Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 3. 2020,
12.52

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

2

Natisni članek

Jeff Shiffrin svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Četrtek, 5. 3. 2020, 12.52

4 leta, 1 mesec

EN MESEC PO TRAGEDIJI

Mikaela Shiffrin se vrača

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

2

Mikaela Shiffrin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čeprav še vedno strta po smrti očeta Jeffa, ki je v tragični nesreči umrl drugega februarja, se najboljša alpska smučarka zadnjih let Mikaela Shiffrin vrača v Evropo. Vseeno nastopa na tekmah v Aareju še noče obljubiti.

"Upam, da se čim prej vrne med nas," je po tem, ko je nepričakovano prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, dejala italijanska alpska smučarka Federica Brignone. V njenih mislih je bila Mikaela Shiffrin. Ko jo je v začetku februarja doletela vest o tragični smrti očeta Jeffa, se je namreč nemudoma umaknila v Kolorado. Vse odtlej je na spletnih družbenih omrežjih objavljala fotografije pokojnega očeta s čustvenimi pripisi, vprašanje, ali se namerava vrnitvi v svetovni pokal, pa je viselo v zraku. Tako bo sicer še nekaj dni, a dejstvo je, da se Shiffrinova po dobrem mesecu vrača v Evropo, natančneje v Skandinavijo. Kot pravi, je v zadnjem obdobju že trenirala, vseeno nastopov ne tehničnih preizkušnjah v Aareju, ki bo tudi zadnja postaja pred velikim finalom svetovnega pokala, še noče potrditi.    

V svetovnem pokalu je nazadnje tekmovala 26. januarja. | Foto: Guliverimage/Getty Images V svetovnem pokalu je nazadnje tekmovala 26. januarja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nekaj dobrih zavojev, ki bi osrečili očeta

"Nič ne obljubljam. Nimam niti ciljev. Kadarkoli sem se z očetom pogovarjala o zmagah, me je vprašal, ali sem naredila kakšen dober zavoj. To je osnova naše družinske filozofije. Zato je to moj cilj. Nekaj dobrih zavojev. To bi očeta osrečilo. Ko in če se bom vrnila, pa prosim za spoštovanje zasebnosti. Potrebovala bom veliko časa, da poberem vse delce in jih sestavim. Ne bo več tako, kot je bilo. A našli bomo lepoto v življenju," je v kar šestminutnem nagovoru, ki ga je objavila na svojem profilu na Instagramu, dejala Shiffrinova.

"Pustil je pečat. Tukaj je."

Kot pravi 24-letna olimpijska in svetovna prvakinja, je bilo v zadnjem obdobju zanjo smučanje terapevtsko, čeprav je imela težave pri ohranjanju osredotočenosti. "Na treningu čutim, da sem bližje očetu. Po drugi strani pa trening loči občutka bližine in bolečine," pravi dobitnica zadnjih treh velikih kristalnih globusov, ki se je v imenu družine zahvalila tudi za vse spodbudne besede. "Nismo niti začeli žalovati. Imeli smo toliko finančnih in pravnih obveznosti, da ni bilo pravega časa, da bi pomislili na ta proces. Morda je to še dobro. Morda nam nikoli ne bo treba. Še vedno ga namreč čutimo ob sebi. Pustil je pečat. Tukaj je," pravi ameriška smučarska zvezdnica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Over the last few weeks, my family and I have received an overwhelming amount of support and love. The most kind and heartwarming messages you could imagine, checking in on us, sharing quotes and poems, song-lyrics, and telling wonderful stories about my Dad. Sometimes it feels like we are drowning in these messages, like we can’t keep up with the support and love that everyone has shown, yet in so many ways it has also been our lifeline. We have not been able to respond to everything, but we want you all to know that we feel your love, and we want to thank you from the bottom of our hearts for sharing it with us. Many have asked how we are doing, and where we are in the “grieving process”? The truth is, we haven’t really even started. Accepting this new “reality” is going to take a long time, and maybe we never truly will, maybe we don’t have to. Because we can still feel him here. In our hearts, in our thoughts, in the sky and mountains and snow. He made his mark, and he is here. Many have also asked about my return to skiing and racing. I have been able to train a little bit over the last few weeks. It has been a slow process, but it has been theraputic to be on the mountain. I’ve found training to be a place where I can feel closer to my dad, yet it provides enough of a distraction so that feeling of “closeness” can be separated from the pain. I am flying to Scandinavia today. I have no promises if I’ll actually be able to race when the time comes, and I don’t really even have goals. I just hope to make a few good turns. I think that would make my dad happy. If and when I do return to competition I’d ask that you continue to respect my privacy, especially as it relates to my family’s heartbreak. We are so thankful for the time we had with him—we cherish every single one of those moments—and we will keep him here in our hearts and our memories forever. 🤍

A post shared by Mikaela Shiffrin ⛷💨 (@mikaelashiffrin) on  

Globusi ji polzijo iz rok

Kljub vrnitvi v smučarske kroge pa so misli Shiffrinove trenutno daleč od stroge tekmovalne naravnanosti. Še pred enim mesecem je bila na odlični poti k še četrti zaporedni zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Trenutno v boju za veliki globus zaseda drugo mesto (za Brignonejevo zaostaja 153 točk in ima 36 točk prednosti pred Petro Vlhovo). Tudi v slalomskem seštevku ohranja drugo mesto, v veleslalomu je tretja, v smuku peta in v superveleslalomu sedma. Koledar svetovnega pokala predvideva še sedem tekem. Prihodnji teden bo Aare gostil slalom, veleslalom in paralelni slalom, za finale v Cortini d'Ampezzo (usoda teh tekem bo znana v petek) pa so predvideni smuk, superveleslalom, veleslalom in slalom.

Jeff Shiffrin | Foto: Sportida Foto: Sportida Kdo je bil Jeff Shiffrin?

Jeffa Shiffrina je bilo pogosto mogoče videti ob progi ali v ciljnem izteku tekem svetovnega pokala, čeprav ni bil tako tesno vpet v hčerin štab kot mama Eileen Condron.

Brkatega moža je kamera pogosto ujela s fotoaparatom v roki. Prav fotografija je bila ob smučanju njegova največja strast. Svoja fotografska dela je objavljal v časniku Vail Daily.

Po poklicu je bil 65-letni dr. Shiffrin anestezist, zaposlen v bolnišnici ob vznožju smučišča v Vailu.

S partnerico Eileen sta vzgojila dva otroka, Taylorja in Mikaelo.

Rojen je bil v New Jerseyju, z alpskim smučanjem pa se je pobližje spoznal v Vermontu. Na univerzitetni ravni je smučal v New Hempshiru. Tja se je zaradi njegove službe vsa družina preselila leta 2003. Pet let pozneje se je preselil v Denver. V Koloradu je ostal vse do prezgodne smrti.

Umrl je v delovni nezgodi 2. 2. 2020 v Edwardsu.
Pokal Vitranc
Sportal Vitranškim "kuharjem" zelena luč
Walter Hubmann
Sportal Smrt uglednega smučarskega trenerja
Cornelia Hütter
Sportal Cornelia Hütter znova pod nož
Boštjan Kline
Sportal Klinetov odgovor na grobe smukaške udarce
Ne spreglejte