Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
17.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Žiga Jelar Tilen Bartol Jurij Tepeš Timi Zajc Timi Zajc smučarski poleti Oberstdorf

Petek, 1. 2. 2019, 17.53

5 let, 2 meseca

Oberstdorf, smučarski poleti (petek)

Izjemna zmaga Timija Zajca: Noro!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Timi Zajc | Timi Zajc je premierno nastopil na letalnici in že v prvo vknjižil zmago. Prvo v karieri. | Foto Sportida

Timi Zajc je premierno nastopil na letalnici in že v prvo vknjižil zmago. Prvo v karieri.

Foto: Sportida

Kakšen debi vsega 18-letnega Timija Zajca na letalnicah. Prišel je v Oberstdorf, videl in zmagal. Z izjemnim drugim poletom, dolgim 233,5 metra, je s šestega napredoval na prvo mesto in se veselil krstne zmage v karieri. Družbo na odru za zmagovalce sta mu delala Poljak Dawid Kubacki in Nemec Markus Eisenbichler.

Nasmeh po doskoku drugega poleta na letalnici Heini Klopfer je pri Timiju Zajcu pomenil veliko. Daljava 233,5 metra sicer ni bila najdaljša ta dan, saj je v prvi seriji Poljak Piotr Zyla poletel 236 metrov, a je bila v drugo krepko oddaljena za vse.

Vedelo se je, da bo Timi s šestega mesta napredoval po razpredelnici, vendar so redki verjeli, tudi sam ni, da bo lahko nadoknadil 18,4 točke zaostanka v primerjavi z vodilnim Poljakom Kamilom Stochom.

"Nisem pričakoval, da lahko toliko napredujem"

"Nisem verjel, ker so imeli nekateri po koncu prve serije vzgornik. Imeli so ogromno prednost. Nisem pričakoval, da lahko toliko napredujem," je po koncu tekme za nacionalno televizijo dejal 18-letni slovenski skakalec.

Njegovega uspeha se je razveselil tudi njegov cimer Anže Lanišek. | Foto: Anže Malovrh/STA Njegovega uspeha se je razveselil tudi njegov cimer Anže Lanišek. Foto: Anže Malovrh/STA A so vsi kot po tekočem traku zaostajali za njim, Timiju pa se je vse bolj smejalo. Dočakal je, da so ga na koncu reprezentančni kolegi dvignili na ramena v znak veselja ob prvi zmagi v karieri.

Uresničil še več, kot je imel v mislih

"Neverjetno je. Prvič sem na letalnici. Najboljši dosežek sem naredil. Noro. Uspel mi je neverjeten skok. Nov osebni rekord povrhu vsega."  | Foto: Sportida "Neverjetno je. Prvič sem na letalnici. Najboljši dosežek sem naredil. Noro. Uspel mi je neverjeten skok. Nov osebni rekord povrhu vsega." Foto: Sportida "Noro. Zelo sem zadovoljen, lepše ne bi moglo biti. Prejšnji vikend sem bil na stopničkah, zdaj sem zmagal. Za enkrat je res vse perfektno! Prvič sem letel, prvič zmagal. Kaj vse sem danes doživel. To je res še en tak dan, ki ga ne bom nikoli pozabil. Danes sem uresničil še več, kot sem imel v mislih. Zelo dobro sem se znašel, v vsakem skoku sem nekaj nadgradil," je razlagal skakalec SSK Ljubno BTC, ki je pred enim tednom prvič stopil na oder za zmagovalce, potem ko je bil v Saporu drugi.

Slovenija je tako dobila novega letalca, od katerega lahko v prihodnje pričakujemo nove podvige. Že pred prihodom v Oberstdorf je postalo jasno, da bo njegova rekordna daljava padla, saj mu lani še niso dovolili, da bi se spustil po največjih napravah na svetu.

Črtal daljave, napisane na smučeh

"Strah me je bilo malo le pred prvim skokom, nato sem vedno bolj užival."  | Foto: "Strah me je bilo malo le pred prvim skokom, nato sem vedno bolj užival." Številke je premikal s poleta v polet. Najprej si je na smuči napisal 217 metrov, nato številko prečrtal in dodal 222,5 metra, zdaj pa je njegova najdaljša znamka 233,5 metra.

"Bilo je zelo zanimivo, pred prvim skokom me je bilo na vrhu malce strah. V zraku pa sem zelo užival v vseh današnjih skokih. Je res en poseben občutek, ko tako dolgo letiš in ker te tako drži. Strah me je bilo malo le pred prvim skokom, nato sem vedno bolj užival. Sploh v finalnem je bil res poseben občutek, ko te nese tako daleč. Občutek na letalnicah je zelo zanimiv, nimaš kaj dosti za delati, lahko samo uživaš, nisi tako nervozen, kot na manjših skakalnicah. Letenje je res neverjetno," je vesel.

Zaradi zmage bo v soboto skakal kot zadnji, oblečen v rdečo majico vodilnega v razvrstitvi poletov. In to je odličen obet za tekmi, ki še prihajata ta konec tedna v Oberstdorfu.

"To moram zdaj prespati in jutri oddelati podobno. Mislim, da sem danes najbolj užival, saj je bilo vse zame prvič, vse je bilo na novo. Ta vikend bo vse bolj preprosto. Upam, da bom nadaljeval in bom na naslednjih dveh tekmah med deseterico."

Točke so osvojili še Anže Semenič, Anže Lanišek in Domen Prevc. Semenič (199,5 in 221,5 m/380,2 t) je bil 19., Domen Prevc (194,5 in 213 m/376,7 t), ki je imel v obeh svojih poskusih smolo z neugodnimi vremenskimi razmerami, 20., Lanišek (200,5 in 207,5 m/364,4 t) pa 24.  

Žiga Jelar (191,5 m/166,2 t) je tekmovanje končal v prvi seriji, Tilnu Bartolu in Juriju Tepešu pa je spodletelo že v kvalifikacijah.

Blestel že na treningih in v kvalifikacijah

Na prvem treningu je izmed Slovencev najdlje poletel Timi Zajc. Postavil je drugi najboljši rezultat (217 metrov) in zaostal le za Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem (222,5 m). V drugo je Zajc s poletom, dolgim 190 m, poskrbel za 24. rezultat.

V soboto in nedeljo pa se bo dogajanje v Oberstdorfu začelo natanko ob 16.00.

Oberstdorf, petkova tekma, 2. serija:

 

1. serija:

 

Preberite še:

Jurij Tepeš
Sportal Jurij Tepeš se je darila, ki ga ni pričakoval, zelo razveselil
Timi Zajc
Sportal Zajc proti novosti brez strahu, za polete ena neznanka #video
Gorazd Bertoncelj
Sportal Peter Prevc še ni pripravljen, Bertoncelj zahteva spoštovanje do letalnice #intervju
tilen bartol
Sportal Bertonclju se sploh ni bilo treba odločiti
Timi Zajc
Sportal "Če ne bi bilo novega rekorda, bi bilo nekaj narobe"
Domen Prevc
Sportal Domen Prevc ne želi ničesar izsiljevati
Ne spreglejte