Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2020,
17.37

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Natisni članek

novoletna turneja Bischofshofen Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Rok Justin Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc

Nedelja, 5. 1. 2020, 17.37

4 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, Bischofshofen, kvalifikacije

Ne manjka veliko in videli bomo starega Petra Prevca, ki bo spremljal spektakel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Stefan Kraft | Stefan Kraft je postal zmagovalec kvalifikacij. | Foto Sportida

Stefan Kraft je postal zmagovalec kvalifikacij.

Foto: Sportida

Avstrijec Stefan Kraft je dobil kvalifikacije na zadnjem prizorišču novoletne turneje v Bischofshofnu, kjer bomo spremljali srdit boj za zlatega orla. Drugo mesto v kvalifikacijah je osvojil Japonec Daiki Ito, tretji je bil Poljak Kamil Stoch. Na tekmo se je uvrstilo tudi pet Slovencev, najboljši je bil Peter Prevc na sedmem mestu, ki je spet pokazal odlično formo – pri drugem skoku je bil celo najboljši.

Bischofshofen | Foto:

Peter Prevc
Sportal V Innsbrucku drama za zlatega orla, Bertoncelj zadovoljen, a naredil spremembo

Zadnja postojanka novoletne turneje bo postregla z zanimivim zaključkom. Obeta se pravi spektakel. V boju za zlatega orla so namreč še štirje skakalci, razlike pa ne preveč velike. Dawid Kubacki je sicer v najboljšem položaju, a so kvalifikacije in trening skoka nakazali, da se lahko hitro vse skupaj obrne. Pred preizkušnjo v Bischofshofnu ima 9,1 točke prednosti pred zmagovalcem zadnjih dveh tekem Mariusom Lindvikom, Karl Geiger in Rjoju Kobajaši pa zaostajata že dobrih 13 točk, a so te nadomestljive.

Po nedelji je videti, da Japonec še ni vrgel puške v koruzo. Med vsemi, ki se potegujejo za zlatega orla, je bil v kvalifikacijah in pri obeh trening skokih od četverice najbolj razpoložen.

Zato pa je zmagovalec kvalifikacij postal Avstrijec Stefan Kraft, ki je prehitel Daikija Ita in Kamila Stocha. Od slovenskih skakalcev je bil Peter Prevc na sedmem mestu (137 metrov) najvišje uvrščen, pri drugem trening skoku pa je imel s 140 metri celo najboljši dosežek. Zalomilo se mu je le pri prvem, a je imel kljub temu deseti dosežek.

Simon Ammann
Sportal Usodna skakalnica, ki mu je dvakrat razblinila sanje #video

Peter imel sprva malce težave z vizualizacijo, nato dvakrat skočil odlično

"V redu, sicer me je pri prvem trening skoku rukalo, ampak je bil dober rezultat. Nimam se kaj za pritoževati. Pozna se, da me lani ni bilo tukaj, zamenjala se je zaletna smučina, malce so spremenili profil in sem imel nekoliko težav z vizualizacijo. Malce je sreča, da imam že kar celotno zimo dobre skoke in grem pri določeni stvari lažje prek sebe in si zaupam. Oba nadaljnja skoka sta bila zelo dobra, a oba še malce prezgodnja," je nedeljo v Bischofshofnu pokomentiral najstarejši od bratov Prevc, ki je lansko turnejo zaradi slabše forme zapustil po nemškem delu.

Peter Prevc je v kvalifikacijah osvojil sedmo mesto, pri drugem trening skoku pa je imel celo najboljši rezultat. | Foto: Sportida Peter Prevc je v kvalifikacijah osvojil sedmo mesto, pri drugem trening skoku pa je imel celo najboljši rezultat. Foto: Sportida

Tudi preostali slovenski skakalci so imeli pri prvem skoku težave. Domen Prevc je bil na koncu kvalifikacij 20. (133 metrov). Anže Lanišek (130,5 metra) je osvojil 23. mesto, Timi Zajc je pristal pri 128 metrih, kar je zadostovalo za 25. položaj, Cene Prevc pa je bil 38. (125 metrov). Spodletelo je le Anžetu Semeniču, ki je le za eno mesto zgrešil nastop na tekmi (120 metrov).

Zajc se bo na ponedeljkovi tekmi v prvem paru pomeril s Poljakom Piotrom Zylo, Laniška čaka obračun s Švicarjem Killianom Peierjem, mlajši od bratov Prevc se bo pomeril z Japoncem Keiichijem Satom, Ceneta čaka težko delo proti vodilnemu na turneji Kubackemu. Peter pa se bo pomeril v paru z Avstrijcem Markusom Schiffnerjem.

"Podoben je bil staremu Petru Prevcu, ko je zmagoval. Ne manjka več veliko."

"Fantje so imeli na prvem trening skoku nekaj težav. Ene tekmovalce je bilo kar malce strah oziroma so dvomili vase. Tudi mi smo bili skeptični, ker je položen zalet. Hitro si močno prezgoden ali prepozen. Zlasti Peter je bil malce zaskrbljen, vendar je pri drugem trening skoku in v kvalifikacijah naredil izredno dobra skoka. Podoben je bil staremu Petru Prevcu, ko je zmagoval. Ne manjka več veliko. Upam, da bo v tem ritmu nadaljeval. Preostali imajo še malce rezerve in morajo prespati skakalnico," je nastope ocenilGorazd Bertoncelj.

Zadovoljen s predstavami Petra Prevca. | Foto: Vid Ponikvar Zadovoljen s predstavami Petra Prevca. Foto: Vid Ponikvar

Pomočnik Robert Hrgota mu je pred današnjim dnem povedal, da je imel tudi sam kot skakalec pri prvem trening skoku v Bischofshofnu prisoten strah, saj je zaletna miza tu posebna. Nihče pa ne bi rad naredil kakšne neumnosti. "Peter je šel prvo serijo malce z rezervo, nato oba naslednja na polno. Naredil je spremembo v počepu, sicer bil še vedno malce prezgoden, a je vse preostalo zelo dobro opravil," je Bertoncelj še pokomentiral spremembo pri Petru, ki jo je naredil po prvem nedeljskem poskusu.
Sportal Norveška legenda, ki bije bitko z rakom, zaradi geste skakalcev dobila solzne oči

Novoletna turneja, Bischofshofen, kvalifikacije

 

Vrstni red na novoletni turneji (3/4):

 1. Dawid Kubacki (Pol)        830,7 točke
 2. Marius Lindvik (Nor)       821,6
 3. Karl Geiger (Nem)          817,4
 4. Ryoyu Kobayashi (Jap)      817,0
 5. Stefan Kraft (Avt)         798,6
 6. Stephan Leyhe (Nem)        779,8
 7. Johann Andre Forfang (Nor) 777,2
 8. Domen Prevc (Slo)          775,4
 9. Piotr Žyla (Pol)           774,6
10. Robert Johansson (Nor)     766,9
11. Peter Prevc (Slo)          765,2
...
14. Anže Lanišek (Slo)         758,5
19. Timi Zajc (Slo)            742,5
47. Rok Justin (Slo)           217,4
55. Cene Prevc (Slo)           103,2
60. Tilen Bartol (Slo)          92,4
...

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Bo o zloglasnih vložkih pri skokih odločala medicinska komisija? #video
Zlati orel novoletna turneja
Sportal "Škandal" na novoletni turneji dobil nadaljevanje: organizator razkril podrobnosti
Ne spreglejte