Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
1. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

Natisni članek

Jurij Tepeš Oberstdorf letalnica

Petek, 1. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

V Oberstdorfu bo na letalnici na delu tudi Jurij Tepeš

Jurij Tepeš se je darila, ki ga ni pričakoval, zelo razveselil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01
Jurij Tepeš | Jurij Tepeš bo letel na letalnici v Oberstdorfu. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Jurij Tepeš bo letel na letalnici v Oberstdorfu.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za Jurijem Tepešem je težko obdobje brez nastopanja v svetovnem pokalu. V tej zimi je sicer dobil priložnost v Zakopanah, vendar je ni izkoristil. Zdaj se mu ponuja nova in takšna, ki bi mu lahko dala krila. Glavni trener Gorazd Bertoncelj ga je namreč vpoklical na polete v Oberstdorf, kar je Jurija dvignilo. Upa, da ga bo tudi na letalnici Heini Klopfer.

Pred slabim letom je Jurij Tepeš nazadnje prišel do točk svetovnega pokala. V Planici na Letalnici bratov Gorišek je dobil možnost nastopanja med elito, kjer je bil del nacionalnega paketa. Pred tem sezona ni bila posebno uspešno, saj na drugih napravah ni osvojil nobene točke. Tudi v tej zimi ni tam, kjer želi biti. Tavanja v celinskem pokalu je za nekoga, ki je vajen nastopati v svetovnem pokalu, mučno. Morda bo dobil navdih ta konec tedna v Oberstdorfu, kjer so na vrsti poleti. Na letalnici, kjer je bil pred dvema letoma odličen tretji.


Kaj si obetate od Oberstdorfa?

Pravzaprav bomo videli. Najbolj pomembno bo, da opravim prvi skok in nato kvalifikacije. Upam, da se bom potem sprostil in bo polet primeren.

Ste bili veseli vpoklica v ekipo za Oberstdorf?

Zelo sem bil vesel. Sicer sem potihoma upal na to, vendar sem pri sebi vedel, da veliko možnosti nimam.

Sezona je za vas slaba.

Sploh ne morem biti zadovoljen z njo. Ni tako, kot bi si želel. Gre po zelo podobnih smernicah kot zimo pred tem. To mi ni niti malo všeč.

Timi Zajc
Sportal Zajc proti novosti brez strahu, za polete ena neznanka #video

Težko mu je nastopati v celinskem pokalu.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Težko mu je nastopati v celinskem pokalu. Foto: Grega Valančič/Sportida Kje imate največ preglavic?

Bolj ali manj gre za to, da potrebujem več zaupanja. Potrebujem dober rezultat. Povprečen rezultat, da si bom lahko spet zaupal in nato gradil naprej. Na začetku sezone je na nekaterih tekmah celinskega pokala pihalo in se mi ni izšlo. Manj sem si zaupal, potem je sledilo še porazno državno prvenstvo. Izgubil sem stik in samopodoba je začela padati. Po drugi strani pa sem si rekel, da celo leto nisem vlagal zastonj in se odrekal vsemu. Zato sem grizel.

Kako je nastopati, sploh v celinskem pokalu, glede na to, da ste vajeni skakati v družbi najboljših v svetovnem pokalu?

Celinski pokal je druga liga, realno gledano. Tako kot v preostalih športih. V drugo raven se vlaga manj in to se vidi na vseh področjih. Druga stopnja je. Je pa v vsakem primeru treba opraviti dober skok. Ne glede na to, ali skačeš v svetovnem, celinskem pokalu, pokalu FIS ali Cockta pokalu. Osnova je dober skok. Pri teh letih skakati v nižje rangiranim tekmovanju ni čisto pravi izziv. Raje bi bil del karavane svetovnega pokala, a se je treba tja prebiti.

tilen bartol
Sportal Bertonclju se sploh ni bilo treba odločiti

Verjetno vam je težko?

Kar nekaj let sem skakal le v svetovnem pokalu. Potem se je težko znova privaditi. V resnici sem padel čisto na tla. Ni šlo. Nisem se našel, nisem se izkopal ven. Nisem našel prave poti. Upam, da mi letos uspe. Glede na to, da je polovica sezone že mimo, je zadnji čas, da se.

Ali upate, da se bo na letalnici v Oberstdorfu zgodil zasuk?

Bomo videli, koliko me lahko dvigne. Na večjih napravah lažje pridem zraven, moji skoki pa so na višji ravni kot na začetku sezone. Že velikokrat sem si dokazal. Upam, da si bom še enkrat. Z rezultatom med 30 bi mi bilo lažje. Lažje bi razmišljal naprej. Pa četudi mi to uspe na velikanki.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Peter Prevc še ni pripravljen, Bertoncelj zahteva spoštovanje do letalnice #intervju

Upa, da ga bo v Oberstdorfu poneslo daleč. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Upa, da ga bo v Oberstdorfu poneslo daleč. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ali vas lahko en rezultat tako dvigne, da bi šlo potem v resnici na boljše?

Po navadi se kar naenkrat odpre. Zaupanje dobiš nazaj in ne skačeš več na silo. Ko skačeš na silo, se moč izgubi. Ni pravih občutkov. Če pogledamo golf, je enako. Če na silo udarimo žogico, ne bo šla daleč.

Linija med sproščenostjo in skakanjem na silo je potem tanka …

Potrebuješ potrditev. Če jo dobiš, je potem na skakalnici lažje. Glava se umiri, zato je na rampi drugače. Vse gre lažje. Karkoli narediš, gre daleč. Ko ne gre, je slika obratna.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj vas je torej nagradil pravi čas, glede na to, da se na letalnici Heini Klopfer v Oberstdorfu dobro znajdete. Pred dvema letoma ste bili tu odlični tretji.

Lepe spomine imam na Oberstdorf. A nimam velikih pričakovanj za ta konec tedna. Ne vem, kam spadam. Danes bom že vedel več, kje sem. Vsake priložnosti se zelo razveseliš. Lepo darilo je, da bom nastopil na velikanki, na kateri sem bolj konkurenčen. Povrhu vsega raje letim.

Primož Peterka
Sportal Primož Peterka prekinil pogodbo s SZS. Odhaja v Turčijo.
Ne spreglejte