SiolNET. Sportal Zimski športi
1,00

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Obsojen zaradi kršitve uradne tajnosti,

Kaznovan policist, ki je v javnost spravil posnetek Haukejevega dopingiranja

1,00

termometer

Max Hauke doping | To je posnetek, zaradi katerega je bil denarno kaznovan policist, ki ga je spravil v javnost. | Foto:
To je posnetek, zaradi katerega je bil denarno kaznovan policist, ki ga je spravil v javnost.

Policist, ki je v Seefeldu domnevno v javnost posredoval videoposnetek, v katerem je med dopingom ujel smučarskega tekača Maxa Haukeja, je bil na sodišču v Innsbrucku obsojen zaradi kršitve uradne tajnosti, plačati bo moral globo v višini 4.760 evrov. Ob tem bo moral odšteti še 500 evrov za bolečine, ki jih je s tem prizadejal Haukeju.

Urad državnega tožilca v Innsbrucku je obtožil policista iz vzhodne Avstrije, da je videoposnetek poslal skupini ljudi v aplikaciji WhatsApp, iz katere je bil javno objavljen.

Max Hauke doping Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani

Videoposnetek naj bi prikazoval krvni doping avstrijskega tekača na smučeh Haukeja med načrtovano racijo policije na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu. V obsežni policijski akciji so na prizorišču prvenstva v Avstriji aretirali pet športnikov, skupno pa devet oseb.

Vseh pet aretiranih smučarskih tekačev, Avstrijca Hauke in Dominik Baldauf, Estonca Karel Tammjarv ter Andreas Veerpalu ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin, je krivdo priznalo. Vsi so tudi policiji posredovali podatke o nečednem početju.

doping Sportal Slovenska policija ni bila vključena v nemško preiskavo krvnega dopinga Seefeld doping Sportal Nemški tožilec: Krvni doping so izvajali tudi v Sloveniji

Odjeknilo med nordijskim SP, vpleteni športniki iz različnih panog

 • Afera z dopingom v Seefeldu je odjeknila sredi nordijskega svetovnega prvenstva 27. februarja, ko je avstrijska policija sporočila, da je bilo v protidopinških racijah okrog svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Avstriji in Nemčiji aretiranih devet oseb, od tega pet športnikov iz Avstrije, Kazahstana in Estonije.
   
 • Avstrijska reprezentanta v smučarskem teku Max Hauke in Dominik Baldauf, estonska tekača Andreas Veerpalu in Karel Tammjärv ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin so hitro zatem, ko so jih dobili organi pregona, priznali vpletenost v krvni doping. Haukeja so preiskovalci celo ujeli med krvnim dopingom.
   
 • Glavni osumljenec je nemški zdravnik iz Erfurta Mark Schmidt, ki so ga primerjali s španskim "dopinškim zdravnikom" Eufemianom Fuentesom. V njegovem laboratoriju so našli več vrečk s krvjo, pa tudi več pripomočkov za krvni doping, med drugim centrifugo.
   
 • Ključna oseba pri razkritju Schmidta naj bi bil nekdanji avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr, ki je bil pred leti prav tako vpleten v nečedne dopinške posle. Avstrijski mediji so sicer pozneje zapisali, da Johannes Dürr ni ključen v tem primeru.
   
 • V afero naj bi bili vpleteni tudi drugi športniki, kolesarji, atleti, nogometaši …
   
 • Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v začetku marca suspendirala avstrijska kolesarja Georga Preidlerja in Stefana Denifla. Oba sta priznala sodelovanje z nemškim zdravnikom.

Preberite še:

maraton New York Sportal Šest največjih maratonov na svetu z več denarja proti dopingu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin