta, 11 mesecev

Kdo bo branil slovenske smučarske barve?

Smučarji trkajo na vrata treh milijonov evrov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Smučarske karte so na mizi. Predračun za kar 2,8 milijona evrov prav tako. Poleg Ilke Štuhec, ki se bo tudi v novo sezono kot rekonvalescentka podala s samostojno ekipo, slovensko smučanje na najvišji ravni stavi še na 11 tekmovalcev in tekmovalk, kolikor jih je po predlogu alpskega odbora vključenih v ekipe svetovnega pokala.

Natančno 50 dni po zadnji tekmi svetovnega pokala je slovenska smučarska slika za prihodnjo zimo bolj ali manj znana. Programe vodje panoge Mihe Verdnika in glavnih trenerjev je skupaj s proračunskimi načrti alpski odbor potrdil brez sleherne kritike, podobno pa lahko pričakujemo tudi za zbor za alpsko smučanje, ki se bo sestal šele četrtega junija. "Morda je bilo potrjevanje res videti dokaj elegantno, a za nami sta zelo naporna marec in april. Zgodaj smo se lotili analize sezone, veliko sestankovali, predvsem na strokovni ravni, in iskali rešitve za izboljšave," pojasnjuje vodja panoge Verdnik, zadovoljen, da je postavil želeno trenersko piramido z glavnimi trenerji Klemnom Bergantom, Petrom Penom in Janezom Slivnikom ter novimi vlogami Denisa Šteharnika in Gregorja Koštomaja.

Žan Kranjec: prvi adut moške reprezentance | Foto: Urban Meglič/Sportida Žan Kranjec: prvi adut moške reprezentance Foto: Urban Meglič/Sportida

Zdravi in nevarni

"Sestava ekip je dobra. Delamo postopoma in usmerjeno. Cilji so visoki in dolgoročni. Na vsaki tekmi želimo napadati vsaj deseterico. Če bo mogoče, vsekakor še več. Lahko prekrižamo načrte največjim. Bodimo zdravi in bodimo nevarni," je popotnica, ki jo svojim ekipam namenja Verdnik. Ta je za največjo spremembo poskrbel na mestu glavnega trenerja ženske reprezentance, kjer je Šteharnika zamenjal Slivnik. Ta bo pod svojim okriljem ob Meti Hrovat, Tini Robnik in Neji Dvornik obdržal tudi Marušo Ferk ter Ano Bucik, ki nista izpolnili vseh kriterijev za reprezentančno vključitev, zato naj bi program delno sofinancirali (SZS naj bi jima krila po 8.000 evrov). Ilka Štuhec bo, tako kot v predhodnih sezonah, delovala v samostojni ekipi.

Miha Verdnik: Za programe 1,76 odstotka več denarja. | Foto: Vid Ponikvar Miha Verdnik: Za programe 1,76 odstotka več denarja. Foto: Vid Ponikvar 2,8 milijona evrov

In kakšen bo račun za slovenski smučarski zapitek? Celoten proračun naj bil znašal kar 2,8 milijona evrov. Od tega je za programe namenjenih 2,3 milijona evrov. Vse to je več kot v preteklih sezonah. Koliko pa je pri dvigovanju proračuna ostalo manevrskega prostora? "Še vedno iščemo generalnega pokrovitelja. Iščemo doma in v tujini. Če nam ne bo uspelo, bomo koncept zapolnili z dvema dodatnima pokroviteljema. To pa je tudi edini prostor, ki je na oblačilih smučarjev še na voljo. Kar nekaj prostora pa vidim v nastajajočem klubu partnerjev, ki bi prispevali vložke do deset tisoč evrov," odgovarja vodja panoge Verdnik.

Janez Slivnik
Sportal Janez Slivnik: Tina Maze? Klobuk dol, njenih besed pa ne komentiram. #video

Manjkajočih 15 odstotkov

Vsega denarja sicer še ni v smučarski malhi. Odgovorni so do zdaj s pogodbami zagotovili 85 odstotkov proračuna. "Smo likvidni. Nekaj denarja smo privarčevali. Dvigovanje proračuna je pomembno zaradi krepitev ekip nižje ravni. Že danes 30 odstotkov proračuna namenjamo mladinskemu in otroškemu programu. Želimo imeti močnejši ekipi evropskega pokala in C-reprezentanco. Želimo močnejši mladinski program. Končno smo prišli do tekmovalnih ravni. Zdaj moramo vanje vlagati in na njih graditi. Večkrat poudarjam, da moramo najboljšim vzeti ugodje, pa pri tem ne mislim na potovanja z letali ali kosila ter večerje. Govorim o pritisku mladih na najboljše. Le tako bomo lahko na dolgi rok zagotavljali kakovost," o denarnem stanju pripoveduje Verdnik.

Žan Grošelj je smuči postavil v kot. | Foto: Vid Ponikvar Žan Grošelj je smuči postavil v kot. Foto: Vid Ponikvar Žan Grošelj se je umaknil, Ana Drev (še) ne

Na predlaganem seznamu tekmovalk prvič po dolgih letih ni Ane Drev. Veleslalomska prvokategornica se je namreč po novi poškodbi znašla na koncu kariere. Če se bo po koncu rehabilitacije vendarle odločila za nadaljevanje športne poti, ji bodo vrata na stežaj odprta. Drugačna pa je zgodba dolgoletnega člana ekipe evropskega pokala Žana Grošlja. Ta se je že sredi sezone umaknil in zdaj tudi uradno potrdil konec kariere. Udeleženec svetovnega prvenstva 2017, ki je zbral tudi 17 nastopov v svetovnem pokalu, se je posvetil študiju menedžmenta v športu in delu v družinskem podjetju Vistler.

Janez Slivnik (v ozadju Klemen Bergant in Peter Pen): prva trenerska okrepitev | Foto: Vid Ponikvar Janez Slivnik (v ozadju Klemen Bergant in Peter Pen): prva trenerska okrepitev Foto: Vid Ponikvar

Kolesje priprav se že vrti

Proces priprav na sezono 2019/20 je sicer že v polnem teku. Čeprav bodo prihodnji tedni ob počitku namenjeni predvsem kondicijskim pripravam, pa se bo kar nekaj smučarjev že kmalu preizkusilo tudi na snegu. Že ob koncu meseca naj bi svoja dekleta prvič v akciji spoznal novi odgovorni trener Janez Slivnik. Svoje tekmovalce naj bi na smuči na ledenikih ali v dvorani v kratkem vrnil tudi trener smukačev Peter Pen. To naj bi bil kombiniran trening veleslaloma in testa smuči. Tehnično usmerjena Žan Kranjec in Štefan Hadalin pa naj bi se po delu z osebnima kondicijskima trenerjema na sneg vrnila šele konec julija, torej malo pred selitvijo na južno poloblo. Glavnina tekmovalcev bo prav tam opravila osrednji del snežnih treningov.


Slovenska smučarska reprezentanca 2019/20

Moški

Svetovni pokal: tehnični disciplini
Glavni trener: Klemen Bergant
Trenerja: Rok Šalej in Matjaž Požar
Tekmovalca: Štefan Hadalin in Žan Kranjec

Svetovni pokal: hitri disciplini
Glavni trener: Peter Pen
Trenerja: Gašper Markič in Grega Koštomaj
Tekmovalci: Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat

Ekipa evropskega pokala
Glavni trener: Denis Šteharnik
Trenerja: Mitja Valenčič in Robert Žan
Tekmovalci: Nejc Naraločnik, Jakob Špik, Borut Božič, Tadej Paščinski in Tijan Marovt

C-ekipa
Glavni trener: Aleš Piber
Trener: Gregor Marguč
Tekmovalci: Rok Ažnoh, Martin Križaj, Anže Gartner, Andraž Sešlar in Anže Podlipnik

Ženske

Ekipa svetovnega pokala
Glavni trener: Janez Slivnik
Trenerja: Mitja Kunc in Sergej Poljšak
Tekmovalke: Meta Hrovat, Neja Dvornik, Tina Robnik, Ana Bucik in Maruša Ferk

Ekipa evropskega pokala
Glavni trener: Igor Zagernik
Tekmovalke: Andreja Slokar, Rebeka Oblak, Žana Ciglič in Klara Livk

C-ekipa
Glavni trener: Aleš Rogelj
Trener: Miha Murovec
Tekmovalke: Živa Otoničar, Nika Tomšič, Nika Murovec, Jera Kompan, Anja Oplotnik, Lina Knific in Nina Dorbnič

Henrik Kristoffersen
Sportal Kristoffersen izgubil (ne)smučarsko bitko
Štefan Hadalin
Sportal Še bodo tekmovali, a ne vedo, po kakšnem sistemu
Sportal Od Ilke Štuhec k novim izzivom
Sportal (Ne)pozabljeni smukač po novem "padcu": Vem, kje je biser
Sportal Za nesramne cilje je pooblastil trenerje
Martin Čater
Sportal Zdaj še na skupni mukotrpni poti
Janez Slivnik in Ana Drev
Sportal Slovenska smučarska sestavljanka z močno okrepitvijo
Ne spreglejte