Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
16.49

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

Natisni članek

Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Jernej Damjan Robert Kranjec Timi Zajc Timi Zajc Tilen Bartol novoletna turneja Anže Semenič

Sreda, 20. 12. 2017, 16.49

6 let, 4 mesece

Slovenska ekipa za novoletno turnejo še ni v celoti določena

Gorana Janusa so na SZS nekoliko prehiteli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

1

smučarski skoki peter prevc domen prevc anže semenič jernej damjan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pred smučarsko-skakalnim taborom je prvi vrhunec sezone, novoletna turneja. Slovenski tabor 12 dni med zadnjo postajo Engelbergom in naslednjo Oberstdorfom doma izkorišča za priprave. Glavni trener Goran Janus bo v Nemčijo odpeljal sedem skakalcev, a ekipa še ni v celoti določena, saj so ga, kot pravi, "na SZS prehiteli z novinarsko konferenco". Za zdaj so znani štirje potniki - Jernej Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič in Žiga Jelar -, tri bo določil po četrtkovem treningu.

Slovenska odprava bo tudi na novoletni turneji lahko štela sem članov, saj je Žiga Jelar pretekli konec tedna na celinskem pokalu Sloveniji poskrbel za sedmo kvoto.

Kdo vse bo potoval v Nemčijo, glavni trener Goran Janus v sredo še ni vedel. Med kvartetom, ki bo zagotovo tam, so Jernej Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič in Jelar.

"Moram reči, da so me na smučarski zvezi nekoliko prehiteli z novinarsko konferenco. Vso ekipo bom določil v četrtek, po treningu. Te dni je v Planici idilično. Izkoristili bomo priložnost in se poskušali čim bolje pripraviti na prihajajoče tekme," je Janus dal vedeti, da se še ni povsem odločil, koga bo v ogenj poslal v Oberstdorfu. Goran Janus bo celotno ekipo razkril po četrtkovem treningu v Planici, kjer slovenski tabor trenira te dni. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Goran Janus bo celotno ekipo razkril po četrtkovem treningu v Planici, kjer slovenski tabor trenira te dni. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Ni konkretnih rezultatskih ciljev"

Kakšne rezultatske cilje so si pred turnejo zadali v slovenskem taboru? "Ni konkretnih ciljev za novoletno turnejo," je sprva dejal mož s trenersko taktirko, na vprašanje, s čim bo zadovoljen po zadnji tekmi v Bischofshofnu, pa le povedal nekoliko več: " Gremo iz posamezne tekme v tekmo. Naš cilj je seveda, da se vsaj eden uvrsti med deseterico. Tja merimo. Med deseterico. To je to. Konkretnega rezultatskega cilja pa ni."

Damjanov mini cilj: V finale na vseh štirih postajah turneje

Jernej Damjan poskuša ostati čim bolj sproščen. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jernej Damjan poskuša ostati čim bolj sproščen. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Poskušam biti čim bolj sproščen. Kuusamo mi je ustrezal, Engelberg ne. Bolj kot sem se iskal, slabše je bilo. Pri meni je to normalno. A Engelberg je zdaj že pozabljen. Počutim se dobro, občutki so dobri, upam, da bo dobro tudi na novoletni turneji. V eni sezoni mi na tej še nikoli ni uspelo biti v finalu na vseh štirih tekmah novoletne turneje, tako da je zdaj prvi manjši cilj. Po navadi mi je vedno bolj ustrezal nemški del turneje, z avstrijskim pa sem imel vedno več težav," je dejal trenutno najuspešnejši slovenski skakalec te zime Damjan, ki zaseda deveto mesto v svetovnem pokalu.

Dobri skoki bodo prinesli tudi rezultat

Dvajseto mesto pripada Petru Prevcu, zmagovalcu novoletne turneje v sezoni 2015/16, ko je v seštevku vseh postaj opravil z vso konkurenco. "Podobnega rezultata ne gre pričakovati. Najverjetneje bo podobno, kot je bilo do zdaj. Predvsem si želim izboljšati skoke, to je letos največji cilj. Rezultatsko smo videli, kam nekako pristanem s povprečnimi skoki. Tako tudi jaz nimam želje po rezultatu, temveč po dobrem skoku. Če bodo ti dobri, bo tudi rezultat prišel."

Peter Prevc si želi predvsem dobrih skokov, ti bodo prinesli rezultat, pravi. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc si želi predvsem dobrih skokov, ti bodo prinesli rezultat, pravi. Foto: Vid Ponikvar

Najprej Nemčija, nato Avstrija

Skakalci bodo novoletno turnejo tradicionalno začeli v Nemčiji. Prvo prizorišče bo Oberstdorf (29. in 30. december), sledila bo selitev v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo skočili v leto 2018 (tekma bo 1. januarja). Po dnevu premora bodo tekmovanje, v katerem se izkupički skokov seštevajo, nadaljevali v Avstriji. Innsbruck bo prizorišče 3. in 4. januarja, konec turneje pa bo gostil Bischofshofen.

Zlatega orla iz lanskega sezone brani Poljak Kamil Stoch. Najboljši Slovenec je bil Domen Prevc, ki je turnejo končal na devetem mestu, zmagovalec leta 2016 Peter Prevc je bil 14.

Naši skakalci bodo pred potjo v Nemčijo v soboto na veliki Bloudkovi skakalnici v Planici tekmovali še za državne naslove.

Baloh: Solidni, lahko pa bi bili boljši

"Premor bomo posvetili temu, da popravimo tiste stvari, ki jih do zdaj nismo, in da dobimo na samozavesti." | Foto: Vid Ponikvar "Premor bomo posvetili temu, da popravimo tiste stvari, ki jih do zdaj nismo, in da dobimo na samozavesti." Foto: Vid Ponikvar

Ženski del skakalne karavane bo s tekmami nadaljeval prvi konec tedna v januarju. Takrat bodo dekleta točke lovila v romunskem Rasnovu. Kako dozdajšnji del ocenjuje trener Stane Baloh?

"Če povem na kratko, z dosedanjimi tekmami ne da smo zadovoljni, a nismo niti nezadovoljni. Rezultati so solidni, lahko bi pa bili boljši. To vemo in tega se zavedamo. Ta premor do naslednjih tekem po novem letu bomo posvetili temu, da popravimo tiste stvari, ki jih do zdaj nismo, in da dobimo na samozavesti ter gremo v januar in februar na nož."

 

Program novoletne turneje (29. december6. januar)

Oberstdorf

Petek, 29. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 30. december
16.30 Prva serija


Garmisch-Partenkirchen

Nedelja, 31. december
14.00 Kvalifikacije

Ponedeljek, 1. januar
14.00 Prva serija


Innsbruck

Sreda, 3. januar
14.00 Kvalifikacije

Četrtek, 4. januar
14.00 Prva serija


Bischofshofen

Petek, 5. januar
17.00 Kvalifikacije

Sobota, 6. januar
17.00 Prva serija

Ne spreglejte