Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 7. 2019,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

Natisni članek

Ragnhild Mowinckel Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal

Četrtek, 4. 7. 2019, 10.20

4 leta, 9 mesecev

Nova operacija v cunamiju smučarskih poškodb

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09
Ragnhild Mowinckel | Foto Sportida

Foto: Sportida

Medtem ko Ilka Štuhec uspešno okreva po novi poškodbi kolena, pa je še drugo operacijo prestala Ragnhild Mowinckel. Gre za dve od skupno kar 38 smučarjev, ki so zaradi poškodb predčasno končali preteklo sezono.

"Temu rečem moj 'pit-stop' v formuli 1, s katerim dobim gorivo in zamenjam gume, da bi znova lahko zmagovala," je fotografijo iz bolniške postelje po novi operaciji na svojem profilu na Instagramu komentirala 26-letna norveška alpska smučarka Ragnhil Mowinckel. Poškodovala se je pred štirimi meseci, tik pred koncem sezone, v kateri je osvojila kombinacijski bron na svetovnem prvenstvu, in sicer v finalu svetovnega pokala v Andori. Ob tem si je poškodovala križne vezi in meniskus.

Kar 38 poškodovanih smučarjev svetovnega pokala

Srebrna z olimpijskega smuka v Pjongčangu Ragnhild Mowinckel (mimogrede, po ZOI 2018 sta bili poškodovani tudi preostali dve dobitnice smukaških kolajn – Sofia Goggia in Lindsey Vonn) pa je zgolj ena od številnih smučarjev, ki so predčasno končali sezono 2019/20. Pred kratkim so razkrili skrb vzbujajoč statistični podatek, da se je v pretekli zimi huje poškodovalo kar 38 smučarjev, ki redno nastopajo na tekmah svetovnega pokala. Pri kar polovici so zdravniki zapisali različne oblike poškodb kolena. Na drugem mestu sta poškodbi golenice in meč.

Ilka Štuhec se vrača s prevetrenim trenerskim kadrom. | Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec se vrača s prevetrenim trenerskim kadrom. Foto: Vid Ponikvar

Med povratnicami tudi Ilka Štuhec. Znova.

Val poškodb je leta 2019 najbolj oklestil italijansko reprezentanco (Christof Innerhofer, Federica Brignone, Riccardo Tonetti, Peter Fill, Johann Schnarf, Emanuele Buzzi …). Zelo visok davek so plačali tudi Avstrijci (Marco Schwarz, Anna Veith, Conny Hütter …), pa Švicarji (Thomas Tumler, Niels Hintermann, Michelle in Marc Gisin), Američani (Steve Nymanm, Laurenne Ross, Breezy Johnson …) in še bi lahko naštevali. Tudi slovenski tabor še zdaleč ni ostal nedotaknjen. Ob Ani Drev, za katero se utegne z novo poškodbo končati tudi kariera, se je med poškodovanimi znašla tudi Ilka Štuhec. Svetovna smukaška prvakinja se medtem po poškodbi zadnje križne vezi že pripravlja na sezono 2019/20.

Padec ski
Sportal Kruto soočenje s kruto smučarsko realnostjo

"Vsak teden vsaj enega smučarja odpeljejo na nosilih"

Ob tej temi je med sezono z glavo zmajeval tudi Denis Šteharnik, tedaj glavni trener slovenske ženske reprezentance, ki se je medtem preselil v moško ekipo evropskega pokala. "Smučarka je vsako peto leto 'na vrsti' za strgano križno vez. To je res le statistika, toda … Žal, treba je hoditi po robu. Tekmovalke morajo iskati svoje meje. V tem območju se nato dogajajo poškodbe. To je resna težava svetovnega alpskega smučanja. Vsak teden vsaj enega smučarja odpeljejo na nosilih. Je to normalno?" se je tedaj spraševal Šteharnik, ki se je srečeval s številnimi poškodbami svojih tekmovalk (Ana Drev, Maruša Ferk, Tina Robnik …).

Sportal Novi čevlji, nova energija, stara pravila
Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin: ko uživa, je še bolj nevarna
Sportal Smuči najboljšega slovenskega smučarja v kleti, on pa ... #video
Ne spreglejte