Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2021,
13.25

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Klingenthal smučarski skoki Nika Križnar Nika Križnar

Četrtek, 9. 12. 2021, 13.25

2 leti, 4 mesece

Nika Križnar

"Potrebujem preklop do dobrih skokov, potem bo lažje dihati skozi sezono"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Nika Križnar | Nika Križnar z uvodnimi predstavami v Nižnem Tagilu ni bila zadovoljna, iz Lillehammerja je odnesla več pozitivnih stvari, zdaj upa, da ji bo tudi na tekmah uspelo pokazati dva dobra skoka. | Foto Guliverimage

Nika Križnar z uvodnimi predstavami v Nižnem Tagilu ni bila zadovoljna, iz Lillehammerja je odnesla več pozitivnih stvari, zdaj upa, da ji bo tudi na tekmah uspelo pokazati dva dobra skoka.

Foto: Guliverimage

Zmagovalka lanske sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, prva Slovenka s skakalnim kristalnim globusom Nika Križnar, z začetkom sezone ni bila povsem zadovoljna. "Morda sem si zadala preveč, morda je bilo prisotnih preveč misli le o samem vrhu tekmovanja. Sem pa nekajkrat že pokazala, da se znam osredotočiti in skočiti daleč, želim si le, da bi mi dva taka skoka uspela tudi na tekmi, ne le na treningu," pravi sedma skakalka svetovnega pokala.

Ema Klinec
Sportal Želi si izpopolniti finese v simetriji, ki lahko pomenijo ogromno

Da je športne uspehe težje braniti kot loviti ali osvojiti, bi znal povedati marsikateri športnik. To na lastni koži v novi sezoni občuti tudi zmagovalka zadnjega svetovnega pokala Nika Križnar. Po osmem in sedmem mestu v Nižnem Tagilu je odkrito priznala, da to še ni to, česar je sposobna. V Lillehammerju je dodala peto in sedmo mesto, naredila rezultatski korak naprej, a na tekmi ji ni uspelo združiti dveh dobrih skokov.

"Lahko rečem, da po Nižnem Tagilu nisem bila povsem zadovoljna, a v Lillehammerju sem z nekaj skoki pokazala, da spadam med top tri dekleta. A dva taka skoka bo treba pokazati na tekmi, ne na treningu. Tudi z enim samim na tekmi ne bo šlo, kar se je pokazalo na zadnji tekmi, ko kljub enemu vrhunskemu skoku ni šlo višje kot do 7. mesta. Preprosto moram na tekmi zbrati dva res lepa skoka. Spet moram uživati v skokih, ker to je bistveno. Če ne uživaš in se mučiš, je res težko. Nekako potrebujem preklop do dobrih skokov, potem bo lažje dihati skozi vso sezono." 

Cene Prevc
Sportal Cene Prevc poudarja, da ni enoznačnega recepta #video

"Morda sem si pred sezono zadala preveč, morda so bile preveč prisotne misli le o samem vrhu tekmovanja;" pravi branilka kristalnega globusa.  | Foto: Sportal "Morda sem si pred sezono zadala preveč, morda so bile preveč prisotne misli le o samem vrhu tekmovanja;" pravi branilka kristalnega globusa. Foto: Sportal Razočaranje ji oteži pripravo na naslednji skok, a dokazala je že, da se lahko osredotoči

Kako veliko je mentalno breme po zmagoviti zadnji sezoni?

"Včasih mentalno težko, težko je odmisliti stvari. Zaradi skokov se velikokrat vznemirjam. Kadar ne gre, sem velikokrat precej razočarana in se težko pripravim na naslednji skok. Morda sem si pred sezono zadala preveč, morda so bile preveč prisotne misli le o samem vrhu tekmovanja. A nekajkrat sem že znala pokazati, da se kljub slabemu skoku znam osredotočiti in skočiti daleč. Bom pa morala biti konstantna, sproščena, predvsem pa brez forsiranja med tekmo. Pred tremi leti smo o takšnih rezultatih, kot jih dosegamo zadnje čase, le sanjali. Zdaj smo se stopničk prenajedli, malo smo se razvadili, zato smo toliko hitreje razočarani kot ekipa. Tudi če nismo na stopničkah, moramo biti veseli teh rezultatov," razmišlja Križnarjeva, ki se bo trudila predvsem za izboljšanje počepa.

Največ rezerv je v počepu.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Največ rezerv je v počepu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Ni nekega stabilnega počepa. Težko je razložiti gledalcem, saj se marsikomu počepi pri vseh zdijo enaki, a dejansko ni tako. Tu imam največ rezerve. Moram se 'dati na svoje stabilne počepe', kot sem jih imela lansko sezono. Ko urediš počep, gre vse skupaj precej bolj proti dnu, stvari se bolje izidejo. Osredotočiti se moram na počep, pa še nekaj je, kar moram izboljšati, a tisto bom zadržala zase (smeh, op. a.)."

Peter Slatnar
Sportal Slatnarjeva novost buri duhove

Upa, da v Klingenthalu zažari

V petek in soboto skakalke v Klingenthalu čakata dve posamični tekmi. | Foto: Reuters V petek in soboto skakalke v Klingenthalu čakata dve posamični tekmi. Foto: Reuters Skakalke bodo sezono danes nadaljevala v Klingenthalu, kjer bosta v petek in soboto posamični tekmi na večji napravi.

"V Klingenthalu smo bili kar nekajkrat, žal nekajkrat tudi izpadli, a tam sem znala pokazati kar lepe skoke. Želim si, da bi tam zažarela in morda skočila tudi na stopničke. Ne glede na to, ali mi je skakalnica ljuba ali ne, si za cilj vedno zadam, da poskušam na vseh skakalnicah pokazati svoje najboljše skoke. Velikokrat je seveda na tistih skakalnicah, na katerih ti ni šlo, težje preklopiti. Tako je pri meni na primer v Sapporu, kjer si res želim preklopiti in narediti korak naprej, ker ponavadi tam ne delujemo najboljše, tudi kot ekipi nam tam ne gre," dodaja 21-letnica, ki jo od Sappora - če bodo zdravstvene razmere in ukrepi dovoljevali - ločijo še tri postaje svetovnega pokala. Najprej Nemčija, nato Ramsau in še prvi vrhunec sezone, silvestrski konec tedna na Ljubnem.

Jakub Janda
Sportal Težki časi: ne more spati in razmišlja celo o odpovedi

Klingenthal, spored

Četrtek, 9. december
18.00 kvalifikacije

Petek, 10. december
15.00 posamična tekma

Sobota, 11. december
9.00 kvalifikacije
10.30 posamična tekma

 

Svetovni pokal, skupno (4):

 1. Marita Kramer (Avt)                  330 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)              285
 3. Ema Klinec (Slo)                     259
 4. Urša Bogataj (Slo)                   230
 5. Silje Opseth (Nor)                   158
 6. Sara Takanashi (Jap)                 157
 7. Nika Križnar (Slo)                   149
...
15. Jerneja Brecl (Slo)                   51
20. Nika Prevc (Slo)                      38
24. Špela Rogelj (Slo)                    32

...

Rjoju Kobajaši
Sportal Nesrečni Japonec: Končno
Ema Klinec
Sportal Ema Klinec tik pod stopničkami: Vesela sem, da sem povsem zraven
Cene Prevc
Sportal Avstrijska veselica v Wisli, Cene Prevc navdušil, Lovro Kos do dosežka kariere!
 
Ne spreglejte