Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
24. 3. 2019,
13.27

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

Bor Pavlovčič Žiga Jelar Tilen Bartol Jernej Damjan Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 24. 3. 2019, 13.27

5 let, 1 mesec

Kaj so povedali slovenski A-kategorniki po končani skakalni sezoni

Vsak ima svoje razloge za optimizem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
TImi Zajc | Skakalna sezona je zaključena. | Foto Vid Ponikvar

Skakalna sezona je zaključena.

Foto: Vid Ponikvar

Najboljši mož slovenske skakalne reprezentance je bil v tej sezoni najmlajši Timi Zajc, ki je kazal najbolj konstantne skoke vso zimo. Na koncu je to zadoščalo za deveto mesto. Devet skakalcev ima v Sloveniji status prvokategornikov v osrednji moški in mladi A-reprezentanci. Med najboljšo trideseterico so se uvrstili še štirje skakalci. Izjemen zaključek sezone je ime Domen Prevc.

Bor Pavlovčič, 64. mesto (8 točk)

"S sezono nisem najbolj zadovoljen. Dobil sem veliko priložnosti v svetovnem pokalu, izkoristil sem jo le v Lahtiju. Preostale tekme niso šle po mojih načrtih, razen še zdaj v Planici. Upam, da bo drugo leto manj nihanj in da mi bo uspelo formo dalj časa držati na višji ravni. Največ rezerv imam v glavi, da bom imel urejene stvari, da bom miren na skakalnici in zaupal vase."

Domen Prevc
Sportal Kakšen zaključek Planice: Kobajaši postavil nov rekord, Domen izvrsten drugi

Tilen Bartol, 61. mesto (9 točk)

"Sezona je bila zame zaradi poškodbe kolena težka. Izpustil sem glavni del priprav, ko se skakalci ukvarjamo s tehniko. Štiri mesece me ni bilo na skakalnici. Vidi se, da na treningu naredim dva dobra skoka, štirih ne. Manjka mi konstanta in verjamem, da se bo to spremenilo, ko bom v normalnem procesu treningov, sicer pa s kolenom nimam težav."

Žiga Jelar, 54. mesto (17 točk)

"V tej zimi sem imel veliko težav. Najprej je bila poškodba kolena, decembra sem na prvi tekmi celinskega pokala staknil bakterijo. Tri tedne sem bil v bolnišnici na infuziji. V enem tednu sem izgubil tri kilograme. Da, pobralo mi je kar veliko moči. Prek celinskega pokala sem si nato izboril mesto v svetovnem pokalu, zato verjamem, da bom v prihodnje eden izmed najboljših."

Jernej Damjan bo še vztrajal. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Jernej Damjan bo še vztrajal. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Robert Kranjec, Planica
Sportal Ljubljenec Planice prekinil mučenje in sporočil: Nikdar več na smuči #video

Jernej Damjan, 46. mesto (40 točk)

"Sezona ni bila dobra, a bi bil lahko že navajen, da je ena vrhunska, naslednja slabša in tako naprej. Ne obremenjujem se prav dosti, vem pa, da bo treba kakšno stvar spremeniti. Vem, da jo še vedno lahko. Dobro sem pripravljen, tako da bo treba še malce zagristi. Počutim se dobro, občutki so v redu. Malce moram še zagristi. Nisem razmišljal o koncu."

Anže Lanišek, 30. mesto (177)

Kot pri številnih slovenskih skakalcih je bilo tudi pri Anžetu nekaj nihanj. Začetek je bil obetaven, sledila pa sta padec in dvig v drugem delu novoletne turneje. Bolj ko se je bližalo nordijsko svetovno prvenstvo, bolj je začel padati v formi. Ni se mu uspelo pogosto uvrščati med dobitnike točk, je pa zato spodbudo dobil povsem ob koncu sezone v Planici, kjer je bil zadnji dan tekmovanja 29. Vsi se zavedajo in poudarjajo, da ima v nogah veliko dinamita, ki ga bo v prihodnje skušal na pravi način pokazati na skakalnici.

Peter Prevc upa, da v naslednjih pripravah ne bo imel nobenih zdravstvenih težav ali poškodb. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc upa, da v naslednjih pripravah ne bo imel nobenih zdravstvenih težav ali poškodb. Foto: Vid Ponikvar

Gorazd Bertoncelj
Sportal "Spremeniti je treba miselnost"

Peter Prevc, 29. mesto (179 točk) - 3. mesto v Oslu

"Delal bom vse, da bom čim boljši. Vse bom dal od sebe, kar bom lahko. Jeseni sem pri sebi razčistil, za kaj delam. Vedeti je treba, da si moraš najprej sam pomagati, oziroma dovoliti, da ti drugi pomagajo. Da med tistimi, ki so poleg tebe v ekipi - sotekmovalci in strokovni štab -, ni nikogar, da bi bil tebi v škodo. Vem, kakšne so omejitve, koliko potrebujem, da spravim gleženj do maksimuma, in kje je meja, da ga moram nehati obremenjevati, sicer se mi maščuje. Rehabilitacija je bila počasna. Pri takšni brazgotini traja eno leto, da se vse prek kanalov prečisti in odvede iz telesa. Kirurg je decembra rekel, da tako dobrega gležnja po dveh operacijah še ni videl. Zdaj sledi počitek, nato kondicija. Elana imam še za kar nekaj sezon. Dokler bom odločen, da se želim ukvarjati s skoki, se jim bom posvečal stoodstotno."

Ker je imel Rjoju Kobajaši noro zimo, se je med sezono začelo govoriti, da bi Japonec lahko presegel Petrovo sanjsko sezono in njegovih 15 zmag. Kobajaši se je v Planici zaustavil pri številki 13. "Zmage so šteli drugi. Spremljal sem to in si rekel: no, tega pa ni mogel."

Peter Prevc
Sportal Peter se bo zakopal v delo, o trenerju v neposrednem odgovoru

Anže Semenič, 28. mesto (203 točke)

"V Planici je zelo težko reči, da si vesel, da je konec sezone, ker je vzdušje dobro. Skačem bolje kot na sredini sezone, bo pa zdaj nekaj počitka dobrodošlega. S sezono sem in nisem zadovoljen. Nihanj je bilo preveč. Točkovno gledano je to moja druga najboljša sezona. Presežkov ni bilo, je bilo pa solidno."

Domen Prevc, 13. mesto (542 točk) - 1. mesto v Vikersundu, 2. mesto v Planici

"Nekako še nisem zrel ali kako bi rekel. Ne ohranjam fokusa 24 ur na dan, sedem dni v tednu, vso sezono. Kakšne druge stvari me povlečejo. Kakšen slab konec tedna in vse mi malce pade dol. To se nekako zavrti in forma gre gor in dol. Potem se to pozna na rezultatih, a vsako leto je nihanj manj. Prej sem imel še večja nihanja. Moram reči, da bi šel lahko letos na tekme, tudi ko sem slabo skakal, vendar me ne zanima 30. mesto kot na primer v Willingenu. Tam se mi ni izšlo in sem bil celo zunaj 30. Vsako leto se posvečam temu. Raje bi videl, da bi bilo še več letalnic, a moramo biti realni. Jaz sem sezono prepozno začel, ni je prehitro konec. Na koncu koncev sem lahko presrečen, da mi je uspelo doseči neke cilje, ki sem si jih zadal pred sezono. Že čez 14 dni bom začel delati za to."

Domen Prevc se zaveda, da bo moral narediti korak naprej v miselnosti, če bo želel biti vso zimo v družbi najboljših, ne le na določenih prizoriščih. | Foto: Vid Ponikvar Domen Prevc se zaveda, da bo moral narediti korak naprej v miselnosti, če bo želel biti vso zimo v družbi najboljših, ne le na določenih prizoriščih. Foto: Vid Ponikvar

Domen Prevc
Sportal "Ne vem. Nekako še nisem zrel ali kako bi rekel."

Timi Zajc, 9. mesto (833 točk) - 1. mesto v Oberstdorfu, 2. mesto v Saporu

"Sezona je bila res vrhunska. Zelo konstanten sem bil. Velikokrat sem bil med deseterico. Dvakrat sem bil na stopničkah. Zgodil se je padec forme, a sem se hitro pobral. Sezona je bila naporna, pozna se utrujenost pri skokih. Od prvega grand prixa sem bil na zelo visoki ravni. Skoraj na isti ravni. Zelo dolga doba je bila. Pričakovano je bilo, da me bo na koncu nekoliko pobralo. Počitek? Morda bi moral formo začeti tempirati na konec, ne na začetek poletja. To je bila po mojem mnenju težava, sicer pa sem zelo zadovoljen s sezono."

Robert Kranjec
Sportal Robert Kranjec se je odločil: Konec je! #video
Ne spreglejte