SiolNET. Sportal Zimski športi
4,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger
O novoletni turneji

"Ali bi morali tekmovalci znoreti ali bi se moral kdo za nas postaviti"

4,16

termometer

Peter Prevc
Peter Prevc je na deseti novoletni turneji. Foto: Jaka Lopatič

Za Petra Prevca je letošnja novoletna turneja deseta po vrsti in je najbolj izkušen med vsemi aktivnimi slovenskimi skakalci. Čeprav je turneja štirih skakalnic prestižna, pa se marsikdaj zdi, da ni tako. V prvi vrsti bi lahko organizator temu zagotovo namenili več denarja, nekaj kritik pa je na njihov račun izrekel tudi norveški selektor Alexander Stöckl. Norveška turneja RAW Air je po mnenju slovenskega skakalca recimo bolj organizirana.

Bischofshofen

Ko ljudje na televiziji vidijo, da zmagovalec kvalifikacij na novoletni turneji za nagrado prejme pet tisoč evrov, se zdi normalnemu smrtniku razumljivo velika številka. A jo dobi le najboljši in še to na račun skakalcev, saj je bil do pred kratkim znesek tri tisoč evrov. "Skakalcem so ukinili dnevnice. Kar je bilo prej za dnevnice, gre zdaj za denar za kvalifikacije. Prej so ga dobili tudi Ukrajinec, Bolgar, Kazahstanec … Zdaj gre le najboljšemu," je razložil Peter Prevc.

V smučanju imajo prizorišča svetovnega pokala različne nagradne sklade, v skokih pa je povsod enako. Zmagovalec prejme deset tisoč švicarskih frankov (dobrih devet tisoč evrov).

Na norveški turneji RAW Air je bolje poskrbljeno za skakalce. Vso prtljago jim s prizorišča na prizorišče raztovori organizator, ki zmagovalcu turneje dodeli dodatnih 60 tisoč evrov. Drugi prejme polovico tega zneska, tretji pa deset tisoč evrov. Na novoletni turneji le zmagovalec dobi dodaten finančni priliv, in sicer v višini 20 tisoč švicarskih frankov (18 tisoč evrov).

Zlati orel novoletna turneja Sportal "Škandal" na novoletni turneji dobil nadaljevanje: organizator razkril podrobnosti

"Turneje brez skakalcev ne bi bilo"

Alexander Stöckl Foto: Sportida "Lahko bi namenili več denarja. Ali bi morali tekmovalci znoreti ali bi se moral kdo za nas postaviti," razmišlja najstarejši od bratov Prevc.

Na tej turneji je norveški selektor Alexander Stöckl izpostavil nekatere nevšečnosti, ki jih je organizator sicer skušal zanikati, vendar črna pika ostaja. V pogovoru z novinarskim kolegom za Tirol Tageszeitung je na trditev, da je med drugim kritiziral dogajanje v Garmisch-Partenkirchnu, ker je norveški predskakalec spal na hodniku hotela, dejal: "Majhne stvari se vedno lahko zgodijo, vendar jih je bilo tokrat veliko. Veliko ljudi je vpetih v samo organizacijo. Glavna težava je bila, da komunikacija z organizatorjem ni tekla, kot bi morala. Ne moreš kriviti hotela, potrudili so se. Rekli so nam, da moramo zapustiti Oberstdorf ob 8. uri zjutraj, ker bi moralo biti naše vozilo v Garmisch-Partenkirchnu."

In dodatno čakanje na sobe je po mnenju Stöckla vplivalo na priprave skakalcev: "To so stvari, ki mene kot trenerja motijo. Ena stvar se ne sme pozabiti: skakalci morajo biti v središču pozornosti. Turneje brez skakalcev ne bi bilo. In ljudje zaradi turneje zaslužijo veliko denarja."

Marius Lindvik Sportal Norveški mladenič s posebno tehniko skakanja, ki je prihodnost

Catering isti že deset let

"Za skakalce je catering isti deset let. Celo iste gospe delajo." "Za skakalce je catering isti deset let. Celo iste gospe delajo." Foto: Sportida In kako Prevc komentira kritiko Norvežanov: "Za organizatorja se je le čakalo, kdaj se bo to zgodilo. Norvežani po drugi strani želijo izpostaviti svoj RAW Air, ki je organiziran na precej višji ravni."

Da bi se kaj v zadnjih letih konkretneje spremenilo, v slovenskem taboru niso opazili. Nekdaj so za novoletno turnejo dejali, da je turneja hrenovk, saj naj bi bila hrana vedno ista. "Za skakalce je catering isti deset let. Celo iste gospe delajo. Meni je vse isto, saj se nič ne spremeni," je še dejal Prevc.

Sportal Norveška legenda, ki bije bitko z rakom, zaradi geste skakalcev dobila solzne oči Peter Prevc Sportal Ne manjka veliko in videli bomo starega Petra Prevca, ki bo spremljal spektakel Simon Ammann Sportal Usodna skakalnica, ki mu je dvakrat razblinila sanje #video Peter Prevc Sportal V Innsbrucku drama za zlatega orla, Bertoncelj zadovoljen, a naredil spremembo Peter Prevc Sportal Bo o zloglasnih vložkih pri skokih odločala medicinska komisija? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin