Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2022,
10.27

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

3

Natisni članek

Robert Hrgota Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Žiga Jelar Letalnica bratov Gorišek Planica Planica

Sobota, 26. 3. 2022, 10.27

2 leti, 1 mesec

Planica, smučarski poleti, ekipna tekma

Pravljica v Planici se nadaljuje: Slovenci tudi na ekipni tekmi ugnali konkurenco!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

3

Jelar Lanišek Zajc Prevc Peter Planica 2022 | Slovenski skakalci so na ekipni tekmi v Planici potrdili vlogo favoritov in za 24 točk ugnali najbližje zasledovalce Norvežane. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenski skakalci so na ekipni tekmi v Planici potrdili vlogo favoritov in za 24 točk ugnali najbližje zasledovalce Norvežane.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski kvartet v sestavi Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek je na zadnji ekipni tekmi sezone v Planici upravičil vlogo favoritov in se pred več kot 20 tisoč gledalci razveselil zmage. Drugo mesto je pripadlo Norvežanom, ki so imeli izjemno razpoloženega Mariusa Lindvika in zaostali 24,2 točke, tretji pa Avstrijci. Slovenci so z zmago skočili na drugo mesto v pokalu narodov, Avstrijci imajo pred zadnjim dejanjem še 194 točk prednosti. To bo na sporedu v nedeljo ob 10. uri (poskusne serije znova ne bo),  ko bo potekal tudi hud boj za mali kristalni globus. V seštevku poletov je v najboljšem položaju Žiga Jelar, Timi Zajc pa zaostaja 20 točk.

Planica zmaga Žiga Jelar
Sportal Slovenski junak včeraj težje zaspal, ker ga je mučila ena stvar. Zdaj živi sanje!
Anže Semenič Planica
Sportal Čustveno slovo slovenskega skakalca, ki odhaja pomirjen

Po izjemnem petkovem uspehu, ko so prva štiri mesta na Letalnici bratov Gorišek zasedli Žiga Jelar, Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc, so Slovenci v ekipno tekmo vstopili kot glavni favoriti za zmago. To so na koncu tudi potrdili, še najbolj so se jim približali Norvežani, pri katerih sta blestela Marius Lindvik in Halvor Egner Granerud. Vikingi so za Slovenci na koncu zaostali 24,2 točke, na oder za zmagovalce so skočili Avstrijci, na četrtem so pristali Poljaki.

Slovenci so vodili večino tekme, v prvi skupini prve serije je sicer Lindvik z 240 metri poskrbel, da so povedli Norvežani. Pred varovanci Roberta Hrgote, ki je kot prvega v boj poslal Žigo Jelarja, so imeli 20 točk prednosti. Peter Prevc je v drugi skupini z 226 metri Slovence popeljal v vodstvo, Norvežani so zaostajali 0,7 točke. Slovensko prednost je v tretji skupini z 240,5 metra dolgim poletom na 17,5 točke zvišal Timi Zajc. V zadnji skupini je Granerud z daljavo tekme (244 metri) nekoliko stopil slovensko prednost, Slovenci so po zadnjem skoku prve serije Laniška (222,5 metra), ki je skočil z zaletnega mesta nižje kot Norvežan, vodili 15,6 točke.

Najboljša sobotna ekipna trojica | Foto: Grega Valančič/Sportida Najboljša sobotna ekipna trojica Foto: Grega Valančič/Sportida

Finalna serija se je začela podobno kot prva, z novim dolgim poletom Lindvika (241,5), Jelar je pristal pri 227 metrih, tako da so Norvežani za dobrih pet točk prehiteli Slovence. A že v drugi skupini in po 236 metrih Prevca ter zgolj 208 Bendika Jakobsena Hegglija so bili naši skakalci znova v vodstvu (25 točk), ki ga niso več izpustili iz rok.

Zajc je v tretji skupini znova poletel izvrstno (241,5 metra) in zvišal slovensko prednost, ta je pred zadnjo skupino znašala 34 točk. Za Norvežane je kot zadnji skočil Granerud, 242 metrov, a Lanišek je zdržal pritisk in z 237,5 metra dolgim poletov potrdil zmago.

"Nepozabno!"

"Vzdušje med tekmo je bilo kar napeto, ker so Norvežani in Avstrijci čez noč stopili na gas. Mi smo bili včeraj kakšno uro več v Planici, kar se je poznalo z vidika regeneracije. Vedeli smo, da se vse lahko zgodi. Osredotočeni smo bili. Na koncu se je srečno in uspešno razpletlo za Slovenijo," se je tekme dotaknil najizkušenejši Peter.

Peter Prevc je dodal svoj delež k ekipni zmagi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Peter Prevc je dodal svoj delež k ekipni zmagi. Foto: Grega Valančič/Sportida

"S prvim poletom nisem bil zadovoljen. Zgoraj sem bil kar precej nervozen, ker nisem vedel, kaj pričakovati. Pri drugem sem se sprostil in užival. Sicer pa noro vzdušje. To je tisto, kar nam je manjkalo zadnji dve leti v Planici. Veseli smo, da lahko prikažemo takšne predstave pred domačim občinstvom," je bil presrečen Lanišek.

Nič drugače ni bilo pri Zajcu: "Vesel sem, da sem prespal tisto drugo serijo in pokazal, da se da leteti. Kar smo danes doživeli z navijači, je nepozaben trenutek, ki si ga bom za vedno zapolnil. Neka nora energija je, ko pristaneš in se poveseliš. Nepozabno."

In kaj je povedal junak petkovega posamične tekme Žiga Jelar, ki ima zdaj že dve zmagi v dveh dneh? "Živim svoje sanje. Super. Prekrasno. Dvakrat Zdravljica, dve zmagi, fenomenalno," je presrečno odgovoril.

Fotogalerija sobotnega dogajanja (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 37

 Zajc novi vodilni s seštevku Planica 7, pred njim bi bil le Lindvik

Timi Zajc je danes pred več kot 20 tisoč gledalci dvakrat preletel 240 metrov. Več točk od njega je zbral le Marius Lindvik.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Timi Zajc je danes pred več kot 20 tisoč gledalci dvakrat preletel 240 metrov. Več točk od njega je zbral le Marius Lindvik. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na prvem mestu skupnega seštevka Planica 7 je Laniška prehitel Zajc (1.095,3 točke), drugi je Peter Prevc (1.086,5), tretji Kraft (1.079,6), četrti Jelar (1.077,7), peti pa Lanišek (1.075,4).
 
Najboljši seštevek današnjih poletov je imel Lindvik, dobrih 20 točk manj je zbral Zajc, na tretjem mestu bi končal Kraft, 4. bi bil Peter Prevc, 7. Žiga Jelar in 11. Anže Lanišek.

Bine Norčič
Sportal Bine Norčič se poslavlja z mesta glavnega trenerja ameriške reprezentance

Zadnji polet Daikija Ita  Daiki Ito je končal bogato kariero. | Foto: Grega Valančič/Sportida Daiki Ito je končal bogato kariero. Foto: Grega Valančič/Sportida

V zadnji skupini se je od smučarskih skokov poslovil 36-letni Daiki Ito. Japonec se lahko pohvali s štirimi zmagami svetovnega pokala, z naslovom svetovnega prvaka s tekme mešanih ekip iz leta 2013 in ekipnim olimpijskim bronom iz Sočija leta 2014.

Ito je kariero končal s poletom, dolgim 197,5 metra, po katerem je v izteku končal na ramenih moštvenih kolegov. 

Slovenci so v planiški praznik vstopili kot četrti v pokalu narodov, zdaj zaostajajo le še za Avstrijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci so v planiški praznik vstopili kot četrti v pokalu narodov, zdaj zaostajajo le še za Avstrijo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenci zdaj le še za Avstrijci

Slovenci so z novim uspehom v pokalu narodov na drugem mestu prehiteli danes pete Nemce. Zdaj so pred njimi le še Avstrijci, ki pa imajo pred zadnjim dnem svetovnega pokala 194 točk prednosti.

Slovenske oči bodo v nedeljo uprte v boj za mali kristalni globus v poletih - Žiga Jelar v seštevku vodi, Timi Zajc je drugi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenske oči bodo v nedeljo uprte v boj za mali kristalni globus v poletih - Žiga Jelar v seštevku vodi, Timi Zajc je drugi. Foto: Grega Valančič/Sportida

V nedeljo odločitev o globusih, brez poskusne serije

Nedeljska zadnja tekma sezone se bo začela ob 10. uri, pred tem bi morala biti poskusna serija, a je ne bo. Nastopilo bo šest Slovencev, ob današnjem kvartetu še Cene Prevc in Lovro Kos. Obeta se zanimiv boj za mali kristalni globus v poletih, v katerih vodi Jelar z 230 točkami. Tik za njim je Zajc z 210, tretji je Kraft z 200 točkami.

V boju za veliki kristalni globus je na dobri poti do drugega Japonec Rjoju Kobajaši, ki ima 89 točk prednosti pred drugim Karlom Geigerjem.

Michal Doležal
Sportal Poljaki v iskanju novega trenerja

Planica, ekipna tekma

1. Slovenija (Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek) - 1.601,1 točke
2. Norveška (Marius Lindvik, Bendik, Jakobsen Heggli, Johann Andre Forfang, Halvor Egner Granerud) -  1.567,9
3. Avstrija (Michael Hayboeck, Daniel Tschofenig, Manuel Fettner, Stefan Kraft) - 1.544,2
4. Poljska - 1.522,2
5. Nemčija - 1.425,8
6. Japonska - 1.355,3
7. Finska - 1.259,5
8. Švica - 1.198,1

Pokal narodov pred zadnjo tekmo sezone 2021/22:

1. Avstrija        5694
2. Slovenija       5500
3. Nemčija         5339
4. Norveška        5222
5. Japonska        3958
6. Poljska         2252
7. Švica            874
8. Rusija           684
...

 

Kako je potekala ekipna tekma? 
 

4. skupina: Granerud je znova presegel 242 metrov, a Lanišek je zdržal pritisk, poletel 237,5 metra in potrdil slovensko zmago. Slovenci so na koncu slavili s 24,4 točke prednosti pred Norvežani, tretji Avstrijci so zaostali skoraj 57 točk.

3. skupina: Timi Zajc je znova poletel odlično, z 241 metri je pred zadnjo skupino skakalcev še povečal prednost pred Norvežani. Ta znaša 34 točk. Tretje mesto se obeta Avstrijcem, ki za Slovenci zaostajajo 67,9 točke.

2. skupina: Peter Prevc je s poletom, dolgim 236 metrov, Slovence znova popeljal v vodstvo, Norvežan Heggli je zmogel le 208 metrov, tako da Slovenci spet vodijo. Pred Norvežani imajo 25 točk prednosti, pred tretjimi Avstrijci 47, pred četrtimi Poljaki 55.

1. skupina: Lindvik znova odlično, še meter in pol dlje kot v prvi seriji, pristal je pri 241,5 metrih in Norvežane popeljal v vodstvo. Jelar je namreč skočil 227 metrov, tako da se je prednost stopila, Vikingi imajo na vrhu 5,2 točke prednosti pred Slovenci. Tretji Avstrijci zaostajajo 40,1, Poljaki pa 44,5 točke.

PRVA SERIJA:
4. skupina:
 Norvežani nadaljujejo odlično, Halvor Egner Graneurd je poletel 244 metrov, takoj po njegovem poletu in tik pred Anžetom Laniškom je žirija znižala zaletni mesto na 11. Lanišek je skočil 222,5 metra, Slovenci po polovici vodijo, pred drugimi Norvežani imajo 15,6 točke prednosti, tretji Avstrijci zaostajajo 40 točk, četrti Poljaki opa 43,8 točke. 

3. skupina: Po odličnih poletih Rjojuja Kobajašija (234) in Jakuba Wolnyja (233,5 metra) so zaletišče znižali za eno mesto. A to ni zmotilo Timija Zajca, ki je izkoristil ugodne pogoje in zajadral vse do 240,5 metra. Slovenci imajo pred drugimi Norvežani 17,5 točke prednosti, tretji Poljaki zaostajajo več kot 44 točk.

2. skupina: Peter Prevc je s poletom 226 metrov popeljal Slovence v vodstvo, pred Norvežani, za katere je Bendik Jakobsen Heggli skočil 214 metrov, imajo 0,7 točke prednosti. David Kubacki je s poletom (218,5) poskrbel, da Poljaki ostajajo tretji (24,8 točke za Slovenci).

1. skupina: Odličen polet je z 11. zaletišča uspel Mariusu Lindviku, ki je pristal pri 240 metrih in poskrbel, da Norvežani po prvi skupini vodijo. Petkov zmagovalec Žiga Jelar je poletel 224,5 metra, drugi Slovenci za Skandinavci zaostajajo 20 točk, tretji Poljaki pa 28, četrti Avstrijci pa 29,3 točke.

Preberite še:

Planica 22 (petek): Žiga Jelar
Sportal Predsednik Pahor: "Naši orli, naši junaki! Sanjska Planica."
Planica 22 (petek): Žiga Jelar
Sportal 72. slovenska zmaga in mejnik, ki se še ni zgodil
Planica navijači
Sportal Prav poseben dogodek v Sloveniji, ki ga bo spremljalo kar 500 milijonov ljudi!
Bor Pavlovčič
Sportal Išče pot, po kateri je že hodil
Ne spreglejte