Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
15.51

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

svetovni pokal smučarski skoki Ljubno ob Savinji Pjongčang 2018 olimpijske igre

Torek, 19. 12. 2017, 15.51

6 let, 4 mesece

Ljubno, 27. in 28. januar

Olimpijska generalka v najmanjšem kraju na svetu s tekmo za svetovni pokal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Ljubno 2017 drugi dan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ljubno se bo 27. in 28. januarja 2018 že sedmo leto po vrsti prelevilo v eno izmed najpomembnejših slovenskih in svetovnih športnih prizorišč. Gostilo bo namreč sedmo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Vstopnice za svetovni pokal na Ljubnem so že v prodaji in jih je mogoče dobiti na vseh prodajnih mestih Eventim in prek spleta.

Smučarski skoki so eden najbolj priljubljenih zimskih športov in iz leta v leto pridobivajo nove navijače tako v Sloveniji kot v tujini. Za Ljubno, majhen kraj v Zgornjesavinjski dolini, se je pred sedmimi leti začelo novo poglavje v zgodovini smučarskih skokov, s katerimi so tesno povezani že več kot 70 let.

V koledarju od leta 2011

Leta 2011 je namreč Mednarodna smučarska zveza (Fis) uvedla svetovni pokal za ženske smučarske skoke in za eno izmed tekem izbrala tudi Ljubno, ki je s tem postalo najmanjši kraj na svetu, ki gosti tekmo za svetovni pokal. Prihajajoče tekmovanje v ženskih smučarskih skokih bo tako že sedmo, ki ga na Ljubnem organizira Smučarsko skakalni klub Ljubno ob Savinji BTC. Izjemno ponosni so lahko tudi na to, da krovna mednarodna smučarska organizacija prepoznava ljubensko tekmo kot eno izmed najspektakularnejših v svetovnem pokalu smučarskih skokov za ženske.

Že sedmič zapored bo Ljubno gostilo tekmo svetovnega pokala. | Foto: Vid Ponikvar Že sedmič zapored bo Ljubno gostilo tekmo svetovnega pokala. Foto: Vid Ponikvar

Po Ljubnem kmalu v Južno Korejo

Slovenske skakalke, ki se jih je na Ljubnem prijel vzdevek vražje Slovenke, se nastopa pred bučnim domačim občinstvom tudi letos izredno veselijo, saj jih tako velika podpora dodatno motivira. Ljubenčani in vsi požrtvovalni prostovoljci so že v polnih pripravah na tekmovanje in za obiskovalce pripravljajo tudi pester spremljevalni program. 

Dekleta so že v nizkem štartu, letošnji treningi pa potekajo še bolj intenzivno kot običajno, saj je pred njimi olimpijsko leto in s tem nastop na zimskih olimpijskih igrah sredi februarja v Južni Koreji. 

Planica čaka državne prvake

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prihajajoča sobota bo okronala nove državne prvake in prvakinjo v smučarskih skokih v dolini pod Poncami.

Tradicionalno zadnje tekmovalno dejanje pred novoletno turnejo v Sloveniji predstavlja državno prvenstvo v smučarskih skokih v članski kategoriji. Za naslova državnega prvaka in prvakinje se bodo na Bloudkovi velikanki v soboto udarili naši najboljši skakalci in skakalke. Kvalifikacije se začnejo ob 10. uri, sledita prvi seriji v konkurenci in nato finali, po končanih posamičnih tekmah pa bo na sporedu še ekipna preizkušnja članov.

Naslov državnega prvaka bo branil Jernej Damjan, ki je lani pod žarometi v Planici premagal Domna Prevca in Nejca Dežmana na tretjem mestu. Med dekleti je zmagala Maja Vtič pred Emo Klinec in Evo Logar. Ekipni naslov bodo znova branili najboljši štirje skakalci kranjskega Triglava - lani so zmagali Dežman, Žiga Jelar, Cene in Domen Prevc.

Program v Planici, sobota, 23. december
10.00 kvalifikacije
11.00 tekma (HS139)
premor, finalna serija
premor, ekipna tekma članov

"Brez Ljubnega si svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih ne znamo več predstavljati"

Svetovni pokal ženskih smučarskih skokov je za Ljubno izredno pomemben dogodek, saj privabi športne navdušence z vsega sveta. Prebivalci Ljubnega so hkrati tudi zvesti navijači, ki skupaj s skakalkami dihajo za smučarske skoke in vsako leto znova poskrbijo, da vsi obiskovalci tekme začutijo ljubezen, ki Zgornjesavinjsko dolino povezuje s tem športom. Že od vsega začetka je pokrovitelj tekmovanja družba BTC, Jože Mermal, predsednik uprave BTC, je tudi predsednik častnega odbora tekmovanja Ljubno 2018.

Ljubno skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Tekma svetovnega pokala na Ljubnem je ena izmed mnogih, ki jih Smučarska zveza Slovenije podeljuje organizatorjem teh zimskih dogodkov v Sloveniji. Brez Ljubnega si svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih ne znamo več predstavljati. Prepričan sem, da bodo tudi naše tekmovalke skupaj s strokovnim vodstvom posegle po najvišjih mestih. Mi bomo ob vznožju vihteli zastave in stiskali pesti," je pred skakalnim praznikom na Ljubnem povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Ne spreglejte