Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
12.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

13

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Primož Peterka SZS

Torek, 29. 1. 2019, 12.08

5 let, 2 meseca

Konec sodelovanje Peterke in SZS

Primož Peterka prekinil pogodbo s SZS. Odhaja v Turčijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

13

Primož Peterka | Primož Peterka se je odločil, da bo trenersko kariero nadaljeval v tujini. | Foto Sportida

Primož Peterka se je odločil, da bo trenersko kariero nadaljeval v tujini.

Foto: Sportida

Legendarni slovenski smučarski skakalec Primož Peterka je prekinil sodelovanje s Smučarsko zvezo Slovenije. Trenersko kariero bo nadaljeval v tujini, kjer je sprejel ponudbo iz Turčije, krovna zveza pa mu je prek predsednika zbora ter odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča zaželela srečo.

Timi Zajc
Sportal Zajc proti novosti brez strahu, za polete ena neznanka #video

"Primož Peterka nas je zaprosil za prekinitev sodelovanja, ker bo trenersko kariero nadaljeval v tujini. Malo me je presenetil, to moram odkrito povedati, s prošnjo, da prekine enostransko pogodbo, ki jo je imel. Po končani sezoni, ko je prišlo do trenerskih menjav, sta Peterka in Stane Baloh v pripravah na svetovno prvenstvo za 2023 prevzela funkcije na Državnem panožnem nordijskem centru (DPNC, op. a.) v Kranju. Imela sta svoje mesto in delo na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. Delala sta z mlajšimi. Tistimi, ki so v najnižjem rangu," je Ljubo Jasnič na današnji novinarski konferenci, na kateri se je največ govorilo o zadnjem vrhunskem uspehu Timija Zajca (drugo mesto na tekmi svetovnega pokala na Japonskem) in ekipnem bronu z mladinskega svetovnega prvenstva v Lahtiju (ekipo so sestavljali Aljaž Osterc, Jan Bombek, Jernej Presečnik in Žak Mogel), zaželel vse dobro legendarnemu asu slovenskega športa na prvi trenerski poti v tujini. 

Peterka je sprejel ponudbo iz Turčije.

Za komentar smo poklicali tudi Primoža Peterko, a se nam ni oglasil.

Presenečeni, a mu niso delali težav

Ob tem je Jasnič dejal, da mu ob razhodu niso delali težav. "Ko mi je povedal, da želi začeti samostojno trenersko pot v tujini, sem takoj rekel, da je prekinitev mogoča. Včeraj je prinesel prekinitev pogodbe, kar smo že podpisali, tako da kar kmalu odhaja. Zaželel sem mu srečno pot in dobro delo. Upam, da bo tam našel svoje mesto ter da bo svoje znanje in svoje uspehe, ki jih je imel, znal prenesti na mlajše. Želimo, da se trenersko razvija." "Malo me je presenetil, to moram odkrito povedati, a želimo mu srečo in da bi se čim bolje trenersko razvil," o slovesu Primoža Peterke od slovenskih skokov pravi Ljubo Jasnič. | Foto: Vid Ponikvar "Malo me je presenetil, to moram odkrito povedati, a želimo mu srečo in da bi se čim bolje trenersko razvil," o slovesu Primoža Peterke od slovenskih skokov pravi Ljubo Jasnič. Foto: Vid Ponikvar

Baloh ostaja del DPNC. "Zelo smo zadovoljni z njegovim delom, z njegovo pridnostjo in vztrajnostjo, kot Gorenjec vse prenaša. Mislim, da smo obojestransko zadovoljni. Tudi tekmovalci, za katere skrbi on," je še dodal predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Od ženskih skokov k mladim skakalcem

Peterka je bil do te sezone pomočnik glavnega trenerja ženske reprezentance v smučarskih skokih, septembra 2018 pa je začel sodelovati z Državnim panožnim nordijskim centrom Kranj, kjer je skrbel za mlade skakalce na prehodu iz osnovne v srednjo šolo.

Primož Peterka je dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa (1997 in 1998). Prihodnji mesec, 28. februarja, bo dopolnil 40 let. Zanimivo je, da bo takrat slovenski košarkarski junak Luka Dončić dopolnil ravno 20 let. | Foto: Reuters Primož Peterka je dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa (1997 in 1998). Prihodnji mesec, 28. februarja, bo dopolnil 40 let. Zanimivo je, da bo takrat slovenski košarkarski junak Luka Dončić dopolnil ravno 20 let. Foto: Reuters

Trenerske menjave nihče ni jemal tragično

Je po trenerski menjavi pred tekočo sezono Jasnič občutil kakšne zamere? "S celotno žensko ekipo in strokovnim svetom smo se odločili, da je čas za menjavo. Mislim, da tega ni nihče jemal tragično. Jaz ne vidim v tem nobenega razloga za ta razhod. Dekleta so se, kot fantje, druga druge verjetno že malo naveličale v teh osmih letih, tako da so vsi potrebovali nov pristop. In kot vidim, se je ta ekipa zelo dobro ujela z dekleti. Tudi rezultati to kažejo. Žal pa mi je, da se je Emi (Ema Klinec je zaradi poškodbe predčasno končala sezono, op. a.) zgodilo, kar se je, saj bi bili tudi v ženskih skokih v vrhu."

Stane Baloh, s katerim je Peterka v zadnjih letih deloval v ženskih skokih, ostaja vpet v program na gimnaziji v Kranju. | Foto: Vid Ponikvar Stane Baloh, s katerim je Peterka v zadnjih letih deloval v ženskih skokih, ostaja vpet v program na gimnaziji v Kranju. Foto: Vid Ponikvar

Skakalna legenda na pragu 40 let

Peterka, ki bo čez en mesec, natančneje 28. 2., dopolnil okroglih 40 let, sicer velja za enega najboljših slovenskih skakalcev vseh časov. Edini se lahko pohvali s kar dvema velikima globusoma (1996/97 in 1997/98). Vknjižil je tudi 15 zmag in skupno zbral 32 uvrstitev na stopničke. Dvakrat je stal tudi na odru za zmagovalce največjih tekmovanj. Leta 2002 je bil član bronaste ekipe na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju (še Damjan Fras, Robert Kranjec in Peter Žonta), tri leta pozneje pa je bil z ekipo bronast še na svetovnem prvenstvu v Oberstdorhu (še Jure Bogataj, Rok Benkovič, Jernej Damjan).

Preberite še:

 
Timi Zajc
Sportal Vesele novice iz Japonske: Timi Zajc do uspeha kariere! #video
Ne spreglejte