Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
27. 12. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

novoletna turneja Peter Prevc Peter Prevc Sven Hannawald Jernej Damjan Domen Prevc

Torek, 27. 12. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Kaj pravijo o Domnu Prevcu?

Hvale na račun Domna Prevca: Ko je v elementu, mu nihče ne seže do kolen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Vsega 17-letni slovenski skakalec Domen Prevc je prijetno presenečenje v novi sezoni. S štirimi zmagami in rumeno majico se bo podal proti prvemu vrhuncu sezone. Razlog za izjemne številke je odlično skakanje, v en glas poudarjajo njegovi sotekmovalci in strokovnjaki.

Domen Prevc je v novo sezono skočil izjemno. Po sedmih tekmah se lahko pohvali s štirimi zmagami, 540 točkami in prepričljivim vodstvom 158 točk pred drugim Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem.

Stroka in drugi skakalci se navdušujejo nad njegovim načinom skakanja, saj je z agresivnimi skoki prava paša za oči. Za razliko od pretekle sezone je postal še bolj konstanten, in to ga je zdaj katapultiralo povsem na vrh.

"Kaj naj rečem? Domen skače veliko pametneje kot prejšnja leta. Vidi se, da so veliko trenirali. Skače podobno, kot je Peter skakal v pretekli sezoni. To prinaša uspehe. Super je, da je zraven eden od Slovencev," je dobre Domnove predstave pohvalil Jurij Tepeš.

"Ko udari Domen, je tri korake pred drugimi"

Najmlajši od bratov Prevc je zaradi svoje forme kar naenkrat postal prvi favorit za zmago na novoletni turneji. Sven Hannawald v tej sezoni dela kot strokovni komentator na Eurosportu in podrobneje spremlja skoke našega mladega skakalca, nad katerim je navdušen.

Nemec je edini v zgodovini novoletne turneje, ki se je na eni turneji veselil zmagovalnega pokra. Konkurenco si je v sezoni 2001/02 namreč pokoril na vseh štirih prizoriščih (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen).

"Ko Domen udari, je tri korake pred drugimi. Zame je nesporni favorit za zmago na turneji. Ob njem so še Michael Hayböck, Stefan Kraft, Tande, morda Maciej Kot. V ozadju je še nekaj skakalcev, ki čakajo na napad," pravi Hannawald.

"Če gre tako, kot je treba, mu nihče ne seže ne do kolen"

Na četrtkovem državnem prvenstvu v Planici je moral Domen priznati premoč Jerneju Damjanu, ki se vrača po operaciji kolena. Izkušeni Damjan je na začetku sezone, kot je dejal, Domnove predstave spremljal z nasmehom: "Dobro ga je gledati, ker se vidi, da uživa. Najbolje je videti, ko res naredi napako, pa je še vedno med najboljšimi. Če gre tako, kot je treba, mu nihče ne seže do kolen. Upam, da bo zdržal čim dlje."

Koliko časa po Damjanovem mnenju? "Zaradi mene še po Bischofshofnu. Njegov brat Peter je točke osvojil na 69 zaporednih tekmah. Da ga ujame, ima še veliko časa," odgovarja.

Tudi zanj je Domen prvi favorit turneje, ob njem vidi še "Stocha in Tandeja. Preostali niso tako konstantni."

Lani je njegov brat Peter postal lastnik zlatega orla, ki ga je prejel 6. januarja na dan svetih treh kraljev, zato dobro ve, kako je prenašati pritisk na turneji. Ima pa Domen eno prednost: "Prav veliko se ne obremenjuje z dogajanjem okoli njega. Je v svojem svetu. Manj, ko ga obremeniš, bolje je. Tega se moramo vsi zavedati."

Ne spreglejte