Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
20.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

4

Natisni članek

Gorazd Bertoncelj Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Domen Prevc Jurij Tepeš Žiga Jelar Jernej Damjan Tilen Bartol

Torek, 29. 1. 2019, 20.30

5 let, 2 meseca

gorazd bertoncelj

Peter Prevc še ni pripravljen, Bertoncelj zahteva spoštovanje do letalnice #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

4

Gorazd Bertoncelj | Gorazd Bertoncelj bo konec tedna varovance prvič kot selektor vodil na letalnici v Oberstdorfu.  | Foto Vid Ponikvar

Gorazd Bertoncelj bo konec tedna varovance prvič kot selektor vodil na letalnici v Oberstdorfu.

Foto: Vid Ponikvar

Pred skakalci je prva selitev s skakalnic na letalnico v tej sezoni. Konec tedna jih v Oberstdorfu čakajo tri tekme na velikanki, kjer se bo za točke potegovalo sedem Slovencev. Timi Zajc, ki je konec tedna v Sapporu poskrbel za prve stopničke letos, bo sploh prvič okusil letenje. Na tega bo moral še počakati Peter Prevc, ki po besedah trenerja Gorazda Bertonclja še ni pripravljen na letalnico, verjame pa, da lahko njegovi varovanci v Nemčiji posežejo še višje kot na Japonskem.


Slovenska skakalna karavana bo v Nemčijo odpotovala opogumljena s prvimi stopničkami letos in dobrimi rezultati iz Sappora. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je šesterico potnikov že določil (Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Domen Prevc, Jurij Tepeš, Žiga Jelar), zadnji bo znan po sredinem treningu. Odločal se bo med Jernejem Damjanom in Tilnom Bartolom. Bertoncelj od varovancev zahteva spoštovanje do letalnice, saj se v nasprotnem primeru lahko odvijejo v napačno smer. Pred odhodom v Oberstdorf smo se z glavnim trenerjem pogovarjali o formi varovancev, tudi Petru Prevcu, in pričakovanjih na poletih.


"Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Timi na stopničkah. To je že dolgo časa viselo v zraku. Odlično je pripravljen. Tudi na poletih ne pričakujem nobenih težav," o prvih stopničkah sezone, za katere je poskrbel 18-letni Timi Zajc, pravi Bertoncelj. | Foto: Sportida "Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Timi na stopničkah. To je že dolgo časa viselo v zraku. Odlično je pripravljen. Tudi na poletih ne pričakujem nobenih težav," o prvih stopničkah sezone, za katere je poskrbel 18-letni Timi Zajc, pravi Bertoncelj. Foto: Sportida

Koliko so vam zadnji rezultati  kot trenerju dali zadovoljstva in samozavesti za prihajajoče izzive?
Zadovoljstva zagotovo kar nekaj. Glede samozavesti pa … Že prej smo občutili neko sproščenost. Vedeli smo, da smo mnogo boljši, kot smo prikazovali v tej sezoni in predvsem na novoletni turneji, ki je bila slaba. Vedeli smo, da smo res dobro pripravljeni, da se morajo nekateri fantje zbuditi in so tudi se.

Timi Zajc po uspehu kariere:

Koliko pritiska ste občutili po novoletni turneji, ko je Ljubo Jasnič napovedal drastične ukrepe, če se krivulja ne bo obrnila navzgor?
Niti ne veliko. Oddaljili smo se od teh stvari, tako da nismo čutili dodatne nervoze. Verjel sem, da delamo dobro, osredotočili smo se le na tekmovalce, na štab, na naše delo. Nekako smo se izolirali od drugih stvari, šli naprej in uspelo nam je pokazati, da imamo potencial za dobre rezultate.

Timi Zajc
Sportal Vesele novice iz Japonske: Timi Zajc do uspeha kariere! #video

Timija Zajca konec tedna čaka prvi polet v karieri. Kakšen nasvet ste mu dali, pa tudi drugim fantom ob prehodu s skakalnic na letalnico?
Timi je trenutno dobro pripravljen za velikanko. V vseh fazah leta je zelo močan. Ne pričakujem težav. Njegova tehnika pripravljenosti je takšna, da lahko izjemno daleč leti. Tako kot vsi skakalci mora biti spoštljiv do letalnice, če želi uspešno leteti. Brez divjanja, treba bo pokazati spoštovanje. Če bi kdo podivjal, bi lahko prišlo do kakšnih neljubih dogodkov, kot so padci ali ponesrečeni poleti. Potem lahko pride do težave.

"Tako kot vsi skakalci mora biti spoštljiv do letalnice, če želi uspešno leteti. Brez divjanja. Če bi kdo podivjal, bi lahko prišlo do kakšnih neljubih dogodkov, kot so padci ali ponesrečeni poleti. Potem lahko pride do težave." | Foto: Sportida "Tako kot vsi skakalci mora biti spoštljiv do letalnice, če želi uspešno leteti. Brez divjanja. Če bi kdo podivjal, bi lahko prišlo do kakšnih neljubih dogodkov, kot so padci ali ponesrečeni poleti. Potem lahko pride do težave." Foto: Sportida

Oberstdorf je verjetno kar pravšnja letalnica za vstop v svet letenja, saj ni največja?
Izkušenj s to velikanko sicer še nimam, nisem še bil prisoten na tem prizorišču, a vsi pravijo, da je najbolj primeren začetek za tiste, ki gredo prvič na velikanko, tako da bo za Timija kar pravšnja.

Primož Peterka
Sportal Primož Peterka prekinil pogodbo s SZS. Odhaja v Turčijo.

Kako ste zadovoljni s predstavami Anžeta Laniška, ki je bil v zadnjem času zelo konstanten?
Z Laniškom smo zelo zadovoljni, da je konstanten, da dosega mesta, ki jih, lahko je še boljši. Verjamemo, da je sposoben še več, a treba je iti počasi, graditi počasi. Lani ni osvojil niti ene same točke, letos je drugače. A treba je iti po korakih in mislim, da bodo prišli še boljši rezultati.

Anže Lanišek je zadnjih pet tekem vselej končal okoli 15. mesta, Bertoncelj verjame, da lahko poseže še višje.  | Foto: Sportida Anže Lanišek je zadnjih pet tekem vselej končal okoli 15. mesta, Bertoncelj verjame, da lahko poseže še višje. Foto: Sportida

Pa z Domnom Prevcem, za katerega ste pred časom dejali, da z glavo ni povsem pri stvari?
Trenutno stanje pri Domnu je boljše, a nismo v celoti povsem zadovoljni. Sposoben je več. Ima še nekaj rezerve v tehniki. Za velikanko pa verjamem, da je dobro pripravljen.

Kako ocenjujete nastope v Sapporu povratnika v svetovnem pokalu Žige Jelarja?
Na svetovnem pokalu je prvo tekmo dobro realiziral, osvojil točke in dosežek v finalu stopnjeval. Drugi dan pa skok ni bil popoln, je pa imel zelo težke vetrovne pogoje, dolgo je moral čakati na rampi. Ni se mu izšlo, a je pripravljen.

Noriaki Kasai
Sportal Konec ere: Japonci na vrhuncu sezone ne računajo na Kasaia

V Oberstdorfu bo letel tudi Jurij Tepeš, ki se vrača v ekipo za svetovni pokal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V Oberstdorfu bo letel tudi Jurij Tepeš, ki se vrača v ekipo za svetovni pokal. Foto: Žiga Zupan/Sportida V ekipo ste vrnili Jurija Tepeša, ki mu poleti ustrezajo. Zadnja dilema je: Jernej Damjan ali Tilen Bartol. Kako jo boste razrešili?
Da, Jurij je dober letalec. V ekipo sem ga uvrstil na podlagi zadnjega vikenda, rezultatov v celinskem pokalu, na katerem je bil uspešen, pa tudi na podlagi preteklih njegovih izkušenj in izjemnih dosežkov na letalnicah.

Glede Jerneja in Tilna bomo odločili v sredo. Opravili bomo trening v Planici na 120-metrski skakalnici. Pregledali bomo formo obeh tekmovalcev in na podlagi forme, pa tudi izkušenj in še nekaterih drugih stvari, določili, kdo od njiju bo odšel na polete.

Kako je s Petrom Prevcem, njegovimi treningi? Se bo vrnil po poletih?
Peter je trenutno v fazi priprav, v katerih odpravlja simetrijo odskoka. Ta teden bo skakal v Kranju. Ni še nared za velikanko. Si pa želimo, da bi bil kmalu pripravljen, da bi ga lahko s seboj vzeli že na naslednje tekme v Lahtiju.

"Peter Prevc še ni nared za velikanko, upamo, da ga bomo spet videli v Lahtiju." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Peter Prevc še ni nared za velikanko, upamo, da ga bomo spet videli v Lahtiju." Foto: Žiga Zupan/Sportida

S čim boste zadovoljni po Oberstdorfu?
Zadovoljni bi bili, če bi nadaljevali v tem ritmu, kot je bil zadnji vikend, da bi ostali na tej ravni rezultatov ali pa bili celo boljši.

Po Timijevih druge stopničke v sezoni, torej?
Verjamem, da imamo več kandidatov za ospredje, da ni tu samo Timi. Več fantov je sposobnih leteti zelo daleč, tudi do stopničk. Stavim na več želez v ognju.

Preberite še:

Tina Robnik
Sportal 329 dni po poškodbi znova v štartni hišici
Ne spreglejte