Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2019,
14.02

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Darja Črnko alpsko smučanje

Ponedeljek, 10. 6. 2019, 14.02

4 leta, 10 mesecev

novinarska konferenca svetovne prvakinje

Ilka Štuhec v ekipo povabila strokovnjaka, ki je sodeloval tudi z Lindsey Vonn #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

novinarska konferenca Ilka Štuhec Stefan Abplanalp | Ilka Štuhec je obelodanila ime glavnega trenerja za prihodnjo sezono, to bo švicarski strokovnjak Stefan Abplanalp. | Foto Vid Ponikvar

Ilka Štuhec je obelodanila ime glavnega trenerja za prihodnjo sezono, to bo švicarski strokovnjak Stefan Abplanalp.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki se vrača po poškodbi kolena, je predstavila ekipo za sezono 2019/20 in razkrila, da bo novi glavni trener Stefan Abplanalp. Švicarski strokovnjak je vajen sodelovanja s smučarskimi zvezdnicami, med drugim je sodeloval tudi s sveže upokojeno Lindsey Vonn.

V ekipi 28-letne Štajerke ostajata izkušeni serviser Aleš Sopotnik in kot vodja še tekmovalkina mama Darja Črnko, danes pa je Štuhčeva razkrila še naslednika dozdajšnjega trenerja Gregorja Koštomaja. To je švicarski strokovnjak Stefan Abplanalp. Ta je pečat pustil v domovini, na Norveškem, v ZDA. Pod njegovim okriljem so med drugim delovale Lindsey Vonn, Julija Mancuso, Dominique GisinRagnhild Mowinckel, pred letom je sodeloval v ekipi Madžarke Edit Miklos, v zadnji sezoni pa se je posvetil razvijanju švicarskih mladih upov alpskega smučanja.

Del ekipe Ilke Štuhec za prihodnjo sezono: fizioterapevt David Kukovec, vodja ekipe Darja Črnko, kondicijski trener Jani Gril in trener Stefan Abplanalp. Serviser ostaja Aleš Sopotnik.
 | Foto: Vid Ponikvar Del ekipe Ilke Štuhec za prihodnjo sezono: fizioterapevt David Kukovec, vodja ekipe Darja Črnko, kondicijski trener Jani Gril in trener Stefan Abplanalp. Serviser ostaja Aleš Sopotnik. Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec: Pomembno je, da se razumemo

"Imela sem kar nekaj časa, da vse skupaj temeljito premislim in da se z vsakim posebej srečam. Pomembno je, da se razumemo in da skupaj dobro delujemo. Pomemben je bil že prvi stik, ko vidiš, ali nekaj bo ali ne bo. To hitro vidiš. Začutila sem, da je to to," je naša najboljša smučarka zadnjih let komentirala trenersko pridobitev.

Osemindvajsetletnica je dodala, da je poškodba kolena, po kateri se vrača, preteklost: "Kakšna poškodba? (smeh, op. a.) Treniram normalno. Zelo sem vesela in na treningih imamo nove pristope. Vse skupaj je videti kot igra. Vsak dan je kot nov izziv."

Oglejte si novinarsko konferenco:

Črnkova: Potrebujemo človeka z izkušnjami, ne bomo odkrivali tople vode

Pomembno vlogo pri izbiri trenerja je imela tudi Ilkina mati, vodja ekipa Darja Črnko, svoje je dodal še Sopotnik, ki Abplanalpa pozna iz preteklosti, a zadnja beseda je bila smučarkina.

novinarska konferenca Ilka Štuhec Darja Črnko | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Pogovorili smo se, kdo bi ustrezal naši ekipi, saj smo malo drugačni. Smo majhna ekipa. Treba je znati delati z eno samo tekmovalko, saj je to res drugače kot delo z več smučarkami. Pri selekciji sem se posvetovala z Alešem, na koncu kar hitro veš, koga bi si želel. Potrebuješ ljudi z izkušnjami in za kondicijo in za smučanje, saj v prihodnjih nekaj letih ne bomo odkrivali tople vode. Na koncu je hitro steklo," je povedala Črnkova in priznala, da Ilka vseh podrobnosti ne pozna.

Trener, ki ima rad izzive in ima visoka pričakovanja: na OI po zlato

Stefan Abplanalp je med drugim sodeloval tudi z Lindsey Vonn. | Foto: Sportida Stefan Abplanalp je med drugim sodeloval tudi z Lindsey Vonn. Foto: Sportida

Zgovorni Abplanalp Ilko pozna že dolgo čaka in se veseli izziva sodelovanja z eno od najboljših smučark belega cirkusa. Kot je še povedal, bodo delali korak za korakom, vse svoje moči bodo usmerili v to, da se Ilka vrne močna. 

Ob tem je priznal, da je pred letošnjo sezono malce nervozen, saj ima pod svojim okriljem tako kakovostno tekmovalko. "Rad imam izzive in imam tudi visoka pričakovanja. Bomo videli, kako bo videti vse skupaj. Bil sem že v takšnem položaju in upam, da se bo obneslo."

Med kratkoročnimi cilji si je zadal, da Ilka zdrava konča sezono, o kratkoročnih rezultatskih ciljih podrobneje ni govoril, je pa odločno dejal, da bodo na olimpijske igre 2022 v Peking odšli po zlato.

Za Grila in Kukovca velika čast

Dobrih 100 dni po poškodbi kolena v Crans Montani se Štuhčeva že aktivno pripravlja na novo sezono. Kondicijo nabira pod taktirko novega kondicijskega trenerja Janija Grila, sicer tudi trenerja svetovnega podprvaka v kombinaciji Štefana Hadalina pa tudi slovenskih kanuistov. Gril dvakratno svetovno prvakinjo dobro pozna, z njo je sodeloval že v mladinski reprezentanci, ko je postala mladinska svetovna prvakinja. 

"Z Ilko sem sodeloval že, ko je bila mladinka, v sezoni 2006/07, ko je bila dvakrat mladinska svetovna prvakinja. Počaščen sem, da me je izbrala za to vlogo. Zame je to velik izziv. Za zdaj gre vse po načrtu. Gremo korak za korakom. Zaradi poškodbe, ki to ni več, smo začeli počasi, zdaj pa delamo v nekem normalnem ritmu, kar zadeva kondicijsko pripravo," je nove vloge vesel Gril.

Za Kukovca (skrajno levo) in Grila (drugi z desne), ki je s Štuhčevo že sodeloval, je povabilo v Ilkino ekipo velika čast. | Foto: Vid Ponikvar Za Kukovca (skrajno levo) in Grila (drugi z desne), ki je s Štuhčevo že sodeloval, je povabilo v Ilkino ekipo velika čast. Foto: Vid Ponikvar

Ilkin tabor je okrepil tudi fizioterapevt David Kukovec, ki bo med sezono, tudi kot nadzornik kondicijskega dela, potoval s smučarsko karavano: "To sprejemam kot res velik izziv in novo izkušnjo delati z vrhunskimi športniki. Z vso ekipo dobro sodelujemo, veliko komuniciramo."

Ostajajo v Evropi, začenjajo v Lake Louisu

Ilkina ekipa bo sneg iskala v Evropi, na ledenikih po Švici in Avstriji, le v primeru zelo slabih razmer bodo rešitve iskali v Čilu. "Upam, da nam bo vreme ostalo naklonjeno, da bo tu dovolj snega, da opravimo načrtovano," pravi Štuhčeva.

V svetovni pokal se bo vrnila konec novembra, ko bo na sporedu prvi "hitri konec tedna" (od 27. novembra do 2. decembra). Lake Louis bo takrat gostil dva smuka in superveleslalom. 

Ekipa Ilke Štuhec za sezono 2019/20

Vodja ekipe: Darja Črnko
Trener: Stefan Abplanalp
Kondicijski trener: Jani Gril
Fizioterapevt: David Kukovec
Serviser: Aleš Sopotnik


Slovenska smučarska reprezentanca 2019/20

Moški

Svetovni pokal: tehnični disciplini
Glavni trener: Klemen Bergant
Trenerja: Rok Šalej in Matjaž Požar
Tekmovalca: Štefan Hadalin in Žan Kranjec

Svetovni pokal: hitri disciplini
Glavni trener: Peter Pen
Trenerja: Gašper Markič in Grega Koštomaj
Tekmovalci: Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat

Ekipa evropskega pokala
Glavni trener: Denis Šteharnik
Trenerja: Mitja Valenčič in Robert Žan
Tekmovalci: Nejc Naraločnik, Jakob Špik, Borut Božič, Tadej Paščinski in Tijan Marovt

C-ekipa
Glavni trener: Aleš Piber
Trener: Gregor Marguč
Tekmovalci: Rok Ažnoh, Martin Križaj, Anže Gartner, Andraž Sešlar in Anže Podlipnik

Ženske

Samostojna ekipa: Ilka Štuhec

Vodja ekipe: Darja Črnko
Trener: Stefan Abplanalp
Kondicijski trener: Jani Gril
Fizioterapevt: David Kukovec
Serviser: Aleš Sopotnik


Ekipa svetovnega pokala
Glavni trener: Janez Slivnik
Trenerja: Mitja Kunc in Sergej Poljšak
Tekmovalke: Meta Hrovat, Neja Dvornik, Tina Robnik, Ana Bucik in Maruša Ferk

Ekipa evropskega pokala
Glavni trener: Igor Zagernik
Tekmovalke: Andreja Slokar, Rebeka Oblak, Žana Ciglič in Klara Livk

C-ekipa
Glavni trener: Aleš Rogelj
Trener: Miha Murovec
Tekmovalke: Živa Otoničar, Nika Tomšič, Nika Murovec, Jera Kompan, Anja Oplotnik, Lina Knific in Nina Dorbnič

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Potrjene slovenske alpske reprezentance za naslednjo sezono
Anna Veith
Sportal Anna Veith prekinila ugibanja o koncu kariere
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec bo razkrila karte

 

 

Ne spreglejte