Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 1. 2020,
12.16

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Sreda, 1. 1. 2020, 12.16

4 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, Dobbiacio, zasledovanje v klasični tehniki

Anamarija Lampič napredovala na sedmo mesto, stopničke Norvežankam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je v zasledovalni tekmi v klasični tehniki pridobila osem mest. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Anamarija Lampič je v zasledovalni tekmi v klasični tehniki pridobila osem mest.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Tekačice na smučeh so se na četrti postaji novoletne turneje v Dobbiaciu (Toblachu) v Italiji pomerile na zasledovalni tekmi v klasični tehniki na 10 kilometrov, edina Slovenka na štartu Anamarija Lampič pa je s preizkušnjo opravila izvrstno in s 15. mesta napredovala na končno sedmo. Trojno zmago so slavile Norvežanke. V moški konkurenci je zmagal ruski tekač Aleksander Bolšunov. Miha Šimenc je zasedel 54. mesto.

Johaugova je štiri desetinke zaostala za Švedinjo Ingvild Flugstad Oestberg, lansko zmago zmagovalko novoletne turneje. Tretja je bila Norvežanka Heidi Weng (+27,2), četrta pa Rusinja Natalija Neprjajeva (+27,3). Lampičeva je na sedmem mestu za zmagovalko zaostala minuto in 29,4 sekunde.

Rus Aleksander Bolšunov je nato v moški konkurenci slavil na 15 km klasično zasledovalno in vodi tudi v seštevku turneje. Drugi je bil njegov rojak Sergej Ustjugov, ki je zaostal 13,7 sekunde, tretji pa Finec Iivo Niskanen (+24,8). Edini slovenski predstavnik na današnji tekmi Miha Šimenc (+4:46,4) je zasedel 54. mesto.

Novega leta ni praznovala, a je bila kljub temu utrujena

Anamarija Lampič je vnovič poskrbela za vidno uvrstitev. Lepo je tudi stopnjevala ritem, saj je bila na vmesnem merjenju po 4,4 km še na 15. mestu.

"Glede na to, da novega leta nisem praznovala, sem danes kar utrujena. Čutim roke in noge, že na ogrevanju sem jih. A utrujeno smo že vse, sem pa spet dala vse od sebe. Želela sem obdržati rdečo majico, nekaj točk sem na sedmem mestu osvojila, a ne dovolj, da bi obdržala rdečo majico," je povedala Lampičeva.

"Načrt je bil, da malce spustim tempo, a to ne gre tako lahko, moraš se kar boriti za tole rdečo majico," je razlagala Lampičeva. | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Načrt je bil, da malce spustim tempo, a to ne gre tako lahko, moraš se kar boriti za tole rdečo majico," je razlagala Lampičeva. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Na zadnji dan leta 2019 je bila še na čelu turneje po točkah, ki ga ima sedaj Johaugova, ki pa je osvojila 42 točk tako kot Lampičeva, vendar ima več zmag. Slovenka po času za Johaugovo skupno na turneji zaostajal minuto in 25 sekund.

"Tekma je bila sicer zelo zanimiva, skupina okrog mene je bila zelo na kupu, vseskozi smo se malo "komolčkale", prehitevale smo se, a sem zelo zadovoljna. Na koncu smo ostali kar pri istem načrtu, kot smo ga imeli pred začetkom Toura. Ne moreš iti bolj počasi, na zadnjih dveh tekmah sem se borila do zadnjega, nič nisem popuščala. Načrt je bil, da malce spustim tempo, a to ne gre tako lahko, moraš se kar boriti za tole rdečo majico," je pojasnila Lampičeva željo, da bi bila čim višje v točkovanju turneje.

Zaostanek za skupino pred njo ni prevelik

"Po včerajšnji tekmi je Anamarija tarnala, da so bile v prvem krogu smuči odlične, v drugem pa nekoliko slabše. Za to je lahko več dejavnikov, od tega, da se je nekoliko ohladilo, do tega, da je glede na visoko štartno številko v drugem krogu tekla bolj ali manj sama. Ta zaostanek za skupino pred sabo okrog sedmega mesta vendarle ni bil prevelik," je pojasnil glavni slovenski trener Nejc Brodar.

Anamarija Lampič | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Danes so to skupino dekleta ujela v prvem krogu, potem pa taktičen tek v ozadju. Vemo, da ima Lampičeva to sposobnost, da bolj kot gre tekma proti koncu, več moči ji v primerjavi s konkurenco ostane. In to je danes tudi odlično razporedila ter na koncu pokazala suverenost in dobro pripravljenost in je zasluženo osvojila sedmo mesto," je še dejal Brodar.

Tekmovalke in tekmovalce zdaj čaka drugi prost dan preden bodo v dolini Fiemme konec tedna s tremi tekmami v nizu odločali o končni razvrstitvi na turneji.

Dobbiacio, zasledovanje, klasična tehnika (10 km):

 

Dobbiacio, zasledovanje, klasična tehnika (15 km):

 

Preberite še:

Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva tokrat ne povsem pri vrhu
Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva nadaljevala niz, Mazejeva drži slovenski rekord
Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič po veliki zmagi: Zares sem vesela #video
Ne spreglejte