Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 1. 2024,
17.52

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc smučarski skoki

Ponedeljek, 1. 1. 2024, 17.52

3 mesece, 3 tedne

Oberstdorf, turneja dveh večerov (Ž)

Nika Prevc je zmagovalka nemške turneje dveh večerov, zmaga Pinkelnigovi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Nika Prevc | Nika Prevc je na drugi tekmi miniturneje zasedla peto mesto, a kljub temu zmagala v seštevku nemške novosti. | Foto Guliverimage

Nika Prevc je na drugi tekmi miniturneje zasedla peto mesto, a kljub temu zmagala v seštevku nemške novosti.

Foto: Guliverimage

Zmagovalka druge tekme turneje dveh večerov za smučarske skakalke v Oberstdorfu je povratnica v svetovnem pokalu Eva Pinkelnig, drugo mesto je pripadlo Abigail Strate, tretje mesto pa sta si razdelili Eirin Maria Kvandal in Jacqueline Seifriedsberger. Nika Prevc je zasedla peto mesto in osvojila skupni seštevek turneje. Točke sta danes osvojili še Ema Klinec s sedmim mestom in Nika Križnar s 14. Skakalke že v sredo čaka nova posamična tekma, takrat v Beljaku.

Nika Prevc
Sportal Izjemna Nika Prevc z rekordom do velike zmage!

Končana je mini nemška novoletna turneja za smučarske skakalke, na kateri sta v skupni seštevek šteli posamični tekmi v Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu.

Potem ko je 18-letna slovenska skakalka Nika Prevc na prvi postaji zanesljivo zmagala, ji je na drugi s petim mestom uspelo zadržati skupno vodstvo turneje dveh večerov. Za 9,6 točke je prehitela Avstrijko Evo Pinkelnig in za 10,9 Kanadčanko Abigail Strate. Ema Klinec je turnejo končala na šestem mestu, Nika Križnar pa na 14.

Nika Prevc po skupni zmagi:

"Danes je bila napeta tekma, zato še toliko bolj cenim skupno zmago na turneji. Vedela sem, kaj moram narediti na skakalnici, a sem imela ves dan težave s zbranostjo. To se je videlo v natančnosti in zanesljivosti pri odskokih. Podatek, da sem prva zmagovalka turneje, je pomemben za statistiko," je v izjavi za nacionalno televizijo povedala Prevčeva, ki ji je za skupno zmago pripadlo deset tisoč evrov in poseben pokal.

Najboljša trojica v seštevku turneje. | Foto: Guliverimage Najboljša trojica v seštevku turneje. Foto: Guliverimage

Skupni seštevek turneje dveh večerov:

1. Nika Prevc 527,7
2. Eva Pinkelnig 518,1
3. Abigail Strate 516,8
4. Eirin Maria Kvandal 516,1
5. Marita Kramer 483,6
6. Ema Klinec 480,6
...
14. Nika Križnar 455

..

Eva Pinkelnig se je na tekme vrnila šele pred dnevi in četrtemu sobotnemu mestu zdaj dodala še zmago. | Foto: Guliverimage Eva Pinkelnig se je na tekme vrnila šele pred dnevi in četrtemu sobotnemu mestu zdaj dodala še zmago. Foto: Guliverimage

Zmagovita vrnitev Pinkelnigove

Zmagovalka tekme na prvi dan novega leta v Oberstdorfu je avstrijska veteranka Pinkelnigova, ki se je po težavah s poškodbami v tekmovalni ritem vrnila šele pretekli teden. Na preizkušnji, ki so jo krojile spremenljive vetrovne razmere, je na najvišjo stopnico zmagovalnega odra skočila z odličnim finalnim skokom (129), po katerem je s petega mesta napredovala na vrh.

35-letnica je na koncu za 2,7 točke prehitela Kanadčanko Stratovo, ki je bila še drugič v dveh dneh na stopničkah. Do tretjega mesta sta družno skočili Norvežanka Kvandalova in Avstrijka Seifridsbergerjeva.

Klinčeva v finalu napredovala, Križnarjeva zdrsnila

Slovenke so tokrat ostale brez zmagovalnega odra, še najbližje mu je bila na koncu skupna zmagovalka Prevčeva na petem mestu. Ema Klinec je z odličnim finalnim skokom (128,5) s 14. napredovala na sedmo mesto, Križnarjevi pa se v finalu skok ni posrečil, s 116 metri je s sedmega nazadovala na 14. mesto. Ema Klinec je v finalu s 14. mesta napredovala na sedmo. | Foto: Guliverimage Ema Klinec je v finalu s 14. mesta napredovala na sedmo. Foto: Guliverimage

"Zadnja tekma ni šla po mojih željah. Tudi iz napak se učimo. Težje je sprejeti, če ti gre dobro v kvalifikacijah in na uradnem treningu in potem na tekmi ne kot pa obratno. Za naprej se bo treba bolj zbrati. Naslednja tekma je na tako rekoč domačem prizorišču, Beljak imam rada in upam, da bom tam uživala," je v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Križnarjeva, Klinčeva pa dodala: "Nisem ravno najbolje skakala na turneji, slabo pa tudi ni bilo. Malo sem se lovila. V Oberstdorf sem prišla z določeno nalogo in sem jo uspešno opravila. Zadnji skok je bil z mize zelo lep. Zelo vesela grem zdaj naprej. Zadovoljna sem, kar zadeva skoke, ne pa toliko rezultatsko, kar zadeva turnejo."

Katra Komar (106,5) na 34. mestu, Ajda Košnjek (102,5) na 35. in Taja Bodlaj (100,5) na 37. mestu so bile prekratke za finale.

"To je bila tudi edina lovorika, ki je kot ekipa še nimamo v svoji zbirki." | Foto: www.alesfevzer.com "To je bila tudi edina lovorika, ki je kot ekipa še nimamo v svoji zbirki." Foto: www.alesfevzer.com

Zupančič vesel, da si je v Garmischu priborila dovolj prednosti

"Prva turneja dveh večerov je za nami, dobili smo skupno zmago. Vesel sem, da si je Nika Prevc v Garmischu priskakala dovolj prednosti, da je bilo na koncu dovolj. To je bila tudi edina lovorika, ki je kot ekipa še nimamo v svoji zbirki. Upamo, da se zgodi še kdaj. Če ocenim tekmovanje, je bilo težko. Žirija je bila konservativna. Zalet je bil nizek. Spremenljive razmere od vzgonskega vetra do 20 točk pribitka in seveda nizko zaletišče naredi ogromne razlike. Skoki niso bili na tako visoki ravni kot na prejšnjih dveh prizoriščih. Kot ekipa moramo malo stopiti na gas," je po koncu nemške novosti dejal glavni trener Zoran Zupančič.

Zoran Zupančič po turneji dveh večerov:

Sredi tedna bodo skakale v Beljaku

Skakalke se bodo zdaj preselile v Avstrijo, kjer jih v sredo in četrtek v Beljaku čakata dve posamični tekmi, nato sledi selitev v Azijo.

Izidi:

 1. Eva Pinkelnig (Avt)              272,1 točka (132,5/129 m)
 2. Abigail Strate (Kan)             269,4 (131/128,5)
 3. Jacqueline Seifriedsberger (Avt) 261,6 (129,5/126)
  . Eirin Maria Kvandal (Nor)        261,6 (131,5/127)
 5. Nika Prevc (Slo)                 260,3 (126,5/125)
 6. Alexandria Loutitt (Kan)         259,8 (133,5/125)
 7. Ema Klinec (Slo)                 257,0 (122,5/128,5)
...
14. Nika Križnar (Slo)               237,9 (125,5/116)

- niso se uvrstile v finale:
35. Katra Komar (Slo)                 90,7 (106,5)
36. Ajda Košnjek (Slo)                81,4 (102,5)
37. Taja Bodlaj (Slo)                 80,5 (100,5)

...

Svetovni pokal, skupno (6 od 27):

 1. Josephine Pagnier (Fra)       388
 2. Nika Prevc (Slo)              321
 3. Eirin Maria Kvandal (Nor)     311
 4. Alexandria Loutitt (Kan)      307
 5. Yuki Ito (Jap)                264
 6. Ema Klinec (Slo)              263
...
11. Nika Križnar (Slo)            154
27. Ajda Košnjek (Slo)             44
28. Katra Komar (Slo)              29
37. Taja Bodlaj (Slo)               6

...

Pokal narodov:

 1. Slovenija                     817
 2. Avstrija                      761
 3. Norveška                      551
...

Kako je bilo v kvalifikacijah?

V kvalifikacijah se je najbolje znašla svetovna prvakinja z velike skakalnice Alexandria Loutitt (124 metrov), ki je za osem točk prehitela vodilno v svetovnem pokalu Josephine Pagnier in za 8,4 Niko Križnar (117,5). Četrta je bila povratnica Eva Pinkelnig, peta pa Ema Klinec (116). Prevčevi v kvalifikacijah ni šlo po željah, po ponesrečenem skoku je zmogla zgolj 99,5 metra, kar je zadostovalo za 35. mesto. Na tekmo so skočile tudi preostale tri slovenske tekmovalke. Katra Komar (108) je bila 25., Ajda Košnjek (105) 32., Taja Bodlaj (102,5) pa je tekmo ujela s 37. mestom.

Oberstdorf, turneja dveh večerov, kvalifikacije (Ž):
Ema Klinec
Sportal Za zdaj še brez "prave" novoletne turneje, pač pa z "nemško polovičko"
Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek v leto 2024 skočil z zmago v Garmisch-Partenkirchnu! #video
Lovro Kos Oberstdorf
Sportal Kos v finalu od sreče skoraj padel in se približal stopničkam
Ne spreglejte