Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 1. 2020,
19.04

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

2

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Anže Semenič Cene Prevc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc novoletna turneja Bischofshofen Dawid Kubacki

Ponedeljek, 6. 1. 2020, 19.04

4 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, Bischofshofen, tekma

Poljska zaradi Kubackega v deliriju, veselje bratov Prevc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

2

Dawid Kubacki | Junak 68. novoletne turneje je postal Dawid Kubacki. | Foto Sportida

Junak 68. novoletne turneje je postal Dawid Kubacki.

Foto: Sportida

Poljska spet slavi. Ne zaradi Kamila Stocha, ampak Dawida Kubackega, ki je v Bischofshofnu s prvo zmago na 68. novoletni turneji potrdil skupno zmago in si prilastil zlatega orla. Bratje Prevc so reševali slovensko čast. Peter Prevc je bil z drugo daljavo druge serije na petem mestu, v skupni razvrstitvi pa je bil najvišje brat Domen na sedmem mestu.

Bischofshofen | Foto:

Novoletna turneja je dobila novega junaka. Po lanski prekinitvi, ko je bil na vrhu Japonec Rjoju Kobajaši, imajo Poljaki spet razlog za veselje. Pred tem je dvakrat do zlatega orla skočil Kamil Stoch, zdaj pa je pritisk zdržal Dawid Kubacki.

Znan je bil po tem, da je bil v preteklosti večkrat dobro razpoložen na tekmah poletnega grand prixa in teh dosežkov nato ni znal kronati pozimi. Zdaj je prišel njegov trenutek. Zdržal je pritisk in spisal veliko poglavje v karieri. Čeprav do prihoda v Bischofshofen ni slavil zmage na nobenem prizorišču, je pripotoval v ta avstrijski kraj kot vodilni na turneji. Na prvih dveh postojankah je bil tretji, v Innsbrucku drugi, najboljše pa je privarčeval za konec.

V Bischofshofnu je že v prvi seriji skočil najdlje. S 143 metri je bil le dva metra oddaljen od rekorda skakalnice, ta je od lanskega leta prav tako v njegovi lasti. Poljak se ni dal zmesti in tudi v drugo z najboljšim dosežkom prepričljivo prišel do velikega zmagoslavja in tako nadaljuje šampionsko pot, potem ko je lani postal zlat na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu.

Slovensko čast so reševali bratje Prevc, ki so se po letu 2017, ko so bili na generalki za svetovno prvenstvo na letalnici v Oberstdorfu vsi trije med najboljšo trideseterico, spet zavihteli skupaj med dobitnike točk. Sicer so zgodovino na novoletni turneji spisali leta 2016, ko so se prvič na prestižu sezone vsi trije uvrstili med dobitnike točk. A v Nemčiji niso bili prvič hkrati uvrščeni med 30 najboljših. Nekaj dni pred tem so bili že v švicarskem Engelbergu.

Domen Prevc presenetil tudi samega sebe

Veliko smolo je imel v prvi seriji Anže Lanišek, ki je imel rezultat za prvo trideseterico, a je izgubil dvoboj in bil šesti poraženec. Povrhu vsega je imel na zaletni mizi smolo, ker ga je ovirala premična kamera. V našem taboru so se pritožili, vendar je vodstvo tekmovanja pritožbo zavrnilo, saj je menilo, da to ni drastično vplivalo na njegov nastop.

Domen Prevc je bil najboljši Slovenec v prvi seriji tekme v Bischofshofnu, v finalu ga je prehitel starejši brat Peter. | Foto: Sportida Domen Prevc je bil najboljši Slovenec v prvi seriji tekme v Bischofshofnu, v finalu ga je prehitel starejši brat Peter. Foto: Sportida

Zato pa so imeli razlog za zadovoljstvo bratje Prevc. Pri prvem skoku je zablestel Domen Prevc, ki je imel s 140 metri četrti dosežek. Peter Prevc je imel v drugo s 138 metri celo drugi dosežek. Le junak turneje Kubacki je bil boljši od njega. Ko so se številke seštele, je bil najstarejši Prevc peti, najmlajši deveti, Cene pa 22.

"Zadovoljen sem, da smo nekako končali še boljše, kot smo želeli. Manjkali so malce boljši rezultati. Ko potegnemo črto, so konstantni rezultati med deseterico prinesli dobro uvrstitev. Če bi mi pred turnejo kdo rekel, da bo tako, bi podpisal. Presenetil sem tudi samega sebe. Nisem pričakoval, da bom tako uspešno končal. To je lepa popotnica za naprej," je bil vesel Domen, ki je bil na sedmem mestu v skupnem seštevku tudi najboljši Slovenec na turneji.

Prevc poudaril, da bi bil Kubacki kar ogrožen, če bi sam tudi prvič tako skočil

Mesto za njim je zaostal brat Peter: "Sem zadovoljen. Sploh drugi skok je bil kar vrhunski. Pravzaprav me je lahko le Kubacki premagal. Če bi naredil dva takšna skoka, kot je bil drugi, bi bil Kubacki kar ogrožen. Vesel sem, da sem končno prikazal odličen skok in se je tudi rezultat obrestoval."

Peter Prevc je zablestel pri drugem skoku, na koncu pa osvojil peto mesto. | Foto: Sportida Peter Prevc je zablestel pri drugem skoku, na koncu pa osvojil peto mesto. Foto: Sportida

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je bil bistveno bolj zadovoljen kot pred letom, ko se je slovenska hišica na turneji dobesedno podrla. Vseh pet skakalcev (Timi Zajc je bil prekratek za drugo serijo, op. a.), ki so skakali na zadnji tekmi v Bischofshofnu, bo nastopilo tudi v Predazzu, kjer bo manjša naprava, pridružil pa se jim bo Rok Justin.

"Vsi trije so zelo dobro nastopili. Peter je bil v finalu izjemen. Odločili smo se, da mora iti brezkompromisno. Ni imel česa izgubiti. V finalu je napadel in opravil izjemen skok. Domen je bil pri prvem skoku odličen, v drugo naredil majhno napako na odskočni mizi. Na koncu je izgubil dva, tri metre. Cene nas je, zlasti v prvi seriji, presenetil. Tudi drugi skok je bil soliden. Čestitke, po dolgem času je osvojil točke," je dejal Bertoncelj in o vsej turneji dodal: "Osnovni cilj je bila ena uvrstitev do osmega mesta. Imeli smo dve, zato smo zelo zadovoljni. Turneji dam lahko oceno štiri. Za petico bi moral biti kdo skupno na odru za zmagovalce."

Novoletna turneja, Bischofshofen, finale:

 

Vrstni red 68. novoletne turneje:

 1. Dawid Kubacki (Pol)         1131,6 točke

 2. Marius Lindvik (Nor)        1111,0

 3. Karl Geiger (Nem)           1108,4

 4. Rjoju Kobajaši (Jap)       1096,0

 5. Stefan Kraft (Avt)          1086,0

 6. Johann Andre Forfang (Nor)  1051,1

 7. Domen Prevc (Slo)           1050,9

 8. Peter Prevc (Slo)           1048,8

 9. Daiki Ito (Jap)             1039,0

10. Stephan Leyhe (Nem)         1037,5

...

21. Anže Lanišek (Slo)           878,7

23. Timi Zajc (Slo)              853,0

45. Cene Prevc (Slo)             355,9

53. Rok Justin (Slo)             217,4

62. Tilen Bartol (Slo)            92,4

...

Svetovni pokal, skupno:

 1. Rjoju Kobajaši (Jap)       644 točk

 2. Karl Geiger (Nem)           619

 3. Stefan Kraft (Avt)          539

 4. Marius Lindvik (Nor)        469

 5. Dawid Kubacki (Pol)         444

 6. Daniel-Andre Tande (Nor)    374

 7. Philipp Aschenwald (Avt)    364

 8. Kamil Stoch (Pol)           335

 9. Peter Prevc (Slo)           323

10. Johann Andre Forfang (Nor)  256

11. Anže Lanišek (Slo)          254

...

20. Domen Prevc (Slo)           163

24. Timi Zajc (Slo)             129

37. Rok Justin (Slo)             24

47. Cene Prevc (Slo)              9

60. Tilen Bartol (Slo)            3

63. Anže Semenič (Slo)            1

Preberite še:

Stefan Kraft
Sportal Ne manjka veliko in videli bomo starega Petra Prevca, ki bo spremljal spektakel
Peter Prevc
Sportal "Ali bi morali tekmovalci znoreti ali bi se moral kdo za nas postaviti"
Primož Peterka
Sportal Zaradi Prevca v Avstriji slovenska veselica, Peterka odprl vrata zlatega sveta
 
Ne spreglejte