Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
6.01

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

9

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc sapporo

Nedelja, 27. 1. 2019, 6.01

4 leta, 2 meseca

Sapporo, smučarski skoki

Vesele novice iz Japonske: Timi Zajc do uspeha kariere! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

9

Timi Zajc | Timi Zajc je v japonskem Sapporu prvič skočil na zmagovalni oder svetovnega pokala. Zaostal je samo za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je zmagal že tretjič zapored. | Foto Getty Images

Timi Zajc je v japonskem Sapporu prvič skočil na zmagovalni oder svetovnega pokala. Zaostal je samo za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je zmagal že tretjič zapored.

Foto: Getty Images

Potem ko je komaj 18-letni Timi Zajc že vso sezono kazal odlično pripravljenost, se mu je v japonskem Sapporu danes v zgodnjih jutranjih urah po srednjeevropskem času končno uspelo zavihteti na zmagovalni oder. Zajc je zaostal zgolj za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je vknjižil že tretjo zaporedno zmago. Postal je tudi prvi skakalec, rojen po 1. januarju 2000, ki mu je uspelo stopiti na zmagovalni oder. Dobro so se izkazali tudi ostali slovenski predstavniki na tekmi.

Noriaki Kasai
Sportal Konec ere: Japonci na vrhuncu sezone ne računajo na Kasaia

Timi Zajc je v japonskem Sapporu, kjer je bil včeraj šesti (tretji po prvi seriji), prikazal najboljšo predstavo v tej sezoni. Z 238,4 točke je zaostal zgolj za zmagovalcem Stefanom Kraftom (248,2 točke). Na tretje mesto se je uvrstil vodilni v svetovnem pokalu in zmagovalec novoletne turneje Japonec Rjoju Kobajaši (236,6).

Zajc si je zmagovalni oder razdelil z dvema junakoma te sezone: Kraftom in Kobajašijem. | Foto: Getty Images Zajc si je zmagovalni oder razdelil z dvema junakoma te sezone: Kraftom in Kobajašijem. Foto: Getty Images

18-letnik iz SSK Ljubno BTC, prvi skakalec, rojen po 1. januarju 2000, ki je stopil na zmagovalni oder, je bil drugi že po prvi seriji, kjer je navdušil z drugo daljavo serije (138,5 metra). Zajc je 19. Slovenec z medaljo v svetovnem pokalu smučarskih skokov in "lastnik" 203. slovenskih stopničk.

27. januar 2019 - dan, ki ga Zajc ne bo pozabil

Zajca zdaj čaka nastop na letalnici v Oberstdorfu, kamor bo potoval z izdatno dozo samozavesti. | Foto: SloSki Zajca zdaj čaka nastop na letalnici v Oberstdorfu, kamor bo potoval z izdatno dozo samozavesti. Foto: SloSki "Tega dne ne bom nikoli pozabil, to so prve stopničke," je za spletno stran Smučarske zveze Slovenije navdušeno razlagal Zajc. 

"S skoki sem zelo zadovoljen, upam, da bom tudi nadaljeval v takem slogu. Skoki so bili danes precej boljši kot včeraj, naredil sem dva konstantna, dokaj podobna skoka. Prvi je bil malce boljši kot drugi. Upam in vem, da bom nadaljeval v takšnem slogu.

Po finalnem skoku me je sicer malo zaskrbelo, ker daljava res ni bila vrhunska (125 m), a na koncu je bilo res zelo veselo. Nekaj sem se naučil tudi včeraj, v bistvu sem bil letos že večkrat visoko po prvi seriji, pa tega nisem izkoristil. Pred finalom nisem bil živčen, uspelo mi je ponoviti skok iz prve serije. Rezultat je res prišel ob pravem času, zdaj grem prvič na letalnico, glava je že usmerjena tja," je po največjem uspehu v karieri (do zdaj je bilo to 5. mesto iz Wisle) povedal Zajc.

Poglejte, kako je Zajc skočil do 2. mesta:

Bertonclju je odleglo

Odleglo je tudi glavnemu trenerju slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazdu Bertonclju. "To je naša najuspešnejša tekma v letošnji sezoni. Timijeve stopničke so že nekaj časa visele v zraku, zelo dobro je pripravljen, je med najboljšimi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vse dobro izšlo - njegovi dobri skoki, razmere in konkurenca. To mu je danes tudi uspelo. Fantje iz tekme v tekmo skačejo bolje, bolj so samozavestni, bolj si zaupajo, bolj so sproščeni in verjamejo vase. Napredek je in veselimo se poletov (v Oberstdorfu, op. a.)."

Slovenska reprezentanca se bo iz Sappora vrnila precej samozavestnejša, kot je bila ob odhodu. | Foto: SloSki Slovenska reprezentanca se bo iz Sappora vrnila precej samozavestnejša, kot je bila ob odhodu. Foto: SloSki Lanišek in najmlajši Prevc med petnajsterico

Izkazali so se tudi ostali slovenski skakalci na tekmi: Anže Lanišek (224,6 točke) je bil enajsti, Domen Prevc (220,4) je zasedel 13. mesto, Anže Semenič (198,6) pa je bil 24.

Med dobitnike točk se je prvič po poškodbi vpisal tudi Tilen Bartol (178,4), ki je osvojil 29. mesto, medtem ko je Žiga Jelar (32. mesto) ostal brez finala.

Na letalnici v Oberstdorfu v Nemčiji bodo prihodnji konec tedna na sporedu tri tekme. Slovenija ima pravico do nastopa sedmih tekmovalcev, Bertoncelj pa bo potnike določil sredi prihodnjega tedna.

Timi Zajc
Sportal Kraftu vetrovna loterija, Zajc takoj za najboljšimi

 

Ne spreglejte