Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
27. 12. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Jernej Damjan koleno novoletna turneja Goran Janus

Torek, 27. 12. 2016, 21.00

6 let, 7 mesecev

Jernej Damjan ob vrnitvi v svetovni pokal

Pričakoval je klic Gorana Janusa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Foto: Sportida

Na prestižni novoletni turneji, ki se bo začela s četrtkovimi kvalifikacijami v Oberstdorfu, bomo po dolgem času na delu spet videli izkušenega slovenskega skakalca Jerneja Damjana. Da je po operaciji kolena dobro pripravljen, je pokazal na državnem prvenstvu, na katerem je preskočil tudi Domna Prevca.

Že vse od lanskega leta je imel Jernej Damjan težave s kolenom, zato v pretekli zimi sploh ni skakal na tekmah svetovnega pokala. A tudi po letošnji operaciji ni bilo tako, kot si je želel, zato je moral pred dvema mesecema še drugič pod nož.

Operacija meniskusa je tokrat uspela. Ekspresno se je priključil ekipi na tekmah svetovnega pokala. Ker Anže Lanišek in Nejc Dežman nista bila razpoložena na uvodu v zimo, je selektor Goran Janus naredil nekaj kadrovskih sprememb in vpoklical izkušenega Damjana.

Čeprav ga na treningu ni videl, je glas o dobri formi hitro prišel do njegovih ušes: "Klic sem pričakoval in nisem bil presenečen. Od drugih je slišal, kako skačem. Slovenija je vendarle majhna. Natanko se ve, kje na zaletni mizi stoji rampa. Rekel sem mu, da bi šel z veseljem na novoletno turnejo. S skoki sem zadovoljen. V zadnjih dveh letih nisem skakal tako dobro."

"Rad bi prišel do tega, da bom znal življenje uživati"

Vse poškodbe so ga postavile na realna tla in spoznal je, da je treba življenje uživati: "Ko sem bil doma, sem užival s hčerko, zdaj bom na novoletni turneji. Rad bi prišel do tega, da bom znal življenje uživati. Če pogledam, da sem se včasih zaradi enega zgrešenega skoka obremenjeval ..."

Da so njegovi skoki na visoki ravni, smo se lahko prepričali na državnem prvenstvu, na katerem je prejšnji četrtek zmagal in med drugim preskočil tudi Domna Prevca – vodilnega v svetovnem pokalu.

"Tudi zame je to presenečenje. Vedel sem, kam spadam, a od Domna sem pričakoval precej več. Vem pa, kako je, ko si zelo dober v svetovnem pokalu. Takrat državna prvenstva vzameš bolj z levo nogo, ker je tvoj fokus drugje. Mislim, da to ni bilo tisto, česar je Domen sposoben. Moja prednost je bilo zagotovo to, da nisem utrujen, še pomembnejša pa je bila operacija. Končno se spet počutim, kot se moram. Nogi zaupam. Ni slabega občutka in zato je vse precej lažje početi," je bil Damjan vesel uspeha v Planici.

Skriti adut

Kar naenkrat je postal skriti adut slovenske reprezentance za vidnejše uvrstitve. Le štirje skakalci so v tej sezoni osvojili točke. Ob Domnu še Peter Prevc, Jurij Tepeš in Cene Prevc. Ob takšnem skakanju, kot ga kaže Damjan, pa bi lahko posegel celo po višjih uvrstitvah.

"Pričakovanj nimam. Zame je to začetek sezone. Ne vem, kje bom v primerjavi s preostalimi. Prav tako ne veš, kaj bo naredil stres. Ali pa tudi ne … Na tekme grem povsem neobremenjeno. Najbolj me veseli, da kažem konstantno dobre skoke. Če naredim manjšo napako, se ne pozna veliko. To je tisto, kar si vsak želi. Ko skačeš dobro, tudi majhna napaka ni usodna. Takrat ne skočiš 15 metrov manj, ampak pet, kar pa še vedno ni tako slabo," je še povedal 33-letni Damjan.

Ne spreglejte