Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
24. 3. 2019,
15.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Japonska Planica Planica skoki Rjoju Kobajaši

Nedelja, 24. 3. 2019, 15.20

5 let, 1 mesec

Novi kralj smučarskih skokov Rjoju Kobajaši

Nori Japonec osvojil skoraj vse, preživela le rekorda Petra Prevca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

1

Rjoju Kobajaši | Rjoju Kobajaši je osvojil veliki kristalni globus v mogočnem slogu. | Foto Sportida

Rjoju Kobajaši je osvojil veliki kristalni globus v mogočnem slogu.

Foto: Sportida

Mladi Japonec Rjoju Kobajaši, ki se po tekmah redko predaja čustvom in na vprašanja odgovarja mirno, skoraj zdolgočaseno, je v sezoni 2018/19 senzacionalno poletel med zvezde. Bil je tako noro dober, da je osvojil veliki kristalni globus, ga podkrepil s kar 13 zmagami in se v Planici vpisal v zgodovino. Postal je prvi Zemljan, ki je v enem letu dopolnil prvovrstno, prav posebno zbirko dosežkov.

Domen Prevc
Sportal Kakšen zaključek Planice: Kobajaši postavil nov rekord, Domen izvrsten drugi

Kakšna sezona za 22-letnega Azijca! Kakšna nadvlada nad tekmeci! Če je Rjoju Kobajaši še v prejšnji sezoni spadal med mlajše smučarske skakalce, ki želijo izplavati iz voda povprečja, pa mu je nato uspel tako velik napredek, da je bil vsaj za razred boljši od tekmecev. Na trenutke je zmagoval s takšno lahkoto, da se je javnost spraševala, ali je sploh s tega planeta.

Rjoju Kobajaši
Sportal Kobajaši najbolj okrepil denarnico, Zajc na lestvici deseti

Presenečen, da je sploh zdržal

Poskrbel je, da je v nedeljo v dolini pod Poncami japonska himna odmevala kar trikrat. | Foto: Sportida Poskrbel je, da je v nedeljo v dolini pod Poncami japonska himna odmevala kar trikrat. Foto: Sportida Podobno je bilo tudi v nedeljo v Planici, ko je šampionsko sezono sklenil na najlepši način. S krstno zmago v dolini pod Poncami in novim rekordom Letalnice bratov Gorišek, s katerim se je dodatno prikupil slovenskim ljubiteljem poletov.

"Dobro sem se odrinil, nato prejel pomoč vzgornika, ki me je nosil proti dnu. To je bil odličen občutek, izjemno," je novi kralj smučarskih skokov, ki je na krajšem druženju z novinarji po koncu nepozabne sezone odgovarjal s pomočjo prevajalke, opisal rekordni polet v Planici (252 metrov).

Njegovi odgovori so bili kratki. Kobajaši je na odru deloval zelo utrujeno, na trenutke kar zdolgočaseno. Kot da je komaj čakal konec sezone, v kateri je osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. "Nikoli si ne bi mislil, da bom ostal v tako dobri formi vso sezono. Da bom tako dolgo zadržal zbranost in mi bodo uspevali tako dobri rezultati. To me je presenetilo, zaradi tega sem še bolj srečen, da mi je uspelo," je priznal, da pred začetkom sezone ni pričakoval tako velikega kakovostnega preskoka.

Stefan Horngacher Werner Schuster
Sportal Poljaki rajali v Planici, nato izvedeli za veliko spremembo

Tega pa že ne bo povedal

Sanjsko sezono je sklenil s planiškim rekordom. | Foto: Vid Ponikvar Sanjsko sezono je sklenil s planiškim rekordom. Foto: Vid Ponikvar Na vprašanje, kakšna je skrivnost njegovega uspeha, je ponudil kratek, a dovolj jasen odgovor: "Ne, tega vam pa že ne bom izdal." Recept, s katerim se je povzpel na svetovni prestol, bo zadržal zase.

Podobno kot najboljši kuharji na svetu nočejo razkrivati vseh podrobnosti, s katerimi naredijo svoje poslastice še bolj okusne, tudi Kobajaši noče razkrivati skrivnosti svojega dela, ki se je izkazalo za tako uspešno, da so japonski ljubitelji v Planici v nedeljo himno dežele vzhajajočega sonca poslušali kar trikrat.

V čast zmagovalcu zadnje tekme za svetovni pokal v tej sezoni, v čast zmagovalcu v seštevku za svetovni pokal v smučarskih poletih (mali kristalni globus) in v čast skupni zmagi, po kateri je prejel največjo nagrado, kar jih naskakujejo lovci na rekorde.

TImi Zajc
Sportal Vsak ima svoje razloge za optimizem

Čaka ga ogromno medijskih obveznosti

Rojaki so ga po zgodovinskem uspehu hitro zmočili. | Foto: Sportida Rojaki so ga po zgodovinskem uspehu hitro zmočili. Foto: Sportida Prejel je veliki kristalni globus in z njim poziral v ciljni areni. Zmagovalno formo želi zadržati tudi v prihodnji sezoni, težavo pa bi lahko predstavljale dodatne medijske aktivnosti, ki bodo sledile zlasti v domovini, saj je s svojimi izvrstnimi rezultati obnorel navijače na Japonskem.

"Čakajo me zelo naporni tedni. Bom kar zaposlen, tako da se ne bom mogel dobro spočiti. Vseeno bom skušal malce počivati do začetka treningov in priprav na novo sezono, ki se bo začela kmalu, že s poletno serijo. Potrudil se bom, da se dobro pripravim na nove cilje," noče spati na starih lovorikah, ampak zadržati status najboljšega smučarskega skakalca tudi v prihodnji sezoni.

Trkal tudi na vrata Prevčevih rekordov, a …

Njegovi stanovski kolegi in rojaki so zelo ponosni na novopečenega zmagovalca svetovnega pokala. | Foto: Vid Ponikvar Njegovi stanovski kolegi in rojaki so zelo ponosni na novopečenega zmagovalca svetovnega pokala. Foto: Vid Ponikvar Kaj vse je v tej sezoni uspelo 22-letnemu skakalcu iz majhnega japonskega kraja Hačimantai? Za skoke ga je navdušil starejši brat Junširo Kobajaši. Smučarski skoki so omrežili tudi srce njegove sestre Juke in mlajšega brata Tatsunaa, tako da v tem pogledu zelo spominjajo na slovensko skakalno dinastijo Prevc.

Slovenski as Peter Prevc je eden redkih, ki se lahko po tej sezoni pohvali s tem, da Japonec ni izboljšal njegovega rekorda. Kobajaši je namreč postal prvi Zemljan, ki je v tem letu osvojil novoletno turnejo, prejel nagrado Raw Air za skandinavsko turnejo, bil najboljši v tekmovanju Willingen Five, zmagal v boju za Planico 7, osvojil mali kristalni globus za zmago v skupnem seštevku točk za svetovni pokal v smučarskih poletih, nato pa dočakal še najprestižnejšo priznanje, veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Edina nagrada, ki je v tej sezoni ni osvojil v sklopu svetovnega pokala, je pokal narodov. Je pa Japonski vseeno pomagal do visokega tretjega mesta, kar je imeniten uspeh. Boljši so bili le Poljaki in Nemci.

Najbližjemu pobegnil za 736 točk

Peter Prevc kljub imenitni sezoni mladega Japonca ostaja svetovni rekorder po številu zmag in točk v eni sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc kljub imenitni sezoni mladega Japonca ostaja svetovni rekorder po številu zmag in točk v eni sezoni. Foto: Vid Ponikvar Kje je v tej zgodbi najstarejši izmed bratov Prevc? Ko je Peter leta 2016 osvojil veliki kristalni globus, je v izjemni sezoni 2015/16 zmagal kar 15-krat. To je še vedno rekordno število, ki ga je naskakoval Kobajaši, a se na koncu, po zaslugi nedeljskega prvega mesta v Planici, zadovoljil s 13 zmagami na skupno 28 tekmah svetovnega pokala.

Podobno je bilo tudi v skupnem seštevku točk. Prevc je pred tremi leti zbral 2.303 in postavil nov rekord. Kobajaši je bil blizu, saj je presegel čarobno mejo 2.000 točk, vseeno pa mu je do podviga slovenskega skakalca zmanjkalo kar nekaj. Osvojil je 2.085 točk in s tem dokazal izjemen napredek, saj je sezono prej zbral "zgolj" 187 točk. 170 centimetrov visoki Japonec, znan po natančnem in močnem odrivu, kar je njegova največja odlika, je drugouvrščenega Avstrijca Stefana Krafta premagal za kar 736 točk.

Sodeluje s 24 let starejšim fenomenom

V svetovnem pokalu je debitiral 23. januarja 2016, v reprezentanci pa sodeluje tudi z Noriakijem Kasaiem. Ta bi mu bil lahko po letih oče, saj je od njega starejši kar 24 let, a še vedno vztraja v smučarski karavani in osvaja točke, hkrati pa ne skriva visokih ciljev v prihodnje. Kobajaši je za prvi cilj izpostavil, da zadrži formo in skuša v prihodnji sezoni ubraniti veliki kristalni globus.

Postal bogatejši za četrt milijona

Med sezono je zmagal kar šestkrat zapored. | Foto: Sportida Med sezono je zmagal kar šestkrat zapored. Foto: Sportida Lani je dvig forme nakazal na olimpijskih igrah v Južni Koreji, kjer je bil najboljši Japonec. Sezono je začel s prvimi stopničkami na Poljskem v Wisli, nato pa je sledil zmagoviti niz, v katerem se je poigraval s tekmeci. Zmagal je kar šestkrat zapored, postavil nov mejnik v svetovnem pokalu, skoraj pa bi postal tudi svetovni prvak v Seefeldu, a mu je namero preprečila neverjetna loterija s slabimi vremenskimi razmerami, ki je letos poskrbela za enega najbolj nenavadnih razpletov na tako velikih tekmovanjih.

Kobajaši v sanjski sezoni ni postavil le rekorda Letalnice bratov Gorišek v Planici (Slovenija), kjer je poletel 252 metrov, zgolj poldrugi meter manj od svetovnega rekorda, ampak se je zapisal v knjigo rekordnih daljav tudi na skakalnicah na Finskem (Ruka) in v Italiji (Val di Fiemme).

Samo zmaga v točkovanju za zmagovalca Planice 7 mu je navrgla 20 tisoč švicarskih frankov. | Foto: Vid Ponikvar Samo zmaga v točkovanju za zmagovalca Planice 7 mu je navrgla 20 tisoč švicarskih frankov. Foto: Vid Ponikvar

Pohvali se lahko tudi z izdatnim zaslužkom. Zgolj od nagrad je na tekmah osvojil več kot četrt milijona švicarskih frankov, več kot 220 tisoč evrov. Povsem zasluženo!

Vse zmage Kobajašija v sezoni 2018/19:

Ruka (Fin) – 24. november 2018
Ruka (Fin) – 25. november 2018
Nižni Tagil (Rus) – 2. december 2018
Engelberg (Švi) – 16. december 2018
Oberstdorf (Nem) – 30. december 2018
Garmisch-Partenkirchen (Nem) – 1. januar 2019
Innsbruck (Avt) – 4. januar 2019
Bischofshofen (Avt) – 6. januar 2019
Val di Fiemme (Ita) – 12. januar 2019
Oberstdorf (Nem, letalnica) – 2. februar 2019
Willingen (Nem) – 17. februar 2019
Trondheim (Nor) – 14. marec 2019
Planica (Slo, letalnica) – 24. marec 2019

Gorazd Bertoncelj
Sportal "Spremeniti je treba miselnost"
Robert Kranjec, Planica
Sportal Ljubljenec Planice prekinil mučenje in sporočil: Nikdar več na smuči #video
Primož Roglič Planica
Sportal Fenomen svetovnega športa razveselil svežega upokojenca
Planica Navijači
Sportal Zdravniki in varnostniki v Planici kar niso mogli verjeti
Tomaž Naglič
Sportal Odšel je neopazno, s cmokom v grlu in solznimi očmi
Ne spreglejte