Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 12. 2019,
22.27

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

Natisni članek

svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lake Louise

Torek, 3. 12. 2019, 22.27

4 leta, 4 mesece

LAKE LOUISE, PRVI TRENING SMUKA (Ž)

Po snežnem metežu je Ilka prebila led

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin kaže zobe tudi v hitrih disciplinah. | Foto Reuters

Mikaela Shiffrin kaže zobe tudi v hitrih disciplinah.

Foto: Reuters

Najhitrejšo smučino so na prvem uradnem treningu pred petkovim smukom svetovnega pokala v Lake Louisu našle Američanki Alice McKennis in Mikaela Shiffrin ter norveško presenečenje Kajsa Vickhoff. Ilka Štuhec tokrat še ni preizkušala meja svoje tekmovalne drznosti, a je zato 284 dni po poškodbi kolena vendarle prebila led. Postavila je 15. čas.

Če sta ob koncu preteklega tedna uvodni moški preizkušnji nove sezone v hitrih disciplinah minili v sočnem vremenu, čeprav ob ekstremno nizkih temperaturah, pa je najboljše smukačice ob prihodu v Lake Louise pričakalo sneženje. Zaradi nove snežne odeje so organizatorji tudi zamaknili štart uvodnega treninga, a ga nato vendarle spravili pod streho.

Na 3043 metrov dolgi progi so se najbolje znašle rekonvalescentka Alice McKennis, Kajsa Vickhoff (obe 1:52, 54) in Mikaela Shiffrin. Najboljša smučarka zadnjih let in tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala je ob prvem preizkusu proge za ameriško rojakinjo in presenetljivo Norvežanko zaostala 17 stotink sekunde, četrta pa je bila lastnica zadnjega malega smukaškega globusa Nicole Schmidhofer (+0,82).

Zanimivo, Vickhoffova, ki si je najboljši čas delila z McKennisovo, na smukaški tekmi še nikoli bi bila boljša kot 23., medtem ko pa je bila v superveleslalomu že dvakrat med deseterico. Gre pa za smučarko, ki je bila leta 2018 mladinska svetovna prvakinja v obeh hitrih disciplinah.

Ilka Štuhecnje pripravljena na vrnitev v svetovni pokal. | Foto: Reuters Ilka Štuhecnje pripravljena na vrnitev v svetovni pokal. Foto: Reuters

Svetovna prvakinja in osamljena Slovenka v svetu hitrih disciplin Ilka Štuhec se ob prvem tovrstnem soočenju po februarski poškodbi kolena ni približala najboljšim. S precej enakomernim tempom in zaostanki je postavila petnajsti čas (+1,75) in tako v luči težko pričakovane petkove vrnitve prebila led.

Koledar v kanadski provinci Alberta, kjer v nacionalnem parku Banff leži Lake Louise, preostala dva treninga predvideva v sredo in četrtek. V petek bo nato že na sporedu prvi smuk nove zime (20.30). Tudi v soboto bodo na voljo smukaške točke, v nedeljo pa se bo program zaključil še s superveleslalomom.

Cristof Innerhofer
Sportal Innerhofer se še ne bo vrnil

Skok v letu 2016 in prvo zmago v Lake Louisu. | Foto: Getty Images Skok v letu 2016 in prvo zmago v Lake Louisu. Foto: Getty Images Prve ne pozabiš nikoli

Ilkina kariera je sicer tesno prepletena z Lake Louisom. Ne le zaradi tega, ker bo petkov smuk že njena 22. tekma na tem prizorišču, kjer se zdaj že kar tradicionalno začenja sezona za specialistke za hitri disciplini.

Leta 2011 je, tri leta po prvi hudi poškodbi, ob zmagi nesporne kraljice te proge Lindsey Vonn prvič pristala med deseterico. Njena mama in vodja ekipe Darja Črnko rada poudari, da ju je svetovni pokal šele tedaj povsem zares sprejel kot enakopravni članici.

V ponedeljek so pretekla tudi tri leta od prve zmage. Drugo je slavila že dan pozneje, lani pa je bila v Lake Louisu kot rekonvalescentka 6., 10. in 14. S tem je napovedala uspešno vrnitveno sezono, ki jo je kronala z drugim naslovom svetovne prvakinje, a tudi z novo poškodbo. Zdaj se znova vrača ...

Ilka Štuhec
Sportal Na potezi je Ilka Štuhec
Sportal "Strašljivo, a če je težava le smučarska prihodnost naših otrok …"
Sportal Če bo zmagovala, bo tudi Ilki dovolil, da ga našemi
Ne spreglejte