Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 12. 2023,
16.40

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Nika Prevc Nika Prevc Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec Zoran Zupančič novoletna turneja smučarski skoki

Petek, 29. 12. 2023, 16.40

3 mesece, 4 tedne

v soboto prvi del two nights toura za smučarske skakalke

Za zdaj še brez "prave" novoletne turneje, pač pa z "nemško polovičko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Ema Klinec | Skakalke se bodo od starega leta poslovile v soboto v Garmisch-Partenkirchnu, v novo leto pa skočile v ponedeljek v Oberstdorfu. | Foto Sportida

Skakalke se bodo od starega leta poslovile v soboto v Garmisch-Partenkirchnu, v novo leto pa skočile v ponedeljek v Oberstdorfu.

Foto: Sportida

Pred smučarskimi skakalkami je nemška novost, t. i. "two nights tour", v sklopu katere se bodo v soboto od leta poslovile v Garmisch-Partenkirchnu, v 2024 pa tekmovalno skočile v ponedeljek v Oberstdorfu.

smučarski skoki, Zoran Zupančič
Sportal "Kot jaz poznam punce, so tukaj tri, ki bodo štartale na zmago"

Moška skakalna karavana te dni tekmuje že na 72. novoletni turneji štirih skakalnic, ki jih pelje od Oberstdorfa, Garmisch-Partenkirchna, Innsbrucka do Bischofshofna. Ideja je, da bi svojo turnejo na istih prizoriščih dobila tudi dekleta, a za zdaj si nemški in avstrijski organizatorji še niso segli v roke.

Za zdaj še nič od prave turneje

So si pa Nemci zagotovili, da bodo skakalke na prestižne datume ob koncu leta in začetku novega tekmovale pri njih. Potem ko so se lani za zlato sovo borile v Beljaku in nato na Ljubnem ob Savinji, jih zdaj čaka novost, t. i. "two nights tour", na nemškem delu moške turneje. 

Prizorišči sta obrnjeni. Za razliko od moških bodo skakalke v soboto tekmovale v Garmisch-Partenkirchnu, nato pa se bodo preselile v Oberstdorf, kjer jih čaka še druga posamična tekma. Obe bosta pod žarometi. Medtem ko Oberstdorf poznajo, pa bo večina v Garmisch-Partenkirchnu skakala prvič.

Garmisch-Partenkirchen  | Foto: Guliverimage Garmisch-Partenkirchen Foto: Guliverimage

Goran Janus
Sportal Veter samozavesti v jadra pred nemško novostjo

Predvideno je, da skakalke skladno s pravili svetovnega pokala za vsako tekmo dobijo nagrade, najboljša z obeh tekem naj bi nato dodatno prejela deset tisoč evrov, drugouvrščena pet tisoč evrov, tretja pa tri tisoč evrov.

Športnik leta 2023 Zoran Zupančič Nika Križnar Anže Lanišek
Sportal Zaupa v svoje zmožnosti in še čaka na svoje vrhunce sezone

Upa, da bodo nastopile kot v Engelbergu

Slovenski tabor bo lahko računal na šesterico skakalk. Zoran Zupančič je v ekipo uvrstil iste tekmovalke kot za uvodni postaji sezone: Emo Klinec, Niko Prevc, Niko Križnar, Katro Komar, Ajdo Košnjek in Tajo Bodlaj.

Nika Prevc in Ema Klinec sta na zadnji tekmi poskrbeli za dvojno slovensko zmago. | Foto: Guliverimage Nika Prevc in Ema Klinec sta na zadnji tekmi poskrbeli za dvojno slovensko zmago. Foto: Guliverimage

Klinčeva je na četrtem mestu skupnega seštevka, Prevčeva mesto za njo, med deseterico je še Križnarjeva. Prvi dve sta v Engelbergu skočili do prvih stopničk sezone. Klinčeva je bila tretja in druga, Prevčeva je na drugi tekmi slavila premierno zmago svetovnega pokala, Križnarjeva pa je s šestim in osmim mestom stopnjevala rezultate. Slovenke so prevzele vodstvo v seštevku pokala narodov, kar je dvignilo samozavest. 

"Kot jaz poznam punce, so tukaj tri, ki bodo štartale za zmago. To bo zahtevno, saj je tudi pri dekletih konkurenca vse bolj zgoščena, a naše skakalke znajo skakati in so sposobne zmagati. Zanimivo bo videti tudi, kaj se bo dogajalo na področju opreme. Izkušnje pri fantih kažejo, da se za novoletno turnejo vedno kaj zgodi tudi na tem področju - novi materiali, dresi ... Jaz upam, da bodo punce nastopile, kot so v Engelbergu. Upamo na čim konstantnejše skoke, vemo pa, da moraš biti v skokih na dan tekmovanja pravi, čim manj grešiti in imeti na koncu še kanček športne sreče," je pred odhodom v Nemčijo dejal Zupančič.

Slovenke, ki jih kot glavni trener vodi Zoran Zupančič, vodijo v skupnem seštevku pokala narodov. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenke, ki jih kot glavni trener vodi Zoran Zupančič, vodijo v skupnem seštevku pokala narodov. Foto: www.alesfevzer.com

Širok krog favoritinj, vrača se zmagovalka lanske zime

Krog favoritinj za skupno zmago je širok. V vodstvu skupnega seštevka je po štirih tekmah Francozinja Josephine Pagnier (330 točk), druga je Alexandria Loutitt (252), tretja Japonka Juki Ito (212), sledita Slovenki Klinčeva (203) in Prevčeva (176), pa Norvežanka Eirin Maria Kvandal (171), Avstrijka Marita Kramer (140), Finka Jenny Rautionaho (120), Križnarjeva (118), najboljšo deseterico pa zaključuje japonska zvezdnica Sara Takanaši (96). Med najboljšimi desetimi ni nobene od Nemk, ki se nadejajo, da bodo na domačem terenu obrnile rezultatsko krivuljo navzgor. Še najvišje od "gostiteljic" je Katharina Schmid na 11. mestu.

Zmagovalka lanske sezone bo v novi tekmovala prvič. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalka lanske sezone bo v novi tekmovala prvič. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zanimivo bo videti, kaj bo pokazala zmagovalka lanske sezone, 35-letna Avstrijka Eva Pinkelnig, ki bo tekmovala sploh prvič to sezono, saj se je odločila, da prvi dve postaji izpusti.

Dogajanje v Garmisch-Partenkirchnu se bo s kvalifikacijami začelo v soboto ob 16.15, tekma pa sledi ob 17.45. V Oberstdorfu bodo ponedeljkove kvalifikacije ob 15. uri, tekma pa ob 16.15.

Spored "two nights tour"

Sobota, 30. december (Garmisch-Partenkirchen, HS 142)
16.15 kvalifikacije
17.45 posamična tekma

Ponedeljek, 1. januar (Oberstdorf, HS 137)
15.00 kvalifikacije
16.15 posamična tekma

Zlati orel novoletna turneja
Sportal Čas je za prvi vrhunec sezone
Sondre Ringen
Sportal Po grdem padcu se je iz bolnišnice oglasil nesrečni Norvežan
Oberstdorf Peter Prevc
Sportal Peter Prevc najdaljši, Lanišku se dva skoka nista izšla
Ne spreglejte