Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 6. 2019,
12.53

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

Natisni članek

svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Sreda, 19. 6. 2019, 12.53

4 leta, 10 mesecev

MIKAELA SHIFFRIN

Mikaela Shiffrin: ko uživa, je še bolj nevarna

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96
Mikaela Shiffrin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Še vedno sem tukaj. Še vedno sem motivirana," ob začetku priprav na novo sezono pravi najboljša alpska smučarka na svetu Mikaela Shiffrin, za katero se vse bolj zdi, da je sama sebi največja tekmica. Predvsem ob spremenjenem pristopu, katerega moto je "manj pritiska, več sproščenosti".

Ko bo čez 130 dni stala v štartni hišici veleslaloma v Söldnu, bo znova prva favoritinja. Kljub dejstvu, da je v sedmih poskusih dobila "le" eno ledeniško uverturo. Toda (pre)moč Mikaele Shiffrin je v zadnjih letih tako izrazita, da oblikovalci kvot na stavnicah nimajo pretirano velikih dilem. V medijih redko nastopa, njen nedavni intervju za NBC pa gre razumeti kot jasno sporočilo tekmicam, da je še vedno pripravljena garati za končni uspeh. "Če bi bila tukaj le zaradi zmag ali pa konkretnega cilja, bi motivacija hitro popustila. Ne lovim rekordov. To je lahko sicer navdih, ni pa moj primarni fokus. Zaradi tega nisem začela smučati," pripoveduje 24-letna Američanka, dobitnica zadnjih treh velikih kristalnih globusov.

Drugačna motivacija

Podaljšano zimo je izkoristila za veliko snežnih treningov v ZDA, predvsem na hitrostnih odsekih. Po počitku se je lotila kondicijskih priprav. Pravo vrnitev na smuči načrtuje šele septembra, ko se bo z ekipo odpravila v Čile. Tam bo s trenerji določila tudi vsaj obris tekmovalnega urnika za novo sezono. "Želim biti še boljša. Ne gre le za število zmag. Gre tudi za sam tekmovalni urnik. Za smučanje brez prevelike utrujenosti, bolezni … Gre za dobro delo s trenerji. To so vse majhni delci, ki me delajo boljšo. Moja največja motivacija je natančno smučanje," je dejala Shiffrinova, za katero je sanjska sezona.

Peter Gerdol
Sportal Slovenec, ki prevzema vajeti svetovnega ženskega smučanja

Abonentka na stopničkah

Nastopila je na 26 tekmah svetovnega pokala. Le na petih ni stala na odru za zmagovalke. Slavila je kar 17 zmag. Poleg velikega kristalnega globusa, ki ga je osvojila z drugim najboljšim točkovnim izkupičkom v zgodovini svetovnega pokal, je v domačo vitrino postavila še globuse v obeh hitrih disciplinah in superveleslalomu. Slalomski je bil že njen šesti. Preostala dva prva. Superveleslalomski je bil celo nekoliko nepričakovan, veleslalomski pa tisti, ki si ga je najbolj želela. Prav zato je zadnjo zmago, s katero ga je potrdila, označila za enega od vrhuncev sezone. Jasno, ob dveh zlatih kolajnah v Aareju.

Mikaela Shiffrin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Uživanje, ki je nevarno za tekmice

"Sebe vedno ocenjujem po tem, kako treniram, smučam, taktiziram … A pravo ogledalo so na koncu rezultati, ki pokažejo realno sliko. Zato lahko sezono vsekakor označim za najboljšo do zdaj. A tudi počutim se bolj zanesljivo. Morda se je vse skupaj spremenilo po olimpijskih igrah. Kot bi se bolj prepustila toku. Kot bi se zavedala, da se lahko vse zgodi, zato velja uživati," se je v pogovoru za NBC pretekle zime še enkrat spomnila Shiffrinova, ki z omenjenim uživanjem tekmice potiska v še bolj podrejen položaj. Ob tem ni skrivnost, da je imela v preteklosti prav zaradi pretiranih obremenitev kar nekaj zdravstvenih težav. Mučila jo je tudi anksioznost.

Drugačen pristop

"Kljub pritisku sem v pretekli sezoni znala uživati. Pritiska nisem ignorirala, ampak sem ga sprejela in se z njim spoprijela. Namesto da bi rano povila s povojem, sem ji dovolila, da se zaceli," pripoveduje Shiffrinova, katere tekmovalna baza bosta tudi v prihodnje ostali tehnični disciplini. Nastope v smuku in superveleslalomu bo odmerjala. Zanesljivo pa se bo udeležila začetka smukaške sezone v Lake Louisu, kjer je dosegla svoji prvi zmagi v obeh hitrih disciplinah.

Sportal Smuči najboljšega slovenskega smučarja v kleti, on pa ... #video
novinarska konferenca Ilka Štuhec Stefan Abplanalp
Sportal Ilka Štuhec v ekipo povabila strokovnjaka, ki je sodeloval tudi z Lindsey Vonn #video
Ne spreglejte