Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
11.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kenneth Gangnes koleno operacija skoki

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 11.25

7 let, 12 mesecev

Norveški skakalni junak prestal pekel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Norveška slavi skakalca Kennetha Gangnesa, ki je v soboto in nedeljo v Lillehammerju zmagal in bil drugi. A je bila njegova pot do uspeha izjemno težka.

Leta 2010 si je Kenneth Gangnes strgal križni ligament v kolenu in sledila je večmesečna mukotrpna rehabilitacija. Nesrečen trenutek se mu je pripetil tudi leta 2013. Isto koleno v avstrijskem Hinzebachu na tekmi poletnega grand prixa spet ni zdržalo. Vsi so mislili, da je njegove kariere konec. Tudi sam, a se ni predal.

"Neverjeten občutek je zmagati na tekmi za svetovni pokal. Garal sem, da mi je uspelo. Ko si enkrat poškoduješ koleno, moraš trenirati bistveno bolje od drugih," je dejal nedeljski zmagovalec v Lillehammerju, ki je za vsega 1,8 točke prehitel našega Petra Prevca. Dan prej pa je on za pičle 0,1 točke izgubil prvo zmago, ki se jo je na koncu veselil Nemec Severin Freund.

Glavni trener norveške reprezentance Alexander Stöckl mu je pred dvema letoma svetoval, naj drugo operacijo kolena opravi v zasebni bolnišnici v Innsbrucku, kjer delajo eni izmed najboljših športnih kirurgov. Vendar operacija ni bila poceni. Stala je približno 8500 evrov.

Brez pomoči staršev ne bi skakal

Vračanje ni bilo lahko, a se je ves trud zdaj poplačal. "Pri skoku sem bil jasno nervozen, vendar se ne more primerjati z občutki, ki sem jih imel na tej skakalnici, ko sem se vračal po rehabilitaciji kolena. Številnim se moram zahvaliti za pomoč, ki so mi jo nudili in mi stali ob strani. Dodatno pa se moram zahvaliti staršema. Brez njiju ne bi imel možnosti skakanja."

Da je pravi športnik, pa ga je pohvalil nekdanji norveški skakalni as Anders Jacobsen, ki je imel v karieri prav tako težave s koleni. Med drugim si ga je grdo poškodoval tudi pri nas v Planici: "Potolčen je bil in imel za seboj težke runde. V takšnih trenutkih sta pomembni podpora in osebnost posameznika. Kenneth vedno pride na trening prvi in odide zadnji."

Čeprav je ob zmagi in drugem mestu dobil tudi denarno nagrado (slabih 19 tisoč evrov), ki jo lahko v nadaljevanju sezone z dobrimi skoki še oplemeniti, pa se svojemu dodatnemu delu, ki ga opravlja v športni trgovini, ne bo odrekel: "Tudi v prihodnje bom občasno delal v trgovini, ker to rad počnem," pravi Gangnes, ki je Norveški priskakal 100. zmago v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte