Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
7. 1. 2020,
18.18

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Natisni članek

novoletna turneja Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Cene Prevc

Torek, 7. 1. 2020, 18.18

4 leta, 3 mesece

Komentar po koncu novoletne turneje

Popolno nasprotje, še vedno pa se čaka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Peter Prevc | Peter Prevc bi lahko od slovenskih skakalec začel pogosteje pogledovati proti odru za zmagovalce. Ni daleč ... | Foto Sportida

Peter Prevc bi lahko od slovenskih skakalec začel pogosteje pogledovati proti odru za zmagovalce. Ni daleč ...

Foto: Sportida

Osnovni cilj, ki si ga je zastavilo vodstvo slovenske reprezentance, je bil na novoletni turneji izpolnjen, a je končna slika v skladu z dozdajšnjim potekom sezone. Na presežek se še čaka, potencial za tovrsten podvig pa v slovenskih vrstah na srečo obstaja.

Pred enim letom je bil glavni trener Gorazd Bertoncelj po zadnji postojanki novoletne turneje povsem bled. V skupnem seštevku je bil Timi Zajc na zadnji postojanki v Bischofshofnu po težavah z zadrgo na 20. mestu najboljši slovenski orel, brata Prevc sta turnejo zapustila že po nemškem delu. V pokalu narodov je imela Slovenija na računu vsega 694 točk, kar je zadoščalo za šesto mesto.

Na šestem mestu je tudi po letošnji izvedbi novoletne turneje, le da ima praktično dvakrat več točk. Turneja je popolno nasprotje, še vedno pa slovenski skakalci največjim nacijam gledajo v hrbet. Pravega presežka (še) ni, a osnovni cilj, ki si ga je zastavilo vodstvo, je bil izpolnjen. Namesto ene uvrstitve med osem sta jim uspeli dve – Domen Prevc je bil sedmi, Peter Prevc pa osmi.

Dobrodošlo je, da je nabor skakalcev v tej sezoni večji, na tisti pravi preskok pa še čakamo. Tri uvrstitve na stopničke v tej sezoni so osrednji izplen slovenskih skakalcev. Anže Lanišek in Peter Prevc se lahko podpišeta pod ta dosežek.

Potencial v slovenskih vrstah za skok med najboljše je na srečo prisoten, zato je lahko pogled v prihodnost optimističen. Zlasti od najstarejšega Prevca se v nadaljevanju sezone pričakuje še več. Na turneji je namreč s posameznimi skoki pokazal, da dobiva tisti pravi občutek, ki ga je imel v zlatem obdobju. Tega se zaveda tudi Bertoncelj, a potrebna je še konstantnost pri najboljših izvedbah. Kot je dejal legendarni Adam Malysz za svojega rojaka Kamila Stocha, potem ko je ta padel v rahle težave, skakalec potrebuje le tri brezhibne skoke in že je lahko na starih tirnicah.

Videti je, da je Peter pri sebi le našel ključe od vrat za vstop v družbo najboljših. Ko mu bosta na tekmi uspela oba skoka, bo nevaren tudi za najbolj vroče skakalce.

Velik dolžnik je Timi Zajc, ki je že nakazal znake prebujenja, vendar ga je ob koncu spet zmanjkalo. Trenerski štab, ki je pred sezono verjetno največ pričakoval ravno od njega, bo moral povleči prave poteze, da se bo 19-letnik spet dvignil in prišel na raven, na kateri je bil v prejšnji zimi. Ali še višje …

Domen Prevc je na turneji presenetil s konstantnim skakanjem, kar je dober obet pred drugo polovico sezone in zlasti domačim svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo konec marca na Letalnici bratov Gorišek v Planici.

Anže Lanišek je imel v Bischofshofnu smolo s kamero, ki ga je ovirala na zaletni smučini, pa tudi s točkami kot srečni poraženec, sicer bi ostal njegov izplen uvrščanja med dobitnike točk stoodstoten. Zdaj se lahko le še Peter Prevc pohvali s tovrstnim podvigom. Pri Lanišku je spodbudno, da kljub napakam redno prihaja med najboljših trideset in ima posledično dobro osnovo za nadaljevanje.

Velik nasmeh na obrazu je imel v Avstriji Cene Prevc, ki se je po slabih treh letih spet zavihtel med najboljših trideset, na njem pa je, da zdaj zadrži položaj v reprezentanci, potem ko si je mesto v ekipi pridobil na treningu in s skakanjem v celinskem pokalu.

Najbolj zadovoljen je razumljivo Dawid Kubacki, ki je na turneji ovrgel vse namige, da pritiska ne prenaša najbolje. Suvereno je opravil z nalogo in si z osvojenim zlatim orlom prislužil tudi naziv skakalca zime, ne le poletja. V preteklosti je namreč dvakrat osvojil poletni grand prix, dobrih skokov pa mu v zimski sezoni ni uspelo nadgraditi. Prelomnica zanj je bilo lansko svetovno prvenstvo v Seefeldu, kjer je na srednji skakalnici osvojil zlato medaljo, potem ko je bil po prvi seriji šele 27.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc presenetil samega sebe in trenerja tudi
Planica Jernej Damjan
Sportal Zdaj so na novoletni turneji prvič zelo znoreli, čas je za spremembe #video
Dawid Kubacki Bischofshofen
Sportal Junak novoletne turneje zna leteti tudi z letalom
Dawid Kubacki
Sportal Poljska zaradi Kubackega v deliriju, veselje bratov Prevc
Ne spreglejte