Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
5. 1. 2020,
20.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

3

Natisni članek

novoletna turneja Alexander Stöckl Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 5. 1. 2020, 20.00

4 leta, 3 mesece

O novoletni turneji

"Ali bi morali tekmovalci znoreti ali bi se moral kdo za nas postaviti"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

3

Peter Prevc | Peter Prevc je na deseti novoletni turneji. | Foto Jaka Lopatič

Peter Prevc je na deseti novoletni turneji.

Foto: Jaka Lopatič

Za Petra Prevca je letošnja novoletna turneja deseta po vrsti in je najbolj izkušen med vsemi aktivnimi slovenskimi skakalci. Čeprav je turneja štirih skakalnic prestižna, pa se marsikdaj zdi, da ni tako. V prvi vrsti bi lahko organizator temu zagotovo namenili več denarja, nekaj kritik pa je na njihov račun izrekel tudi norveški selektor Alexander Stöckl. Norveška turneja RAW Air je po mnenju slovenskega skakalca recimo bolj organizirana.

Bischofshofen | Foto:

Ko ljudje na televiziji vidijo, da zmagovalec kvalifikacij na novoletni turneji za nagrado prejme pet tisoč evrov, se zdi normalnemu smrtniku razumljivo velika številka. A jo dobi le najboljši in še to na račun skakalcev, saj je bil do pred kratkim znesek tri tisoč evrov. "Skakalcem so ukinili dnevnice. Kar je bilo prej za dnevnice, gre zdaj za denar za kvalifikacije. Prej so ga dobili tudi Ukrajinec, Bolgar, Kazahstanec … Zdaj gre le najboljšemu," je razložil Peter Prevc.

V smučanju imajo prizorišča svetovnega pokala različne nagradne sklade, v skokih pa je povsod enako. Zmagovalec prejme deset tisoč švicarskih frankov (dobrih devet tisoč evrov).

Na norveški turneji RAW Air je bolje poskrbljeno za skakalce. Vso prtljago jim s prizorišča na prizorišče raztovori organizator, ki zmagovalcu turneje dodeli dodatnih 60 tisoč evrov. Drugi prejme polovico tega zneska, tretji pa deset tisoč evrov. Na novoletni turneji le zmagovalec dobi dodaten finančni priliv, in sicer v višini 20 tisoč švicarskih frankov (18 tisoč evrov).

Zlati orel novoletna turneja
Sportal "Škandal" na novoletni turneji dobil nadaljevanje: organizator razkril podrobnosti

"Turneje brez skakalcev ne bi bilo"

Alexander Stöckl | Foto: Sportida Foto: Sportida "Lahko bi namenili več denarja. Ali bi morali tekmovalci znoreti ali bi se moral kdo za nas postaviti," razmišlja najstarejši od bratov Prevc.

Na tej turneji je norveški selektor Alexander Stöckl izpostavil nekatere nevšečnosti, ki jih je organizator sicer skušal zanikati, vendar črna pika ostaja. V pogovoru z novinarskim kolegom za Tirol Tageszeitung je na trditev, da je med drugim kritiziral dogajanje v Garmisch-Partenkirchnu, ker je norveški predskakalec spal na hodniku hotela, dejal: "Majhne stvari se vedno lahko zgodijo, vendar jih je bilo tokrat veliko. Veliko ljudi je vpetih v samo organizacijo. Glavna težava je bila, da komunikacija z organizatorjem ni tekla, kot bi morala. Ne moreš kriviti hotela, potrudili so se. Rekli so nam, da moramo zapustiti Oberstdorf ob 8. uri zjutraj, ker bi moralo biti naše vozilo v Garmisch-Partenkirchnu."

In dodatno čakanje na sobe je po mnenju Stöckla vplivalo na priprave skakalcev: "To so stvari, ki mene kot trenerja motijo. Ena stvar se ne sme pozabiti: skakalci morajo biti v središču pozornosti. Turneje brez skakalcev ne bi bilo. In ljudje zaradi turneje zaslužijo veliko denarja."

Marius Lindvik
Sportal Norveški mladenič s posebno tehniko skakanja, ki je prihodnost

Catering isti že deset let

"Za skakalce je catering isti deset let. Celo iste gospe delajo." | Foto: Sportida "Za skakalce je catering isti deset let. Celo iste gospe delajo." Foto: Sportida In kako Prevc komentira kritiko Norvežanov: "Za organizatorja se je le čakalo, kdaj se bo to zgodilo. Norvežani po drugi strani želijo izpostaviti svoj RAW Air, ki je organiziran na precej višji ravni."

Da bi se kaj v zadnjih letih konkretneje spremenilo, v slovenskem taboru niso opazili. Nekdaj so za novoletno turnejo dejali, da je turneja hrenovk, saj naj bi bila hrana vedno ista. "Za skakalce je catering isti deset let. Celo iste gospe delajo. Meni je vse isto, saj se nič ne spremeni," je še dejal Prevc.

Sportal Norveška legenda, ki bije bitko z rakom, zaradi geste skakalcev dobila solzne oči
Stefan Kraft
Sportal Ne manjka veliko in videli bomo starega Petra Prevca, ki bo spremljal spektakel
Simon Ammann
Sportal Usodna skakalnica, ki mu je dvakrat razblinila sanje #video
Peter Prevc
Sportal V Innsbrucku drama za zlatega orla, Bertoncelj zadovoljen, a naredil spremembo
Peter Prevc
Sportal Bo o zloglasnih vložkih pri skokih odločala medicinska komisija? #video
Ne spreglejte